Totalt hjärndöd

FILMEN

"The Animal" är uppföljaren till "Prison Block", en film jag inte sett men som förhoppningsvis är bättre än den här orealistiska och halvfärdiga exploitation-rullen. Man behöver dock inte vara bekant med ursprungsfilmen för att hänga med i svängarna när Ving Rhames får använda sina svullna biceps för att ta sig ur en utpressningshärva innanför murarna, för även om "The Animal" stundtals är underhållande är den genomgående totalt hjärndöd.

Jag gillar Rhames, hans intensitet och närvaro, och de scener som funkar bäst är de där han spelar på sin auktoritet som bad guy. I övrigt har han inte så mycket att göra i filmen, trots att man försökt ge honom en extra dimension genom att göra honom kristen, något som mest resulterar i klichéer.

Dramat tar sin början när James Allen, som han heter, efter ett upplopp förflyttas till ett nytt fängelse och träffar några gamla bekanta - varav en har utbildat sig till fängelsepräst och därigenom fått vad som tycks vara oinskränkt makt över de övriga fångarna. Hur detta hänger ihop begriper väl inte ens manusförfattaren, men så är det i alla fall. Förutom att svära, hota och i allmänhet vara en elak jävel, gillar prällen att anordna slagsmål mellan de intagna, och nu har han beslutat att James ska delta i dessa.

Eftersom vår hjälte sett ljuset och bestämt sig för att "inte vara någons problem" tackar han nej, men den onde prästen svarar då med att sätta dit hans styvson för mord. Detta tvingar James att delta i fighterna samtidigt som han måste försöka rentvå sin son innan hela anstalten exploderar i ett blodigt upplopp. Till sin hjälp på utsidan har han den biologiske sonen Darius samt en kvinnlig advokat, vars strävan efter rättvisa vi parallellt får följa.

Storyn präglas av en känsla att det går alldeles för lätt för James och hans kumpaner att klura sig ur de hotfulla situationer. Ingenting blir någonsin riktigt illa. Slagsmålen, som liknar något av gamla gladiatorspel kunde ha blivit filmens stora behållning, men ackompanjeras samtliga av en sjukt dålig raplåt som förtar all spänning. Just musiken och ljudet är något av "The Animal":s akilleshäl - låtarna är dåliga och med varannat klipp följer ett pålagt ljud av ett pistolskott eller en celldörr som slår igen. Varken påhittigt eller kul.

Förutom nöjet att se Rhames spela tuff finns ingen anledning att se "The Animal". Fängelsefilmsgenren är massiv och har andra, mycket bättre titlar att erbjuda.


EXTRAMATERIALET

Finns inget.


TRE SAKER

1. Originaltiteln för "The Animal" är "Animal 2", vilket innebär att "Prison Block" egentligen heter "Animal". Förvirrande!

2. I slutet lämnas oroväckande många trådar hängandes. Kan vi vänta oss en tredje film om James Allen inom en snar framtid?

3. Slagsmålen har inte bara kass musik, de är också alldeles för få! Två stycken plus ett montage som talar om att James är upptagen med att slåss är allt som bjuds.


JOEL FORNBRANT (2008-05-02)
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Bild: Dolby Digital 5.1, DTS
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA