Ett försök till en ny The Grudge?

FILMEN

"Apartment 1303" ska vara gjord av författaren till "The Grudge" men efter en sökning på nätet är den enda kopplingen jag kan hitta mellan filmerna Tokusho Kikumura som gjort cinematografin till båda filmerna…

Hur det nu än är med den saken så går det inte att bortse från att filmerna har en hel del gemensamt. Båda är så kallade asienskräckisar och handlar om ett hemsökt hem. "Apartment 1303" inleds med att vi får se hur Sayaka har en inflyttningsfest för några kompisar i sin nya lägenhet. Den ligger i höghuset Blue Palace Hiraoka och är på utsidan ett riktigt kap. Det finns pool, det är gångavstånd till havet och hyran är oförskämt låg. Fler än jag anar säkert att allt inte är som det ska?

Naturligtvis är det så. När Sayaka efter en stund kommer ut ur ett av rummen är hon helt förändrad. Hon slänger sig ner på marken och äter hundmat. Hon sätter på sig en motorcykelhjälm för att, som hon säger, annars krossas ju ansiktet. Sen kastar hon sig ut från balkongen och faller de 13 våningarna ner mot gatan. Hon dör naturligtvis direkt.

Sayakas syster Mariko har dock svårt att tro att hon begått självmord och när hon är i lägenhet 1303 för att ta hand om systerns saker känner också hon av de krafter som rör sig i lägenheten. Det visar sig nämligen att alla kvinnor som bott i lägenheten de senaste åren gått samma öde till mötes…

De som sett "The Grudge" känner säkert igen beskrivningen även om det inte sker några hopp från balkonger i den filmen och visst är det så. Ibland känns "Apartment 1303" som en billig version av just "The Grudge" vilket är lite synd. Jag tror att man kunnat klara av att göra filmen lite mer originell om man försökt.

"Apartment 1303" är dock sevärd och innehåller en del scener som är precis lika läskiga som de i "The Grudge" även om det i vissa fall känns lite för överdrivet. När det gäller skådespelarinsatserna så får de flesta inblandade godkänt. Dock skulle han som spelar mäklaren (som hyrt ut lägenheten till Sayaka) beläggas med arbetsförbud så snabbt som möjligt för en sämre rollprestation har jag nog aldrig sett.


EXTRAMATERIALET

Filmen innehåller inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Svenske Daniel Fridell står listad som co-producer till filmen. Riktigt vad han bidragit med vet jag dock inte.

2. Man har lyckats få fram samma känsla som man får i "The Grudge" när "spöket" för sig snabbt över golvet. Riktigt läskigt om ni frågar mig.

3. Det var lite svårt att se vad filmen faktiskt heter när man ser titeln på omslaget. Den första trean har gjorts till ett nyckelhål så ett tag trodde jag nästan att den hette "Apartment 103".


HANS-ÅKE LILJA (2008-06-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (4/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA