Mark Chapmans sista dagar som okänd

FILMEN

"Chapter 27" är berättelsen om vad som hände dagarna innan John Lennon mördades av Mark Chapman utanför sin bostad i New York. Hela filmen är fokuserad på Chapman och de få gånger vi får se John Lennon är tyvärr en flopp. Visserligen låter han som Lennon men till utseendet ser han mer ut som Jeff Goldblom är John Lennon, tyvärr.

I filmen får vi se hur Chapman går från att vara ett rätt vanligt fan som inget hellre vill än att träffa sin idol och få en autograf. Han har året innan varit i New York och väntat utanför Lennons bostad men då inte lyckats få kontakt med honom. Nu är han tillbaka och ju lägre han väntar desto mer övertygad blir han att han måste mörda honom.

Filmens enda svaghet är dock att allting går väldigt fort. Under endast en timme och en kvart ska hela historien berättas och det är lite för kort. Att Chapman är galen står bortom allt tvivel men nu flippar han ur nästan direkt och efter att endast ha läst en enda artikel om Lennon tycker han helt plötsligt att Lennon är falsk och att han förtjänar att dö. Inte så jättetrovärdigt tyvärr.

Annars känns filmen rätt äkta. Man tror på Jared Leto som Mark Chapman. Både för att han agerar väl men även för att han är väldigt lik Chapman till utseendet. Dessutom gick han upp drygt 30 kilo för att bli mer lik Chapman.

Vi ser även Lindsay Lohan i rollen som Jude, en kvinna Chapman träffar utanför Lennons bostad och som han sen även umgås lite med. Framför allt medan de väntar på att Lennon ska komma ut ur sitt hus. Och även om Lohan spelar rollen bra känns hela karaktären påhittad och inte speciellt trovärdig. Min gissning är att hon lagts till för att fylla ut handlingen lite.

Som sagt känns filmen rätt äkta även om den då går alldeles för snabbt fram och jag blir faktiskt riktigt sugen på att lära mig mer om Mark Chapman och hur han kom fram till att han var tvungen att mörda John Lennon efter att ha sett den.

Dessutom är det intressant att se (om det nu stämmer överens med vad som egentligen hände) hur nära det är att Chapman inte mördar Lennon. Det finns massor av små tillfälligheter som om de gått åt ett annat håll räddat livet på Lennon, åtminstone för stunden.


EXTRAMATERIALET

Den här utgåvan saknar extramaterial.


TRE SAKER

1. John Lennon spelas i filmen av skådespelaren Mark Lindsay Chapman. Hur kusligt är det?

2. När Chapman greps efter mordet hade han boken "The Catcher in the Rye" på sig och den innehåller 26 kapitel. Därav filmens titel.

3. Det finns även en dubbeldiskutgåva av "Chapter 27" som även innehåller dokumentären "The Spirit of John Lennon".


HANS-ÅKE LILJA (2008-02-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA