Inget unikt men underhållande ändå

FILMEN

På omslaget till denna Guy Ritchie-macka kan man läsa frasen "Ruse de guerre" under titeln. I originaltiteln ingår den franska frasen, vilken kan översättas till "krigslist", så att filmens kompletta titel är något bökiga "Operation Fortune: Ruse de guerre". Då kan man misstänka att det handlar om någon sorts organiserad insats som går under titeln "Operation Fortune" och det är nästan så. En organiserad insats - ja, men namnet kommer från Jason Stathams karaktär Orson Fortune.

Den brittiska regeringen engagerar sig i en stöld av något värdefullt och kraftfullt som de faktiskt inte vet vad det är. Vad de dock vet är att vapenhandlaren Greg Simmonds (Hugh Grant) är den som ska sälja den vidare och därför anlitas Nathan Jasmine (Cary Elwes) för att sätta ihop en grupp spioner som ska stoppa försäljningen. Nathan vill förstås ha Orson Fortune som förgrundsfigur i teamet trots att han har sina negativa sidor. I övrigt utgörs teamet av Sarah Fidel (Aubrey Plaza) och JJ Davies (Bugzy Malone) som bidrar med sina specialkunskaper. För att verkligen komma nära Simmonds kompletteras teamet, under inte speciellt trevliga omständigheter, av Simmonds favoritskådespelare Danny Francesco (Josh Hartnett) som helt enkelt får spela sig själv.

Filmen faller in i någon sorts blandning av "Mission Impossible" och "Ocean's Eleven" med både "smarta" spioninslag och en hel del action. Det blir till slut nästan två timmar av hyfsat okomplicerad underhållning att se medan man pressar valfritt snacks rätt in i truten.

En sak som jag gillar med filmen är att man får känslan av att det här är film två eller tre med karaktärerna. Lite beror det på att upplägget är allt annat än unikt och inte minst på att man har sett Jason Statham i liknande roller tidigare, men på något vis tycker jag att det blir en positiv effekt.

Filmen är verkligen "vad den är" - det är inga direkta överraskningar i bilden, men det behövs inte för en stunds förströelse. Är man sugen på spionkryddad actionfilm à la Guy Ritchie så är "Operation Fortune" ett stabilt val just nu.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen innehåller ukrainska skurkar. Detta innebar att filmens släpp sköts fram när kriget i Ukraina bröt ut.

2. I en scen diskuteras ett konstverk av Rhed, vilket är artistnamnet på Rocco Ritchie, son till Guy Ritchie och Madonna.

3. Det här är femte gången Jason Statham spelar i en Guy Ritchie-film.


ANDERS JAKOBSON (2023-04-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2023
Bolag: SF
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (15/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA