Rocky som armbrytningsmästare?

FILMEN

"Over the Top" kom 1987 och är otroligt lik "Rocky"-filmerna till konceptet, även om handlingen varierar. Sylvester Stallone spelar här Lincoln Hawk. Hawk jobbar som lastbilschaufför och när filmen börjar ska han hämta upp sin son Michael som just tagit studenten från militärhögskolan.

Sonen visar sig dock vara en dryg liten rackare som inte har så värst mycket över för Hawk vilket i sig kanske inte är så konstigt då Hawk lämnade familjen tio år tidigare utan förklaring. Meningen nu är att Hawk och Michael ska åka tillsammans i Hawks lastbil tvärs över USA för att träffa Michael mamma som ligger på sjukhus för att hjärtopereras. Hela resan har anordnats av mamman för att Michael ska få lära känna sin far.

Michaels morfar, Jason Cutler, gillar dock inte alls arrangemanget utan anser att han borde få vårdnaden om Michael om något händer hans mor. Rik som han är sättar han nu därför in alla medel för att Hawk inte ska få vårdnaden, eller ens umgås med sin son.

Och sen var det likheten med "Rocky"-filmerna. Hawk sysslar nämligen med armbrytning (istället för boxning) och är dessutom riktigt bra på det. Så bra att han planerar att ställa upp i VM i armbrytning i Las Vegas. Där är han naturligtvis underdogen (precis som Rocky) som nu hoppas sätta de stora stjärnorna på plats.

Och som om detta inte ger Rocky-känningar så det räcker och blir över hamnar naturligtvis Hawk i rejält underläge innan han fixar det hela och tar hem vinsten, pengarna, lastbilen, äran och sin son i bästa Rocky-stil. Kul men samtidigt väldigt förutsägbart.

"Over the Top" är en klassisk 80-talsfilm med Sylvester Stallone i samma stil som "Cobra" som nu också givits ut i nyutgåva på DVD. Gillar man Stallones 80-talsfilmer kommer man inte att bli besviken på "Over the Top" men vill man ha djupare underhållning ska man nog välja en annan film. Här är det definitivt action som är det viktigaste. Inga förklaringar lämnas till hur vårdnadstvisten löser sig eller varför Hawk lämnade familjen tio år tidigare. Men det spelar ingen roll, Sylvester Stallone står åter igen som segrare och det är allt som spelar någon roll.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en trailer för filmen.


TRE SAKER

1. Den som ritat omslagsbilden av Stallone borde inte få hålla i en penna igen. Otroligt fult!

2. I början av filmen är Michael så otrevlig att jag nästan sitter och hoppas på att han ska trilla ur bilen de åker i.

3. Det finns en hel del inkonsekvens när det gäller reglerna i armbrytningsscenerna. Först sägs det att man måste besegra sin motståndare två gånger för att vinna vilket Hawk utnyttjar efter att han förlorat en gång men sen räcker det med att Hawks själv vinner en gång för att bli mästaren. Hur går det ihop?


HANS-ÅKE LILJA (2008-04-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (20/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA