Medioker skräckfilm utan finess

FILMEN

Om man kollar noga i rollistan för "Hatchet" hittar man namn som Robert Englund (Freddy Kreuger i "Terror på Elm steet"-filmerna), Kane Hodder (Jason i några av "Fredagen den 13:e"-filmerna) och Tony Todd (Candyman i "Candyman"-filmerna) och det måste ju lova ju gott eller hur?

Nja, tyvärr inte så bra som man hoppats på. Englund försvinner typ tio minuter in i filmen och Hodder spelar visserligen galningen men saknar här all den finess man kan finna i hans rolltolkningar av Jason. Todd ska vi inte ens nämna då han endast syns i bild under några minuter som en Haunted Swamp’s guide. Kanske var de för dyra för mer tid i filmen men snacka om slöseri med kända skräckfilmsskådespelare.

Annars är upplägget i "Hatchet" rätt bra för en skräckfilm. Ett gäng människor ger sig ut på en guidad skräckbåttur i träsken i Mardi Gras. Problemet är bara att guiden inte har en aning om vad han gör och naturligtvis lyckas gå på grund med båten. Alldeles intill där de går på grund finns dessutom huset där Victor Crowley dog ihjäl en massa år tidigare. Några ungdomar satte då eld på huset han och hans pappa bodde i och i sina försök att hugga sönder dörren och rädda sin son råkar pappan istället klyva stackarn Victors huvud med yxan. Nu tio år senare hemsöker Victor huset och mördar alla som kommer i dess närhet.

Så långt är "Hatchet" en rätt normal skräckfilm. Problemet med den är dock att i stort sätt alla karaktärerna saknar trovärdighet och istället blir karikatyrer av skräckfilmskaraktärer. Man tröttnar rätt snabbt på dem vilket gör att man egentligen inte bryr sig om vad som händer med dem.

Dessutom har skaparna av filmen satsat största delen av budgeten på låtsasblod. Nu tillhör jag visserligen de som tycker att en bra skräckfilm gärna får ha mycket blod men det måste då göras med finess, något som "Hatchet" saknar. Här skvätter det högt och lågt och ser mest ut som om folk står utanför kameran med hinkar fulla av låtsasblod som de tömmer mot träd och liknande.

Jag är övertygad om att regissören Adam Green menade att göra en film i stil med just "Terror på Elm steet" och "Fredagen den 13:e" men någonstans på vägen gick det snett och "Hatchet" blir nu istället en rätt medioker skräckfilm.


EXTRAMATERIALET

Filmen innehåller inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Håll koll på regnet när ni ser filmen. Det är ofta som det regnar i ett klipp för att sen vara uppehåll i nästa, för att sen regna i nästa igen…slarvigt!

2. Det är kul att se att det räcker för Ben att vira en skjorta runt sin kluvna fot i slutet av filmen för att allt ska vara bra. Normalt sett hade han nog inte ens kunnat sitta upp.

3. Robert Englund gör ett mycket bra (om än kort) framträdande i filmen. Faktum är att just hans scen är filmens bästa.


HANS-ÅKE LILJA (2008-03-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (5/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA