Spanska zombies? Ja, tack!

FILMEN

I "Rec" får vi följa en reporter från programmet "Medan du sov" under ett besök på en brandstation. Hon är där för att följa brandmännens vardag och se hur de lever och arbetar. Till en början är det ganska tråkigt. Inget händer och brandmännen får mest tillbringa tiden med att spela basket, äta och sova. Tittaren får genom hela filmen följa allt detta via TV-kameran.

Till slut kommer det dock ett larm och reportern Ángela och hennes kameraman hänger med en bil ut på vad som till en början verkar vara ett rutinuppdrag men som snart ska visa sig vara något helt annat. När de kommer fram till huset de kallats till möts de av polisen som också larmats till platsen. De har fått larm om att en kvinna skrikit och att grannarna misstänker att hon skadat sig. När polisen, brandmännen och reportern kommer in i lägenheten går kvinnan dock till anfall. Hon biter polischefen så illa i halsen att han riskerar att förblöda av skadorna.

När de andra bär ner honom för att se till att han kommer till sjukhuset kommer brandmannen som skulle passa kvinnan flygandes över trappräcket på tredje våningen och slår i marken med huvudet först. Panik uppstår naturligtvis men när de boende försöker ta sig ut ur huset märker de att huset förseglats. Myndigheterna vägrar att släppa ut dem och vill inte heller tala om varför de håller dem fångna.

Snart visar det sig dock att en smitta härjar i huset och att kvinnan som allt började med bar på den. Nu har hon lyckats smitta en brandman och en polis och de kommer snart att vara lika galna som henne och om de får chansen smitta ännu fler…

"Rec" är en typ av zombiefilm där de som blir bitna, precis som i zombiefilmer, smittas och själva förvandlas till zombies. Nu är det inte frågan om vanliga zombies i "Rec" men något som är snarlikt. Filmen har definitivt samma upplägg och även samma typ av deprimerande situationer som folk hamnar i när det gäller zombiefilmer.

Skådespelarna gör bra ifrån sig, manuset är välskrivet och effekterna grymma. Det enda som tar lite tid att vänja sig vid är att det talas spanska i filmen. Inte för att det är något fel på spanska men det är definitivt inte lika naturligt att lyssna på som engelska. Efter ett tag gör det dock filmen ännu mer realistisk.


EXTRAMATERIALET

Noble Entertainment ger ut "Rec" i en tvådiskutgåva och disk två formligen svämmar över med extramaterial. Vi får bakom kulisserna-filmer, intervjuer med de inblandade, borttagna scener och en massa andra kul inslag.

Det är extra kul att se att skaparna av filmen verkligen kämpat för att filmen ska kännas realistiskt fram till dess att allt går åt skogen. Allt skulle kännas naturligt när de filmar på brandstationen och som tittare ska man verkligen tro att det är inspelningen av en dokumentär man ser. Det gick till och med så långt att man bestämde att skådespelerskan som spelar reportern Ángela skulle vara en riktig reporter i grunden för att på så vis ge filmen ytterligare trovärdighet.

När det sen gäller de borttagna scenerna får vi se en där Ángela och kameramannen går i en gång full med spikar stickandes ut ur väggarna. Varför fick inte den vara kvar i filmen? Det är ju hur grym som helst.

Dessutom får vi också se klipp från castingen och när skådespelarna övar in några scener. Detta är hur kul som helst och ger en inblick i hur man kom fram till de scener och skådespelare som sen faktiskt dyker upp i filmen. Klipp som dessa borde vara obligatoriskt för alla filmer.


TRE SAKER

1. Det är lite synd att Ángelas kameraman verkar med intresserad av att filma än att leta när de hamnar i en situation där de bara måste hitta en nyckel. Jag förstår ju att det måste vara så för att det ska bli en bra film men ändå, känns inte helt trovärdigt.

2. "Rec" är också en i raden av alla dessa filmer som är filmade så att det ser ut som om någon filmat den med en handkamera. Här funkar det dock fullt ut, med några logiska undantag typ det i punkt 1.

3. En mer seriös reporter än Ángela får man nog leta efter. När alla riskerar att dö på det mest hemska sättet passar hon på att intervjua dem. Allt för ett bra program.


HANS-ÅKE LILJA (2008-07-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Tema: Zombies
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Making Of, Behind The Scenes, Deleted Scenes, Confidences By Manuela Velasco, Interview With Oriol Tarragó, Interview With Pablo Rosso, Interview With Xavi Mas, The Castings, Firemen Headquarters, The Neighbours Talk och The Secret Archives.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (2/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA