Originalet i svartvitt

FILMEN

Vi känner alla till historien. Jack Kimble blir oskyldigt anklagad för att ha mördat sin fru och döms även för det, trots sitt nekande. Under en transport till fängelset spårar tåget ur och Kimble lyckas fly. Planen är att han ska hitta den enarmade man han såg fly från platsen och som även är den som egentligen mördade Kimbles fru.

De flesta, inklusive mig, minns nog filmversionen med Harrison Ford och Tommy Lee Jones bättre än TV-serien som jag nu sett. Och naturligtvis är det rätt stora skillnader mellan filmen och TV-serien och då inte minst att TV-serien är tio gånger så lång och dessutom i svartvitt.

Det första som slog mig när jag såg serien är att man nästan struntat i allt som hände innan tåget spårade ur. Vi får höra berättas om vad som hänt men inte se något av det. Vi får se tåget med Kimble och poliskommissarie Philip Gerard spåra ur och sen är vi helt plötsligt sex månader framåt i tiden. Kimble är i en ny stad, har antagit en ny identitet och jobbar hårt på att inte avslöja sin riktiga identitet.

Detta får vi dessutom se i inledningen till varje avsnitt. Först i avsnitt 14 får vi vad som hände när Kimbles fru mördades. Detta upplägg är dock lika smart som förvånande. Nu får man sitta och vänta på mer info i hela 13 avsnitt och när man sedan får veta vad som hänt är man riktigt spänd på hur det gick till.

Hela säsong ett består av 30 avsnitt men här får vi bara de 15 första. De är vardera på ungefär 50 minuter och blir således drygt 12 timmar tillsammans.

Hur står sig då TV-serien mot filmen med Harrison Ford? Jo, den klarar sig rätt bra. Visst, den är i svartvitt och den är en typisk skapelse från 60-talet men ändå riktig bra och underhållande… om man har lite överseende.


EXTRAMATERIALET

Boxen innehåller inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Det är kul att se tågurspårningen i inledningen eftersom det är så uppenbart att det är ett leksakståg man använt.

2. "The Fugitive" är i Sverige en väldigt kompakt utgåva. Man har lyckats få in alla fyra skivorna i ett vanligt fodral (samma som brukar ha plats för en eller två skivor) och samtidigt en kort beskrivning av varje avsnitt. Snyggt!

3. Det är lite synd att man delat upp säsongen i två boxar… och frågan är om det finns en marknad som är intresserad av att inhandla två boxar av "The Fugitive".


HANS-ÅKE LILJA (2008-01-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2008
Bolag: Paramount
Ljud: Mono
Bild: 4:3
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (26/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA