Biljakter, skottlossning, fajter, elefanter

FILMEN

Följande recension kan tolkas på två olika sätt: filmen är toppen och filmen är usel. Det hela beror på hur du ställer dig till följande information: "The Killer Elephants" är thailändskt lågbudget-actionraffel från 1976 som gavs ut av Joseph Lai på IFD Films. Detta bolag är nästan helt ensamt ansvarig för den störtflod av ninjafilmer som kom ut under 80-talet, där man samvetslöst klippte ihop billiga asiatiska filmer med egenfilmat material med färgglada ninjor med kraftig eyeliner.

De flesta av IFD:s filmer, liksom denna, har en handling som inte alltid är möjlig att följa. Även om "The Killer Elephants" inte producerades av IFD, är det lätt att se varför de valde att köpa in filmen för distribution. Man vet vad man får med IFD, en parallell kan dras till amerikanska Troma som köper in filmer som liknar deras egna och ger ut.

Handlingen är som sagt inte helt lätt att beskriva. En polis (tror jag) och en kille som kanske är en skurk, eller om de är gamla kompisar, stångas med någon skurk som vill köpa lite mark av kanske-skurken. Biljakter, skottlossning, slagsmål och elefanter som välter saker ligger på matsedeln och portionerna är rikliga.

Är det en bra film då? Gud, nej. Återigen kan du tolka det jag just sa på två olika sätt. Om du värderar förståeliga handlingar, logisk redigering, intelligent dialog, starka skådespelarprestationer och välkoreograferad action så håll dig borta. Om du njuter av avsaknaden av just detta, då är "The Killer Elephants" filmen för dig. Själv var jag hyfsat underhållen, men jag hade nog väntat mig något mer galet.


EXTRAMATERIALET

Den huvudsakliga filmen på skivan presenteras i en pan-and-scan-version, alltså det klassiska hemvideoformatet där man har skurit bort sidorna av widescreenbilden. Det finns inte mycket man kan göra åt en sån sak då den här filmen är oerhört svår att hitta i acceptabel kvalité som det är.

Dock får vi dessutom filmen en gång till på skivan, och då i widescreen. Denna kopia har sitt ursprung i en tysk VHS-kassett som är klippt något annorlunda, men skillnaderna är tydligen minimala och det ihop med den sämre bildkvalitén gör dess inklusion mer till kuriosa.

En intressant textintroduktion till filmen och folket som var inblandade, samt en actionfylld trailer rundar av paketet.


TRE SAKER

1. Så vitt jag kunde se så dödar inte mördarelefanterna en enda person i hela filmen.

2. DVD-bolaget Attackafant Entertainment är produkten av i princip en enda ambitiös person: författaren, filmmakaren och genrefilmskonnässören Fred Anderson.

3. Alla recensioner nämner det redan, men det tål att upprepas: En man blir nedslagen av en elefantballe i den här filmen. Läs den meningen en gång till.


HENRIK ANDERSSON (2011-10-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Attackafant Entertainment
Ljud: Stereo
Bild: 4:3
Extramaterial:
Bonus widescreen version av The Killer Elephants, från en Tysk VHS-källa, En introduction till The Killer Elephants av Regis Madec, Internationell biotrailer, Artwork galleri
RECENSERAT DENNA DAG (28/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA