Hur allt började en gång i tiden

FILMEN

Det är här allt börjar. Det är här vi får se Gil Grissom för första gången. Det är här en ny era inom TV-serier startar. Jo, så stilbildande och banbrytande var faktiskt första säsongen av "CSI" och det faktum att serien nu är inne på sin åttonde säsong säger väl en hel del, eller hur?

När man ser första säsongen såhär åtta år efter att den gjordes är det mycket som slår en. Dels ser ju naturligtvis många av skådespelarna mycket yngre ut, och en del ser precis ut som idag, men det som slog mig mest var att man förmodligen inte riktigt visste hur man ville ha serien när man drog igång den.

Bland annat så är kapten Jim Brass, polisen som hjälper CSI-teamet, en rätt osympatisk person i början av serien. Detta ordnas till ju längre säsongen pågår men man slås av tanken att det kanske inte var meningen att han skulle vara den trevliga person han faktiskt blir från början.

Vissa av rollerna är inte heller helt tillsatta från början utan man byter lite allt eftersom. Det är till exempel en annan doktor som är med i piloten än doktor Robbins som vi är vana med att se ta hand om liken. Vi får även se karaktären Holly som åtminstone jag till en början trodde skulle ingå i gruppen…

Allt detta är dock helt enligt vad det borde vara. Första säsongen av en serie handlar i huvudsak om att få alla karaktärerna på plats och accepterade av publiken. Väljer man sen att de dem en egenskap eller åsikt som inte går hem kan man ju alltid ändra den i efterhand. Karaktären Warrick Brown har ju här till exempel ett spelberoende som man inte ser lika mycket av i senare säsonger.

I övrigt handlar serien alltså om ett CSI (Crime Scene Investigation) team i Las Vegas. Deras jobb är att söka bevis och ledtrådar på brottsplatser så att mördare och andra brottslingar åker fast. Förutom tidigare nämnda Grissom och Warrick ingår också Catherine Willows, Nick Stokes, Sara Sidel och Greg Sanders i gruppen.

Första säsongen innehåller 23 avsnitt som alla är på vardera knappt 45 minuter. Detta betyder att vi på de sex diskarna denna box innehåller får strax under 1000 minuter underhållning, inte illa.


EXTRAMATERIALET

Blu-ray-utgåvan av första säsongen har all det extramaterial som DVD-utgåvan saknade. Vi får en directors cut-version av första avsnittet som visserligen inte skiljer sig så mycket från det som visades på TV men som ändå är lite kul att se. Vi får några borttagna scener som vi knappast skulle blivit gladare av om de fått varit kvar men som ändå är kul att se.

Vi får en dokumentär med den typiska "CSI"-titeln "People lie…but the evidence never does" där de inblandade berättar om serien och framförallt hur viktigt det är med fakta i serien. Att den stämmer och att de vet vad de pratar om. Vi får även kommentarer om säsongen och vad den betytt för de inblandade i dokumentären "CSI season 1: Rediscovering the evidence". Ingen hade väntat sig att serien skulle bli den succé som den faktiskt blev och fortfarande är.

Dessutom får vi även kommentarspår, GAG reels (som tyvärr inte är speciellt roliga) samt ett gäng TV-trailers för serien. På det hela taget rätt bra extramaterial med andra ord.


TRE SAKER

1. Det är rätt kul att se början av en serie som man kommit in i efter att den visats någon säsong. Alltid är det något som ser annorlunda ut.

2. Med få undantag är rollistan densamma här i säsong ett som den är i säsong åtta.

3. I piloten bjuder Grissom kollegan Holly på en chokladdoppad gräshoppa och sätter i och med det standarden för serien direkt.


HANS-ÅKE LILJA (2009-11-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (27)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 5
Utkomstår: 2009
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
En aldrig tidigare visad Director's Cut av pilotavsnittet inklusive kommentatorspår, People lie…but the evidence never does, CSI season 1: Rediscovering the evidence, Gag reels och promos
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (19/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA