Skräckmästares siluett

FILMEN

Bland det första vi ser när DVD:n startar är den bekanta siluetten av Alfred Hitchcock samtidigt som vi hör den nu välkända signaturmelodin. Välkommen till första säsongen av "Alfred Hitchcock Presents". Jag vet inte om TV-säsongerna var längre på 50-talet eller om "Alfred Hitchcock Presents" är ett undantag men säsong innehåller inte mindre än 39 avsnitt på vardera runt 25 minuter.

Säsong 1 visades 1955 på amerikansk TV och alla avsnitten är i svartvitt. Detta gör dock inget utan är snarare en fördel. Personligen tycker jag nämligen att historierna Hitchcock presenterar ska vara i svartvitt.

Till varje avsnitt finns det en inledning av Hitchcock själv där han pratar lite om själva avsnittet, presenterar det med andra ord. Varje avsnitt avslutas också med att Hitchcock avrundar med lite kommentarer om det vi just sett. För vissa annonsörer var det tydligen också viktigt att han här klargjorde att rättvisa hade skippats och att brott inte lönade sig.

Alla avsnitten håller en rätt jämn kvalité. Visst några är bättre än andra och andra är lite sämre med på det hela taget är säsongen rätt jämn vilket känns väldigt trevligt. Många av avsnitten har också ett typiskt öppet Hitchcockslut.

Ett avsnitt som jag tänkte pusha lite extra för är "Breakdown" (sista avsnittet på första disken). Det handlar om en man som efter en bilolycka blir totalförlamad och inte kan röra mer än toppen på ena lillfingret. Naturligtvis tror alla att han dött och det dröjer inte länge förrän han ligger på obduktionsbordet, oförmögen att visa att han lever... En riktigt obehaglig historia.

Annars går många av avsnitten ut på att folk gör något orätt och nästan kommer undan med det men av en eller annan anledning faller på mållinjen. Typiskt Hitchcock med andra ord.


EXTRAMATERIALET

Enligt omslaget ska boxen innehålla intervjuer med Pat Hitchcock (Alfreds dotter), Norman Lloyd (producent/regissör/skådespelare) och Hilton Green (regissör) men jag har faktiskt inte lyckats hitta dom.

Jag har letat på alla diskarna utan resultat så om någon vet hur man hittar dem, meddela gärna detta i kommentarerna


TRE SAKER

1. Alla de sju säsongerna som producerades av "Alfred Hitchcock Presents" innehöll mellan 36 och 39 avsnitt/säsong.

2. Mellan 1962 och 1965 visades en serie som hette "The Alfred Hitchcock Hour" och mellan 1985 och 1989 en som hette "Alfred Hitchcock Presents" Den första var en fortsättning på den tidiga serien och den andra var remakes i färg av den första serien.

3. Vad få vet är att Hitchcock tvingades spela in två inledningar och två slut till varje avsnitt då den europeiska marknaden inte uppskattade hans skämt med annonsörerna. Under tredje säsongen spelade han dessutom in inledningarna och avsluten på franska och tyska också. Hitchcock pratade nämligen både franska och tyska flytande.


HANS-ÅKE LILJA (2007-12-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (9)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 6
Utkomstår: 2007
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Surround
Bild: 4:3
Extramaterial:
A look back (intervjuer)
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA