Bra för både små och stora

FILMEN

Familjen Gris består av Greta Gris, George Gris, Pappa Gris och Mamma Gris. I familjen Gris är alla glada och ingen skäller någonsin på någon annan. Inte ens när Greta cyklar in i Pappa Gris ögonsten, en pumpa, blir han arg. Huvudsaken är att hon inte slog sig.

Som ni nog förstått är Greta Gris en serie för de lite mindre. Men som förälder får man ju ofta sitta med när de små ska se på film. Då är Greta Gris ett utmärkt val då det är rätt lättsmält och samtidigt rätt korta avsnitt.

Den stora box som nu Scanbox släppt innehåller inte mindre än sex DVD:er och varje DVD innehåller i sin tur åtta eller nio avsnitt. Totalt får vi 52 avsnitt och en speltid på runt fyra och en halvtimme.

Själva teckningsstilen är rätt enkel, grisarna är mest en rund boll med ben och som vuxen ser man det som rätt humoristiskt att Pappa Gris smala ben faktiskt orkar bära honom.

Greta och familjen gör det mesta under sina äventyr. Ibland hälsar de på Mormor och Morfar Gris och passar då på att hjälpa morfar att plantera och dylikt. Över lag gör de roliga saker och har sällan problem. Ett av de värsta problemen är att Greta märker att hennes kompisar inte längre har stödhjul på cyklarna fast hon har det. Problemet är dock löst efter att hon försökt cykla utan stödhjul en gång och då märker att hon faktiskt kan cykla utan stödhjul.

Greta Gris funkar alltså utmärkt för de små och är även rätt okej för oss vuxna.


EXTRAMATERIALET

Extramaterial på barnfilmer hör inte till vanligheten men här finns det faktiskt lite. Dels får vi föräldrar lite tips på hur barns inlärning stimuleras och hur man på bästa sätt ser filmerna tillsammans med sina barn.

Sen får vi även lite stillbilder från filmerna och chansen att höra alla medlemmarna i Gretas familj spela något instrument.

Enda nackdelen är väl att exakt samma extramaterial finns med på alla sex DVD:erna.


TRE SAKER

1. Lite lustigt är att fem av filmerna i boxen ligger i svarta fodral medan det sjätte ligger i ett genomskinligt. Vän av ordning kan inte låta bli att undra varför.

2. Greta Gris har vunnit en del priser. Bland annat Childrens BAFTA Award 2005 i kategorin Best Pre-School Animation.

3. Tre av Gretas vänner är Karin Kanin, Lena Lamm och Hasse Hund. Kan man annat än älska så talande namn?


HANS-ÅKE LILJA (2007-12-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 6
Utkomstår: 2007
Bolag: Scanbox
Ljud: Mono
Bild: 4:3
Extramaterial:
Tips till föräldrar, gör din egen musik och stillbilder.
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA