75 minuter med amatörer som leker film

FILMEN

Man vet att man har sett (alldeles för mycket) film när man knappt fem minuter in i en film redan har en bestämd uppfattning om dess bristande kvalitet och en lika bestämd uppfattning om att det inte finns skuggan av en chans att filmen kan "ta sig" mot slutet.

I "20 Funerals" fall börjar det redan under förtexterna. Namn efter namn passerar förbi och samtliga är totalt okända, med undantag för några hiphopnamn jag känner igen. Det i sig är kanske inget konstigt, men även i den smalaste amerikanska lågbudgetfilm brukar det finnas i alla fall ett namn som är bekant. Men inte denna gång. Sen kommer de första bilderna och det är sådan här trist videokvalitet, ungefär som när man filmar själv med en modern videokamera. Obehandlat och billigt på något sätt. Detta toppas sedan under introduktionen av några karaktärer och deras taffliga dialog, och jag inser att jag hamnat mitt i amatörland. Inte indie och inte heller amatör-amatör utan ett amatörmässigt försök till en häftig actionfilm.

I grova drag handlar filmen om fyra poliser som ledsnar till ordentligt efter att en kollega blivit skjuten av en knarklangare (att kollegan i själva verket försörjde sig på att råna langare är en liten bisak som snabbt glöms bort). De värsta bovarna i Atlanta faller mellan stolarna eller är lagligt onåbara på ett eller annat sätt, men det hindrar inte våra fyra poliser från att börja ta lagen i egna händer och maskerade knäppa bov efter bov. Målet är 20 stycken, 20 begravningar ska hållas, sen är uppdraget uppfyllt.

Här skulle man kunna klämma in en jämförelse med "Dexter", men det är att svärta ned tv-seriens namn ordentligt. Här finns ingen finess alls utan det är bara avrättningar rakt av. De presenteras nästan i montageformat också - bov, avrättning, klart.

Planen går dock inte helt smärtfritt. Kropparna de lämnar efter sig blir polisfall som de själva får ta hand om, och i samband med att en bov listat ut ungefär vad som pågår och anlitat en osannolik lönnmördarpsykopat för att hämnas börjar bristningar dyka upp inom polisgruppen. Ska de klara av sitt uppdrag?

Filmen är dessvärre riktigt usel. Det finns faktiskt ingenting som är bra med den, förutom speltiden på 75 minuter som gärna kunde varit kortare. Utseendet på filmen är platt och trist, karaktärerna överdrivet tuffa utan att ha skådespelare som klarar av att göra rollerna ordentligt, fånig dialog och en allmänt usel story. Jag får hela tiden känslan av att det är några som "leker film" som gjort skräpet, och det är ingen bra känsla alls.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen gjordes 2004 och det har alltså tagit åtta år för den att komma hit. Frågan är varför, och kan man skicka tillbaka den mot ersättning? Jag hoppas att distributören fick filmen gratis i samband med inköpet av någon bättre film.

2. Anghus Houvouras heter den ansvariga regissören/manusförfattaren. Ett namn att lägga på minnet för att undvika i framtiden.

3. Big Boi och Lil' Jon + The Eastside Boyz är några av hiphopartisterna som är med i filmen.


ANDERS JAKOBSON (2012-06-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA