Senaste blogginläggen

höstprojekt 2020: mcu x 23 (22)
Postad: 2020-11-21 09:36:18Kort resumé: Årets sommarhöstprojekt är att se om alla 23 filmer i Marvels filmuniversum (MCU), denna gång tillsammans med min fru som bara sett en handfull, spridda titlar. Jag bloggar om upplevelsen utifrån en återkommande mall. Dags för film 22 av 23...

AVENGERS: ENDGAME (2019)
Regi:Anthony Russo och Joe Russo

Kommentar:
Äntligen har vi kommit till "Avengers: Endgame"! Det känns ju lite märkligt att avverka 20+ filmer för att landa i en som faktiskt kom förra året med känslan av ”äntligen”, men så är det. Detta är det stora avslutet för MCU:s tre första faser. Jag minns från det efterlängtade biobesöket i april 2019 att jag efter 20 minuter insåg att ”Oj, trailern har verkligen inte avslöjat någonting!” och efteråt kände jag att de tre timmarna hade flugit i väg och att filmen sannolikt var den bästa i hela sviten. Det tycker jag fortfarande. Om man han investerat 40-50 timmar (betydligt mer om man sett alla relaterade tv-serier) i MCU så är det här finalen man väntat på. Otroligt bra!

Kontinuiteten:
Ja, vad ska man säga? Det är ju finalen på allt och många trådar knyts ihop, men jag tycker fortfarande att det är lite märkligt att det förutsätts att tittaren sett bonusscenen till "Captain Marvel" eftersom hon helt plötsligt bara är en del av gänget. Knepigt!

Daterad eller inte?
Det roliga med filmen är att den tittar tillbaka på en del nyckelsekvenser ur tidigare filmer fast från en lite annorlunda vinkel. Jag minns att jag gillade det extremt mycket vid första titten. Det har förstås krävt lite smarta lösningar för att få till scenerna. I vissa fall kanske gammalt material återanvänts. Jag vet inte. Men snyggt är det i alla fall.

Fruns kommentar:
Innan vi började titta drog du upp förväntningarna genom att säga att det var den bästa filmen i serien. Jag förstår varför du känner så efter att ha sett serien på bio under tio år medan jag har sett den hemma på fyra månader. Men: Den var väldigt bra och jag blev inte besviken. Utöver allt det vanliga med att den är snygg och häftigt gjord, tycker jag att det är fantastiskt att en superhjältefilm kan få mig att börja gråta då det är så fint och äkta i allt det konstiga. Likväl som det känns snopet att viktiga personer dör tycker jag ändå att det är bra då man som tittare aldrig kan vara säker. Det gör det mer spännande. Det ska bli intressant att se nya filmer nu eftersom det här är ett bra avslut.

Slutknorr:
Jaha, då är det faktiskt bara en film kvar innan det här projektet är över. Om allt hade varit som vanligt detta bedrövliga 2020 hade vi haft två eller tre till att se. Nåja, livet går vidare, bara lite försenat. 22 sedda, en kvar.Läs Anders Jakobsons blogg anders jakobson

en detaljerad livslång jakt på sanningen
Postad: 2020-10-29 08:12:24

Alex Bergdahl och Carl Linnaeus är tillbaka med uppföljaren till förra årets bok "Partners in Crime – Vår livslånga jakt på sanningen”. Det var en no brainer som man brukar säga att det skulle komma en uppföljare och jag har verkligen sett fram emot den.

De har som förväntat grottat ner sig i ett antal minst sagt udda ämnen. Vissa bra, andra mindre bra (återkommer till det) och mina favoriter är definitivt tidiga KISS samt det om Ace. Jag gillar kapitlet om fanzines då jag själv prenumererade på flera av dem. Samma sak med VHS filmerna som avhandlas i ett kapitel. Mycket av det vi får är dränkt i samma nostalgi som första boken och det är de kapitlen jag gillar bäst. Sen är det intressant att läsa om varför Gene och Paul dök upp i smink 1989 eller om Alex och Carls alla besök på Conventions.

Men efter att ha läst boken kan jag även konstatera att det man brukar säga om filmer är sant. Uppföljaren blir aldrig lika bra som originalet. Med det inte sagt att ”Partners in Crime Vol. 2” är dålig för det är den inte men man har tappat lite av det som gjorde första boken så nostalgisk till förmån för detaljerna. Alex och Carl grottar den här gången ner sig mycket mer i detaljer, bland annat skillnader mellan originallåtarna och de på samlingsplattan ”Smashes, Thrashes & Hits” vilket blir för detaljerat för min smak och jag tappar intresset lite. Detaljnivån påminner rätt mycket om Alex pod för er som lyssnat på den med den skillnaden att det funkar mycket bättre när man lyssnar på Alex berätta än när man läser själv.

Sammantaget är dock volym 2 riktigt underhållande och för en nostalgiker som mig finns det massor av guldkorn att glädjas åt. Jag lärde mig en massa, kände igen mig i många av de situationer de berättade om och jag ägde dessutom en hel del av de saker de berättar om. Så köp nu boken, ni kommer inte att ångra er.

Sist har jag två kommentarer jag vill skicka med till Alex och Carl. 1) sjukt bra bild ni valt som omslag. Den är lika konstig som den är unik och 2) i volym 3 (som jag förväntar mig under nästa år) får ni gärna berätta lite om Vinnie Vincent.Läs Hans-Åke Liljas blogg hans-Åke lilja

vinnare av sonic the hedgehog-prylar
Postad: 2020-04-27 16:03:27Hur gör du för att hålla social distans under just nu? Det var tävlingsfrågan när en hel säck med "Sonic the Hedgehog"-prylar stod på spel. Vinnaren skrev sin motivering på vers. Så här löd den:

Tänk om jag underbara prylar med dig kunde få...
en antropomorfisk igelkott så spännande och blå!
För att hålla social distansering gör jag precis som dig...
jag lägger benen på ryggen och gömmer mig!


Den rimmande vinnaren heter Björn Karlsson i Kalmar, som förtydligar att sonen Marcus är den som faktiskt vinner prylarna. Grattis till er!


Läs DVDKritik.ses blogg dvdkritik.se

Inlägget går inte att kommentera
 
RECENSERAT DENNA DAG (28/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
THRILLERNA