Snacka om bortslarvad möjlighet…

FILMEN

M. Night Shyamalan och jag har inte alltid dragit jämt men den här gången trodde jag han hade hittat rätt. "Old" handlar om ett gäng turister som luras ut till en speciell strand där det visar sig att tiden går fortare. Under en dag åldras de ungefär 50 år och det finns inget sätt att ta sig ifrån ön. Hopplöst? Ja, minst sagt.

Upplägget lockade mig men när allt sen drar igång så har Shyamalan återigen slarvat bort en gyllene möjlighet att göra en bra film. För det första har han lyckats få tag på riktigt dåliga skådespelare. Många av dem kan inte skådespela på ett trovärdigt sätt om så livet hängde på det verkar det som. Undantaget är Alex Wolff som är stabil.

Filmen går ut på att turisterna på stranden går från förvåning och undran över vad som händer till insikt, försök till flykt och slutligen uppgivelse. Allt medan de åldras. Från början är man en samling där den yngsta är sex år och den äldsta en äldre dam som vi inte vet exakt ålder på men troligen runt 70. Åldrandet märks först på barnen då de förändras mest på tio år men sen även på de andra. Själva åldrandet har man lyckats bra med men det som blir lite löjligt är att ungarna som är sex när det hela börjar förutom att åldras rent kroppsligt även verkar åldras mentalt och samtidigt som de blir äldre verkar de på något magiskt sätt även få den erfarenheten man får genom att leva livet. Blir väldigt underligt.

Så tyvärr blir "Old" ett misslyckande. Man har en bra idé men slarvar bort den i själva genomförandet. Dock ska jag erkänna att man faktiskt får en förklaring till vad som ligger bakom det hela och varför hotellet tipsar om den hemska stranden.


EXTRAMATERIALET

Fyra olika dokumentärer om hur filmen spelades in bjuds vi på och den som är helt klart mest intressant är den där de visar hur de byggt upp hela stranden men även de andra är intressanta att se.

Vi får även ett gäng korta bortklippta scener som inte tillför så värst mycket.


TRE SAKER

1. Svenske Gustaf Hammarsten dyker upp som hotellchef. Oväntat.

2. Man har lyckats bra med att låta barnen växa upp genom olika skådespelare…rent utseendemässigt.

3. Under en scen som har med benbrott att göra kunde jag inte låta blir att skratta. Det som skulle se hemskt ut blev bara komiskt. Inte bra.


HANS-ÅKE LILJA (2021-12-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (14)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2021
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Deleted Scenes, Shyamalan Family Business, All the Beach is a Stage, Nightmares in Paradise, A Family in the Moment
RECENSERAT DENNA DAG (3/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA