Mer av samma, igen

FILMEN

Institutionen som är "Jackass" debuterade år 2000, och det är nu tolv år sedan den senaste filmen, "Jackass 3D" kom ut. Knoxville, Steve-O och de andra återvänder förstås, tillsammans med några nya "talanger" som utsätter sig för sånt man förväntar sig. För under de 22 åren som gått verkar inte mycket ha hänt.

Den här senaste filmen, ungefär den fjärde i serien, är egentligen bara mer av samma. "Samma" som i att man till och med upprepar tidigare stunts flera gånger. "Samma" som i att det stundtals är jättekul, och mestadels lite av en axelryckning. Man ger varandra elchocker, blir blåslagna på olika sätt och folk spyr och skiter på sig.

Öppningsscenen där man målar Chris Pontius snopp att se ut som ett monster som attackerar en miniatyrstad lär ha kostat en stor del av filmens budget och är rätt humoristisk, men filmen i stort är mestadels ganska fantasilöst och sjätte gången nån drar fram ballen är man bara likgiltig. Det glimmar till ibland, som när man lurar folk att de är instängda i ett mörkt rum med en skallerorm, men många klipp verkar bara vara lite misslyckade idéer som man tog med ändå.

Man hävdar att det finns så mycket bra material som filmades att man (som vanligt) givit ut en "Jackass 4.5" på Netflix med nya och förlängda scener. Det hintas till och med om att materialet skulle räcka till två filmer till, men om de nu har så mycket bra material... varför är det inte med här? Dessutom kommer det en hel tv-säsong till som kommer visas på Paramount+. Själv har jag nog tappat intresset lite, och lär skippa den.


EXTRAMATERIALET

Sexton bortklippta bitar (nästan 40 minuter) ligger som extramaterial, och det är väl ungefär lika bra som det andra i filmen. Lite "hit and miss", alltså. En underhållande detalj är det alternativa ljudspåret med syntolkning. Killen som läser det hade nog en annorlunda dag på jobbet.


TRE SAKER

1. Bam Margera till en början med i inspelningen, men höll sig inte nykter enligt sitt kontrakt och sparkades. Han dyker ändå upp mycket kort i filmen.

2. PETA kommenterade filmens trailer och tog anstöt till filmens behandling av djur. Jag kan delvis hålla med om kritiken, och tycker att man ibland tvingade djur in i dåliga situationer.

3. "Jackass 4.5" hade premiär på Netflix den 20 maj 2022.


HENRIK ANDERSSON (2022-05-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

1 senaste recensionen i kategorin
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre:
Format: Blu-ray
Region: 0
Antal skivor: 1
Utkomstår: 0
Bolag: Paramount
Ljud:
Bild:
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (2/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA