Ett kärt återseende om än i urval

FILMEN

"Värsta språket" var succéprogrammet med Fredrik Lindström som gick i två säsonger 2002-2003, tills Lindström ledsnade trots att serien säkert kunde fortsatt i all evighet. Ni som hängde med då minns att Lindström fortsatte med ett annat språkprogram - "Svenska dialektmysterier" och sedan i samhällsanalysprogramet "Världens modernaste land".

"Värsta språket" var i mycket en sorts filmad variant av Lindströms två språkböcker "Världens dåligaste språk" och "Jordens smartaste ord" och de som läst böckerna både en och två och tio gånger (utmärkt litteratur i badkaret tycker jag) och kanske sett ett av hans föredrag känner igen mycket i serien. Men det gör inte så mycket eftersom programmet är så pass roligt upplagt. Både underhållande och lärande på samma gång.

DVD-boxen rymmer åtta avsnitt samt lite klipp som bonusmaterial. Det handlar om ett urval och inte serien i sin helhet. Varför det blivit så har jag ingen aning om och jag blir faktiskt lite irriterad när man inte släpper allt när man ändå ger ut en DVD. Hur som helst har man ungefär fem timmar att titta på och det räcker ju ett litet tag.

Varje avsnitt har ett tema - till exempel det privata och det offentliga språket, kvinnligt och manligt språk, svordomar, tal- och skriftspråk, vem bestämmer över språket och så vidare. Men samtidigt är avsnitten ganska fria i sitt upplägg med sina fasta avdelningar: ordgenomgångar, topplistor, Språkbågen - som åker land och rike runt och kollar av dialekter, ortsnamn och andra originella språkinslag, Språkpolisen med mera.

Språkpolisen är lite av mitt favoritinslag eftersom jag själv anser mig vara lite av en sådan, och definitivt är son till en. Det roliga är att språkpoliserna sällan får medhåll av programledare Lindström, som är känd som ganska liberal och ofta menar att om man blir förstådd så finns det inte så mycket att gnälla om. Vissa av dessa besserwissers blir lite pressade när de helt enkelt inte får rätt. Det är komiskt att se.

Jag gillade "Värsta språket" väldigt mycket när det gick på tv för drygt fem år sedan och jag gillar att se om serien. Man lär sig alltid något nytt och mitt språkintresse och inte minst mitt intresse för att vårda mitt språk får en liten energikick.

Om man missade serien - och alla repriser (hur nu det skulle gått till) så kan jag inte göra annat än att rekommendera ett inköp av boxen. Roligare än så här blir inte ett språkprogram.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en dryg timme klipp från de program som inte finns med i sin helhet. Det finns också en nyinspelad introduktion till extramaterialet med Fredrik Lindström och producenten Karin af Klintberg där de berättar lite om hur programmet kom till. Vi får även se ett litet kornigt klipp från en pilot till serien då det skulle varit ett ganska trist studioprogram.

Det finns för övrigt även en introduktion innan det första programmet där Lindström förklarar att det är ett urval och att det inte är någon större idé att maila till programmet när de uppmanar det i avsnitten...


TRE SAKER

1. Formen på programmet är mycket trevligt, vilket man känner igen lite grann från andra SVT-produktioner som "Kobra" och "Musikministeriet".

2. Ett intressant inslag är det som i extramaterialet går under namnet "Tack" där man får veta vilka ord som kommer från andra språk. "Kannibal", till exempel, kommer från spanskan.

3. Jag lobbar stenhårt för att även "Svenska dialektmysterier", "Världens modernaste land" och framför allt den tidigare Lindström-klassikern "Ingesson" släpps på DVD!


ANDERS JAKOBSON (2008-09-05)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
1 senaste recensionen i kategorin fakta
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Fakta, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Intro, Folk på stan, Godingar, Reportage, Listor, Brevfrågan, Om ett ord, Tack, Språkbågen
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA