Senaste blogginläggen

Åtta år senare: watchmen på nytt
Postad: 2017-10-10 16:14:28

Att superhjältefilmer är något som faller mig på läppen är ingen hemlighet. Nu för tiden känns det som det kommer fem nya per år och så alla tv-serier på det - gillar man genren får man verkligen så det räcker och blir över. Genren har ju funnits i princip lika länge som det funnits superhjältar och haft sina perioder då fler filmer än normalt gjorts men inget går att mäta med dagens läge.

En film som jag vill hävda gjorde något speciellt för genren är "Watchmen", Zach Snyders filmatisering av den hyllade grafiska romanen från 1995 skriven av Alan Moore och tecknad av Dave Gibbons. Jag hade inte år av nostalgiska band till förlagan när filmen kom utan hade köpt och läst den bara några månader innan biopremiären. Det räckte för mig, speciellt som filmen var så sjukt trogen förlagan. Jag såg filmen på bio och sedan 2-3 gånger hemma i samband med de recensioner jag skrivit om filmen men sedan dess har filmen fått vila. Jag har tänkt på den emellanåt och sett att den visats på tv, men jag har väntat på rätt tillfälle att se om filmen. Det tillfället kom häromdagen då jag hittade "Watchmen" i Netflix-appen i telefonen lagom till att jag skulle sova.

Jag kan konstatera följande saker:

1. Filmen håller fortfarande. Tekniken har inte sprungit förbi filmen och det enda som kunde gjorts bättre i dag är att Dr Manhattan sannolikt hade sett lite mer "verklig" ut och att filmen högst troligt hade gjorts i 3D.

2. Storyn håller fortfarande. "Watchman" var ingen vanlig superhjältehistoria från första början och även om lite av essensen av storyn skruvats till för att bli en mer logisk film så är det en fascinerande berättelse som kryper in innanför skinnet.

3. Skådespelarna håller fortfarande. Jeffrey Dean Morgan må ha fått en renässans som praktäckel som Negan i "The Walking Dead - Säsong 7" men som Comedian var han snudd på lika vidrig. Och Malin Akerman, Billy Crudup, Matthew Goode, Jackie Earle Haley, Patrick Wilson och Carla Gugino är givetvis även de fortfarande bra.

4. Stilen håller fortfarande. Snyders stiliserade våld, som i det här fallet är extra rått och brutalt, är snyggt skildrat och eftersom att de flesta scenerna plankar Gibbons teckningar är det helt enkelt jävligt tjusigt.

5. Allt håller fortfarande. Ja, "Watchmen" är fortfarande en riktigt bra film, och därför tyckte jag att den här planerade remaken som tv-serie med Damon Lindelof vid rodret känns ytterst onödig. Jag respekterar Lindelof, men den serien känns allt annat än självklar för mig.Läs Anders Jakobsons blogg anders jakobson

vinnare av the hitmans's bodyguard-biljetter
Postad: 2017-08-24 10:10:24

Vilken Hollywoodkändis skulle du vilja ha som livvakt? Det var frågan vi ställde när tre dubbelbiljetter till bioaktuella "The Hitman's Bodyguard" låg i prissäcken.

Det kom i vanlig ordning spridda svar där vissa var både finurliga och intressant, men de flesta ville förstås ha ren muskelstyrka bredvid sig och i kampen mellan Dwayne "The Rock" Johnson och Arnold Schwarzenegger var det den förstnämnda som fick flest röster.Grattis till The Rock, och grattis till de tre som vann biljetter, nämligen:

• Micke Calvo, Stockholm
• Åsa Holmkvist, Piteå
• Sebastian Thylin, Linköping


Läs DVDKritik.ses blogg dvdkritik.se

Inlägget går inte att kommentera
 
10+ års väntan är äntligen över…
Postad: 2017-08-16 09:24:37

Ni vet hur man ibland längtar sådär ordentligt efter att se en film. Hur man läst om att den spelas in, haft åsikter om skådespelarvalen, oroat sig för om Hollywood förstört eller lyft boken den bygger på. Sen så ska man så äntligen se filmen. Flopp eller succé? Alltid lika nervöst. Mycket bygger på vilka förväntningar man har.

Idag ska jag se ”The Dark Tower” som bygger på Stephen Kings böcker om revolvermannen Roland och hans gäng. Första boken kom redan 1982. Rykten om en filmatisering startade ordentligt (det hade funnits lite viskningar tidigare) den 14 februari 2007. Då var det J.J. Abrams som skulle stå bakom kameran.

Under de 10 åren som gått sedan dess har mycket hänt. Skådespelare kommit och gått. Regissörer har bytts ut. Upplägg på filmer och TV serier har avlöst varandra. Men, idag är det Sverigepremiär. 18:40 bänkar jag mig. Då är det dags. Flopp eller succé? Oavsett vilket så ikväll vet jag. 10+ års väntan är äntligen över…Läs Hans-Åke Liljas blogg hans-Åke lilja

NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER
12 SENASTE
KOMEDIERNA