Träffande imitationer men daterade

FILMEN

TV4:s humorserie "Hey Baberiba" har blivit en smärre succé som fått ett sådant genomslag i kanalen att det egna programmet inte räcker till. Till exempel fick Agneta Sjödin lägga ned sina nyårskarameller till förmån för "Hey Baberibas" kungafamiljsparodi. Mer om det i extramaterialet.

Säsong 3 av "Hey Baberiba" bestod av 10 avsnitt och visades under första halvåret av 2006. Det gör dessvärre att vissa skämt blivit något daterade, trots att det bara är ett halvår sedan. "Hey Baberiba" har ju alltid varit duktiga på att hänga med i det aktuella nöjeslivet i sina parodier och imitationer, men när man nu tittar på vissa av de allra tidigaste avsnitten så är det mycket som känns bortglömt.

Om vi bortser från det är det en rad träffande imitationer under säsongens gång. Det märks att programmet fått högre status och mer budget att jobba med, för "gubbarna" är mer lika sina original, även om de rent fysiska likheterna kanske inte är skådespelarnas starka sidor. Det som är så träffande är alla manér och kännetecken de snappat upp från originalen, som gör att det ändå blir likt.

Bland de roligaste inslagen är ett härligt lustmord på Lill-Babs och hennes familj, inklusive Lasse Berghagen. Perfekt exekverat och en välriktad känga åt familjens käckhet.

En annan sketch som sticker ut är "Seinfeld"-parodin "Reinfeld" med Maud Olofsson, Lars Leijonborg och Gudrun Schyman som George, Kramer och Elaine. Dock lyckas de aldrig få till kombinationen av politikerna och "Seinfeld"-figurerna, vilket bevisas av bakomfilmen där det står klart att "Hey Baberiba"-gänget inte har så stor koll på "Seinfeld".

"Hey Baberibas" koncept fungerar, men det finns även gränser på hur länge man kan hålla på och nu verkar det som om "Hey Baberiba" lägger ned verksamheten efter den fjärde säsongen som visades hösten 2006.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är förhållandevis frikostigt. Det bjuds på en ca 45 minuter lång bakomfilm där vi får vara med dagen då de spelar in "Seinfeld"-parodien "Reinfeld" och Telia-parodin.

Dessvärre är det en ganska blasé bild som visas upp bakom kulisserna. Ingen vidare entusiasm och när de tre skådespelare sitter i en bil och är sig själva - dock sminkade till politiker - och pratar om vad de håller på med, låter de mer less än pepp och diskuterar flitigt om hur länge de kan tänkas på med "härmandet" och så vidare.

Känns inte helt genomtänkt även om det är brutalt ärligt. Eller är det på skämt?

Vidare finner vi ett ungefär lika långt program kallat "Kungens karameller" som är förra årets variant på TV4:s traditionsenliga årssammanfattning. Här handlar det om när kungafamiljen inklusive Tarras-Wahlberg och pojkvännerna besöker TV4 och är med i olika program etc. En del komiska situationer uppstår så klart.


TRE SAKER

1. På baksidan av fodralet står det "speltid ca 195 minuter", men det måste väl ändå vara ungefär 100 minuter för lite. Varje avsnitt är ca 22-23 minuter långt och bonusmaterialet ca 90 minuter.

2. Att plocka ut enskilda imitationer är lite svårt men Christine Meltzers variant av Victoria Silvstedt är väldigt bra, även om man får anstränga sig för att komma ihåg varför hon var i ropet i våras.

3. Hockey-VM-sketchen måste jag också nämna, speciellt hockeyspelarnas svettningar som alltid varit något jag irriterat mig på i de verkliga intervjuerna. Kan ingen ge dem en handduk innan de ska intervjuas?


ANDERS JAKOBSON (2006-12-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin humor
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Humor, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Pan Vision
Ljud: Stereo
Bild: 4:3 1.33:1
Extramaterial:
Bakomfilm, Kungens karameller
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA