Rolig Terrence Hill i udda roll

FILMEN

Terrence Hill spelar en atypisk roll i denna spagettivästernkomedi från 1972. Och trots att Bud Spencer denna gång inte finns vid hans sida dukar "Mannen från öst" upp ett smörgåsbord av slapstick baserad på alla de klassiska västernelementen med starkt resultat.

Hill är här en total gröngöling som efter sin fars död byter ett överklassliv hemma i England för den otämjda amerikanska västern. Pappan var en stenhård bandit och det dröjer inte länge innan Sir Thomas Fitzpatrick Phillip Moore (Hill) har stiftat bekantskap med dennes gamla kumpaner, en laglös men godhjärtad trio som försörjer sig på dilligensrån och häststölder. De har av Thomas far fått i uppdrag att göra en riktig cowboy av den mesige och finkulturelle sprätten, något som visar sig problematiskt då den unge mannen är betydligt mer intresserad av poesi och fjärilar än av barslagsmål och sexskjutare.

Mycket av filmens humor kommer ur den kulturkrock som upptstår när Thomas som en omvänd Crocodile Dundee placeras i en miljö han inte alls passar in i. Filmens sjaskiga kofösare förstår sig inte på fenomen som klassisk musik, cyklar, morgongymnastik, och Lord Byron, och många scener byggs på ett fyndigt sätt kring dessa motsättningar.

Den dramatiska strukturen utgörs av Thomas kamp mot den lokale översittaren Morton (Riccardo Pizzuti), som inte uppskattar den konkurrens om en mäktig ranchägares dotter som uppstår när Thomas blir förälskad i henne. Denna kamp blir katalysatorn för Thomas slutgiltiga metamorfos från klumpig mes till tufft råskinn.

Ett långt saloonslagsmål i filmens mitt är ganska talande för hela "Mannen från öst". Gillar du inte denna scen, gillar du helt enkelt inte den här sortens filmer. Själv tycker jag det är smått underbart när ett tjog machotyper ryker ihop så möblemanget går upp i flisor i bästa "Trinity"-stil.

I slutänden är filmen kanske något lång med sina knappa två timmar, men den lyckas ändå hålla en jämn kvalitet, och bara ett fåtal av skämten är dödfödda. För det mesta är den riktigt rolig, och Hill är kul att se i en lite annorlunda roll. Uppskattar man "Trinity"-filmerna ska man inte tveka utan så snart som möjligt ta en titt på "Mannen från öst".


EXTRAMATERIALET

Mest i textform. Ett par biografier och lite trivia. Ett bildgalleri och en trailershow ingår också.


TRE SAKER

1. Filmen regisserades av Enzo Barboni, som även stod bakom filmerna om Trinity.

2. Man förväntar sig inga underverk när det kommer till bildkvalitet för en så här gammal och "obskyr" film. Tyvärr är bilden på denna utgåva stundtals i suddigaste laget.

3. Riccardo Pizzuti var både skådespelare och stuntman, specialiserad på just slagsmålsscener.


JOEL FORNBRANT (2008-02-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin western
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Western
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Studio S
Ljud: Dolby Digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Terrence Hill-biografi, filmografier med Terrence Hill och Enzo Barboni, Trivia om filmen, Bildgalleri
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (16/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA