Indiepop, knark och kontrollerat kaos

FILMEN

Om man är lite allmänbildad inom musikvärlden bör man känna till Creation Records, det engelska independentbolaget som med en sällsynt fingertoppskänsla lyckades kontraktera alla spännande brittiska band under 90-talet och generera ett likhetstecken mellan sitt varumärke och ordet "kvalitetet".

Några band? Vad sägs om The Jesus and Mary Chain, Primal Scream, Teenage Fanclub och Oasis? För min egen del är jag inte överdrivet förtjust i brittisk indie och/eller britpop och det enda Creationband som jag verkligen gillar är My Bloody Valentine som med sitt "Loveless"-album från 1991 skapade tidlös och oefterhärmlig musik som än i dag inte toppats, inte ens av bandet själva som efter 20 år inte fått ut en uppföljare.

Bakom skivbolaget fanns skotten Alan McGee, själv musiker i inte allt för kända Biff Bang Pow!, som flyttade från Glasgow till London och startade Creation Records i början av 80-talet. Efter ett antal singelsläpp började bolaget släppa fullängdsskivor och etablerade sig som det hetaste skivbolaget för ny och spännande musik. McGee blev en ikon med en nästan övernaturlig känsla för att hitta rätt band vid rätt tidpunkt.

"Upside Down", vars titel är plockat från en singel med The Jesus and Mary Chain, är en ganska rörig och snabb dokumentär där det inte är helt lätt att hänga med i alla svängar, vilket samtidigt förmodligen är en ganska bra beskrivning av hur skivbolaget fungerade. Genom de berättelser man får höra i filmen framstår verksamheten som ett kontrollerat kaos där allting flöt på trots ekonomiskt trassel och ett massivt drogintag av både band och skivbolag. Det berättas om helglånga fester på kontoret och McGee blev en tung missbrukare som körde sig själv i botten.

Början till slutet för bolaget kom via deras mest framgångsrika band - Oasis - som kontrakterades genom ett odramatiskt handslag mellan McGee och Noel Gallagher som fick den senare att ringa några samtal för att försäkra sig om att det var på riktigt. Med Oasis föddes britpopen och de blev bandet som följde upp The Beatles framgångar som ett av de riktigt stora banden.

Samtidigt hade hälften av bolaget sålts till Sony som med tiden blev en allt större maktfaktor till 1999 då Creation lades ned. Avtrycket ekar dock fortfarande än i dag och flera av de viktigaste brittiska skivorna i modern tid släpptes via Creation.

Jag gillar musikdokumentärer och "Upside Down" är en fascinerande historia som dock kan kräva att man har lite koll på musiken och banden som figurerar i den. Jag är inte helt hemma hela tiden, men känslan av att vara banbrytande och helt rätt i tiden går inte att ta miste på.


EXTRAMATERIALET

Här finns ytterligare en timme med intervjuer att ta del av med Alan McGee, Noel Gallagher, Primal Screams Bobby Gillespie och Irvine Welsh, författaren av "Trainspotting".


TRE SAKER

1. Efter Creation gick i graven startade Alan McGee skivbolaget Poptones som blev brittiskt hem för svenska The Hives. Skivbolaget är nu nedlagt.

2. Creation Records släppte faktiskt riktigt många skivor, över 500 titlar får jag det till. Se en komplett diskografi här.

3. Creation Records återuppstod i samband med att filmen kom enbart för att ge ut ett soundtrack med 34 låtar som dokumenterade hela karriären.


ANDERS JAKOBSON (2011-11-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin musikdokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musikdokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Trailer, intervjuer
RECENSERAT DENNA DAG (9/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA