Senaste blogginläggen

Årssammanfattning av 2022
Postad: 2023-01-01 11:05:30

Det är återigen nytt år. Var det inte alldeles nyss som 2022 började? Ja, om man tittar i den här bloggen kan det mycket väl kännas så då enbart ett ynka inlägg har ramlat ut sedan förra årssammanfattningen. Jag ska kanske inte lova att det blir bättring under 2023 men får jag ut två inlägg har jag ändå ökat bloggandet med 100 procent...

Sist skrev jag att "känslan av FOMO aldrig varit så närvarande som just nu" och den har fortsatt även under det här året, men trots det ökade antalet sedda grejer till 186 (från 139), vilket råkar vara exakt på siffran lika många som 2020. Det får jag känna mig nöjd med. Av dessa blev det 144 publicerade recensioner (inklusive visst överskvalp från 2021) och av dem har jag valt ut 13 procent att lyfta lite extra i en alfabetisk årsbästalista.

God fortsättning, här är...

...DE 20 BÄSTA RECENSERADE SLÄPPEN PÅ DVD/BLU-RAY/STREAMAT UNDER 2022

After Life - Säsong 3 (Dramakomedi)
Mästerverket fullbordas och avslutas
- Ricky Gervais kommer för alltid att vara starkt sammankopplad med "The Office" men det bästa han gjort för tv-mediet är tveklöst "After Life". Den avslutande säsongen gav likt de tidigare skratt och gråt, men också ett snyggt och definitivt avslut.

The Batman (Action)
Ny ton ger en utstickande superhjältefilm
- För ovanlighetens skull vann DC superhjältefilmskriget 2022. Den femtioelfte varianten av Batman kändes fräsch och spännande och låt oss för allt i världen hoppas att den får utvecklas parallellt med DC:s filmomstart! Det är den värd.

Better Call Saul - Säsong 6 (Drama)
Första halvan av slutet är här/Saul Goodman stämplar ut för gott
- I två omgångar avslutades "Breaking Bad"-universumet med årets tveklöst bästa tv när "Better Call Saul" knöt ihop säcken. Otroligt bra skrivet och genomfört och i ett helhetsperspektiv är serierna i princip oslagbara. Det kommer att dröja länge innan något liknande kommer.

Bränn alla mina brev (Drama)
Kanske årets bästa svenska film
– En kärlekshistoria som kunde ha förändrat allt. I stället blev det starten på en konflikt som följde Sven Stolpe och Olof Lagercrantz genom livet, när Alex Schulmans mormor Karin Stolpe hamnade mellan dem. Välspelat inte minst från Bill Skarsgård...

Clark (Dramakomedi)
Fullt ös, samvetslös
– ...som i "Clark" gör en totalt motsatt roll från den strama Stolpe. Sveriges mest kända brottsling presenteras i ett vansinnestempo som en man med extra allt, oavsett om det är sanningar eller lögn eller något annat. Spänn fast säkerhetsbältet!

Elvis (Drama)
Välgjort in i minsta svettpärla
- Fenomenet Elvis har emellanåt gått mig förbi. Jag har inte varit tillräckligt intresserad, men när Baz Luhrmann ger sig på rockkungen och hans relation till Översten tas det inga genvägar. Alla detaljer sitter där och ingen kan värja sig.

Everything Everywhere All at Once (Actionkomedi)
Multiuniversumfilm med extra allt
- I och med att multiuniversum var årets grej ville jag ha "Multiuniversumens multiunversum" som rubrik på recensionen, men det gick inte. Nu går det och något mer skruvat än denna pärla gick nog inte att hitta detta år. Kanske årets bästa totalt sett.

Hustle (Drama)
En riktig trepoängare
- Adam Sandler väntar fortfarande på sin första Oscarsstatyett för de få allvarliga insatser han gör. Den kan komma för rollen som talangscouten som satsar allt på en oslipad basketspelare. En sportfilm att njuta helhjärtat av.

King Richard (Drama)
Tennisfarsornas tennisfarsa
- Mer sportfilm. Will Smiths örfil må ha låtit mest på Oscarsgalan men innan lavetten hade han faktiskt fått sin Oscarsstatyett för rollen som Richard Williams, pappa till Venus och Serena. Och det var förstås inte oförtjänt.

Men (Skräck)
Nästan årets bästa skräckfilm
- Nu när året ska sammanfattas kan jag konstatera att jag inte såg en bättre skräckis än "Men". Alltså borde rubriken revideras till "Årets bästa skräckfilm". Ingenting för som gillar sin skräck enkel och lättuggad. "Men" utmanade ordentligt.

Metal Lords (Drama)
Coming of age till tonerna av hårdrock
- Som uppvuxen med hårdrocken som en viktig ledsagare under ungdomsåren är det oerhört lätt för mig att relatera till "Metal Lords", en liten undanskymd pärla från Netflix originalutbud i år. Charmig och underhållande.

The Patient (Thriller)
En av årets bästa tv-produktioner
- Steve Carell har fler sidor i sitt skådespeleri än bara det uppenbart komiska. I den här tajta thrillern spelar han psykologen som blir kidnappad av sin seriemördande klient spelad av en karismatisk Domhnall Gleeson. Spännande in i det sista.

Peacemaker - Säsong 1 (Actionkomedi)
Rå action, rå humor och även allvar
- Mot slutet av året klev James Gunn in som den som ska ta DC:s filmuniversum vidare. Inte konstigt det eftersom han gjort det bästa som de fått till. Till exempel "Peacemaker" som var en annorlunda superhjälteserie med en väldigt originell vinjett.

Pistol (Drama)
En musikalisk omruskning av samhället
- En kärleksförklaring till 70-talets punkscen och hur Sex Pistols banade vägen för alternativa strömningar som än i dag är levande i allra högsta grad. Danny Boyle gav liv åt denna energifyllda och kaxiga miniserie som tog oss med till där det delvis började.

The Playlist (Drama)
Sex sätt det kanske skedde på
- Det är något med techvärlden som lämpar sig att berättas på film. I "The Playlist" får vi sex olika synvinklar som ger en sorts bild av hur musikbranschen förändrades av fildelning och Spotify. Men skippa det sista avsnittet...

Prey (Action)
Jägare vs jägare i kalasbra fortsättning
- Vem hade trott att det bästa sättet att ta en franchise vidare var att gå ordentligt bakåt i tiden? "Predator"-serien blev totalt uppfräschad när ett rovdjur ramlade ned i 1700-talets Amerika och möter sin överkvinna i en urinvånare.

Space Force - Säsong 2 (Komedi)
Ett ordentligt lyft sedan sist
- Det tråkiga med att "Space Force" ryckte upp sig till sin andra säsong är att det inte blir mer. En rejäl budgetnedskärning från säsong 1 till 2 blev så rejäl att den blev noll efter det. Väldigt tråkigt, men det vi fick har varit roligt och bra.

Spelskandalen (Dramakomedi)
Välgjord, fascinerade och rolig
- I det rika svenska tv-serie-utbudet 2022 stack verklighetsbaserade "Spelskandalen" ut genom att ha en snärtig ton, ett genomarbetat kulturellt och visuellt uttryck och en riktigt fascinerade story i botten. En lysande miniserie.

Stranger Things - Säsong 4 (Science fiction)
Extra allt näst sista gången
- Årets mest hypade tv-säsong var garanterat den fjärde av "Stranger Things" där avsnitten var långfilmslånga och både Kate Bush och Metallica fick extra streamingframgångar tack vare serien. En stark säsong inför avslutet.

Troll (Action)
Nu går det troll i norsk film - igen!
- Norrmännen har sina troll och är inte blyga för att använda dem i sina filmer. Men när det blir så underhållande och lyckat som i "Troll" så kan man inte göra annat än att lyfta på hatten och gratulera dem för en kjempebra monsterfilm.

Tidigare år:

Årssammanfattning av 2021
Årssammanfattning av 2020
Årssammanfattning av 2019
Årssammanfattning av 2018
Årssammanfattning av 2017
Årssammanfattning av 2016
Årssammanfattning av 2015
Årssammanfattning av 2014
Årssammanfattning av 2013
Årssammanfattning av 2012
Årssammanfattning av 2011
Årssammanfattning av 2010


Läs Anders Jakobsons blogg anders jakobson

en härligt detaljerad tredje bok
Postad: 2022-05-12 09:51:17

Alex Bergdahl och Carl Linnaeus släpper nu sin tredje bok om KISS och har man läst de två tidigare böckerna (och nu denna den tredje) så finns det ett tydligt mönster och det är att Alex och Carl blir mer och mer detaljerade. Det är lite som en tratt där de började i den vidaste delen med första boken för att i den andra glida ner en bit i tratten. Här i den senaste boken har man glidit ner i den smala delen av tratten och nu är man riktigt detaljerad. Den tredje boken har fått titeln ”Den sista dynastin: Historien om Dynasty & Unmasked” och som den antyder är det de två skivorna ”Dynasty” och ”Unmasked” som bokens fokus ligger på. Det och lite om trummisarna Peter Criss och Eric Carr.

Skivorna granskas in i minsta detalj. Hur de spelades in, vem skrev vad och låtarna synas ordentligt. Efter att ha läst boken känns det som om jag vet allt som finns att veta om dessa skivor även om vissa delar är lite för detaljerad för min smak och jag glömmer bort det nästan lika fort som jag läst det. Men det man fascineras över är hur dessa två herrar grottat ner sig i dessa skivor. De har pratat med folk som ingen pratat med tidigare och kan därför berätta allt som är värt att veta om skivorna och som i alla fall inte jag visste tidigare.

Det som jag tycker är mer intressant är skivorna i sig är faktiskt de detaljer vi får om vad som skedde i gruppen under denna period. Originaltrummisen Peter Criss får sparken från gruppen och man tar in den okände Paul Caravello, ger honom namnet Eric Carr och sminkar honom som en räv. Spelet bakom kulisserna och vem som var med när under inspelningen av skivorna är mer intressant än skivorna själva om ni frågar mig. Blir det en fjärde bok hoppas jag man fortsätter på det spåret och kanske grottar ner sig i KISS alla gitarrister. Det hände ju en hel del i gruppen när det gäller just gitarristerna mellan 1982 och 1984 då man hade inte mindre än fyra gitarrister.

Det enda som jag saknar är bilder. Visst det finns en del bilder men jag vill ha mer, massor av bilder på personer, omslag, ställen, ja allt som nämns. Jag vet att det förmodligen är svårt att få fram men det skulle ha varit perfekt för att illustrera allt det som Alex och Carl berättar om.

Till sist, tack Alex och Carl för en sjukt nördig (jag menar nördig som en bra sak här) bok med mer detaljer än jag trodde jag skulle behöva. Sätt nu igång med bok nummer fyra och skriv gärna om KISS gitarrister denna gång…


Läs Hans-Åke Liljas blogg hans-Åke lilja

vinnare av sonic the hedgehog-prylar
Postad: 2020-04-27 16:03:27Hur gör du för att hålla social distans under just nu? Det var tävlingsfrågan när en hel säck med "Sonic the Hedgehog"-prylar stod på spel. Vinnaren skrev sin motivering på vers. Så här löd den:

Tänk om jag underbara prylar med dig kunde få...
en antropomorfisk igelkott så spännande och blå!
För att hålla social distansering gör jag precis som dig...
jag lägger benen på ryggen och gömmer mig!


Den rimmande vinnaren heter Björn Karlsson i Kalmar, som förtydligar att sonen Marcus är den som faktiskt vinner prylarna. Grattis till er!


Läs DVDKritik.ses blogg dvdkritik.se

Inlägget går inte att kommentera
 
RECENSERAT DENNA DAG (28/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA