Anders Jakobsons blogg

doctor sleep-trailern är mycket lovande
Postad: 2019-06-13 20:37:17

Väntan har varit lång men i dag släpptes äntligen trailern till "Doctor Sleep" och den ser oväntat bra ut. Det är alltså årets tredje Stephen King-filmatisering för biograferna (efter "Jurtjyrkogården" och "Det: Kapitel 2") och romanen med samma namn är hans uppföljare till "The Shining".

De som kan sin Stephen King vet att han inte var speciellt glad i Stanley Kubricks filmatisering som blivit en skräckfilmsklassiker på egna meriter men är en tämligen usel tolkning av romanen. Det är så pass betydande skillnader att Mike Flanagan som står för manus och regi till "Doctor Sleep" fått jobba hårt för att få till en film som är en uppföljare till två olika källor - Kings originalroman och Kubricks film.

Men banne mig om det inte ser ut som om han lyckats! Genom att noggrant återskapa Kubricks miljöer och stil har han gjort egna scener i "The Shining"-världen (blodhissen i trailern är dock från Kubricks original) och sedan gjort finfina passningar i de moderna bilderna för att knyta ihop det ytterligare. För mig känns detta väldigt lovande.

Storyn går i grova drag ut på att Danny Torrence vuxit upp och använder sina krafter för att guida människor på äldreboenden in i livet efter detta. Han får kontakt med en ung flicka med samma typ av kraft men betydligt starkare, vilket gör henne till ett hett villebråd för en samling psykiska vampyrer ledda av Rose the Hat. Hon spelas av svenska Rebecca Ferguson och den vuxna Danny görs av Ewan McGregor. Flanagan stod härom året för den utmärkta Netflix-filmatiseringen av "Geralds lek".

Svensk premiär, sannolikt under bokens svenska titel "Doktor Sömn", blir det 8 november. Här är trailern:anders jakobson

träskmannen-pepp!
Postad: 2019-06-05 11:33:33Sommaren kommer definitivt att gå i tv-seriernas tecken. Det är extremt många serier jag följer som kommer i sina andra eller tredje eller ännu senare omgångar ("Dark", "Stranger Things", "Big Little Lies", "The Handmaid’s Tale" med flera med flera) samtidigt som det kommer nytt.

Jag peppar för "Swamp Thing", DC Universe-filmatiseringen av favoritserien "Träskmannen". Den hade amerikansk premiär härom veckan och hittills vet jag inte om den kommer hit, men i och med att DC Universe-originalen "Titans" kom till Netflix och "Doom Patrol" till HBO ser sannolikheterna för en svensk distribution av "Swamp Thing" goda ut.

Här är trailern:anders jakobson

2500 recensioner
Postad: 2019-05-31 10:46:15I dag publiceras min 2500:e recension på DVDKritik.se, vilket råkade bli "Hans Arnold - Penselns Häxmästare". En snabb titt i bloggarkivet och antalet 2000 nåddes strax innan jul 2015. Alltså har det behövts ungefär 3,5 år att plita ned 500 recensioner.

2500 är ju en riktigt rejäl siffra oavsett vad det gäller, men i och med att vi hållit på och drivit den här sidan i över tio år så är det förstås inte så konstigt. Det totala antalet publicerade recensioner just nu är 5200 jämt. Det är ju lite lustigt att rent siffermässigt liknar antalet varandra. 2500, 5200.

Nåväl, DVDKritik.se kommer att fortsätta tuffa på och antalet recensioner kommer givetvis att öka. Över helgen ska jag i alla fall gotta mig i att jag för tillfället ligger på 2500 jämt. Nästa vecka ändras siffran.


anders jakobson

sonic the hedgehog-gate
Postad: 2019-05-24 17:59:22I mitt gamla yrkesliv jobbade jag emellanåt med redesigner av stora webbsidor. Det var långa projekt som ledde fram till en lanseringsdag samt ljudliga protester. "Gör om! Ta tillbaka det gamla!" och liknande åsikter var vanligt förekommande från de som sett sidan och inte känt igen sig under de första minuterna. Så är det - ibland förändras saker och man behöver tid att vänja sig.

Det är dock sällan som protesterna ger någon omvälvande effekt. Men så har det blivit i fallet med den kommande filmen "Sonic the Hedgehog" baserad på det klassiska SEGA-spelet, här i en kombinerad CGI/liveaction-mix. Trailern ramlade ut för en månad sedan ungefär och har 31 miljoner visningar på YouTube och visar delar av en film som inte kommer att se ut så när den väl kommer på biograferna. Protesterna på designen av huvudkaraktären, den blåa och idiotsnabba igelkotten, var näst intill 100-procentiga och premiären har nu skjutits fram med ungefär tre månader för att allt ska rättas till.

Regissören Jeff Fowler twittrade bara några dagar efter trailerns premiär: "Tack för er support. Och er kritik. Meddelandet är klart och tydligt... Ni är inte nöjda med designen och ni vill ha förändringar. Det kommer att ske. Alla på Paramount och Sega är totalt inställda på att göra karaktären så bra han kan bli..." och i dag la han upp en bild på filmens nya premiärdatum (14/2 2020) och texten "Tar lite mer tid för att göra Sonic helt rätt".

Det här är ju rätt intressant och givetvis fullt görbart eftersom det handlar om en digital karaktär. Det är även en fin gest mot fansen som annars hade hatat filmen. Nu är det förstås spännande att se hur mer lik förlagan karaktären blir.

Jag har spelat spelet några gånger och kan inte påstå att jag blev speciellt förskräckt av att se den animerade karaktären. Det är ju ändå en blå igelkott, men han har kanske lite väl mänskliga drag, i alla fall i kroppen. Titta själva:anders jakobson

spoilerfri kommentar till avengers: endgame
Postad: 2019-04-25 09:31:20I går var det premiär för "Avengers: Endgame" och jag var givetvis på plats i den lokala biosalongen och såg filmen. Eftersom Russo-bröderna varit angelägna om att alla ska ha samma chans till filmupplevelsen har de "lanserat" hashtagen #DontSpoilTheEndgame och det tänker jag förstås inte göra. Bara några få kommentarer:

1. Gör dig beredd på att skratta, gråta och golvas av filmseriens mest episka scener.

2. Filmens trailer och annat förhandsmaterial visar egentligen INGENTING av "Avengers: Endgames" huvudsakliga story.

3. Har man inte sett "Captain Marvel" är det vettigt att leta rätt på dess "post credits scene" på YouTube då den knyter ihop "Avengers: Infinity War" med "Avengers: Endgame".

Så, mer säger jag inte just nu, även om jag skulle vilja diskutera massor kring filmen...


anders jakobson

star wars i perspektiv
Postad: 2019-04-08 18:30:42

Det här är ju rätt fiffigt: Någon/några skickliga animatörer har gjort modeller av kända farkoster från "Star Wars"-filmerna och satt in dem i miljöer vi känner igen för att få ett tydligare bild av hur stora de faktiskt är. Smart.

Killen som leder inslaget är lite för speedad för min smak och uttalar vissa namn fel med flit, vilket känns som en onödig snackis. Men det fungerar ju - jag tar ju upp det nu.

Hur som helst, kul grej och snyggt genomfört.anders jakobson

trailer: joker
Postad: 2019-04-03 17:10:14

Okej: Jag är rätt så besviken på inkonsekvensen i DC:s filmsatsningar. Försöket att skapa ett eget universum likt Marvels har gått si så där. Det kommer några filmer som hör ihop lite halvsvagt och så kommer det annat som inte alls hör ihop. Som till exempel "Joker". Det finns redan en Joker i filmuniversumet, spelad av Jared Leto i "Suicide Squad", men han är inte Joker i filmen som bär karaktärens namn.

Och tur det, säger jag lite halvt om halvt emot mig själv. Joaquin Phoenix har bra kvaliteter för karaktären och ju mer jag hört av förhandssnacket ju mer har jag blivit peppad på den här filmen som berättar en variant av Jokers ursprung.

Skit i inkonsekvensen - här har vi en film att verkligen se fram emot. Premiär i höst.anders jakobson

shazam!-lins i snapchat
Postad: 2019-04-02 14:54:11Inte för att jag själv är en brukare av Snapchat, men det är faktiskt riktigt kul att det från och med biopremiären av "Shazam!" i morgon onsdag kommer att finnas en lins i appen som ger "användaren – precis som filmens hjälte Billy Batson – en möjlighet att förvandlas till sin inre superhjälte."

Linsen kommer dessutom vara röststyrt vilket samspelar med filmen. Genom att säga "Ok, Shazam!" så ska linsen aktiveras.

Filmen som är regisserad av svenske David F. Sandberg ser på förhand ut att var en kul film inom DC-universumet och har stora chanser att bli en rejäl succé.


anders jakobson

vintervårprojekt: game of thrones 1-7 (6)
Postad: 2019-03-10 22:06:46

Nu är "Game of Thrones"-projektet i hamn. Det borde det ha varit för länge sen och det hade det kunnat vara om vi inte hade varit så överdrivet kvicka med de första sex säsongerna. När projektet startade för nästan på dagen två månader sedan trodde jag att vi skulle landa ungefär lagom till den avslutande säsongen i april, men det gick ju mycket snabbare. Så snabbt att vi fick dra lite i bromsen för att inte bli klara allt för långt innan 14 april när säsongen börjar. Nu är det i och för sig en månad kvar men förhoppningsvis ska de avklarade 67 avsnitten ändå förbli hyfsat färska i minnet.

Ja, vilket äventyr det har varit. Både vårt projekt och hela "Game of Thrones"-storyn. Det har varit väldigt kul att se om rubbet och jag tycker att allt håller ihop och att det fram till nu varit en lysande serie. Låt oss bara hoppas att det håller även under finalen.

Projektet är över och nu laddar jag och frun för nästa - att se i princip alla filmer i Marvels filmuniversum innan premiären av "Avengers: Endgame"...anders jakobson

vila i frid, luke perry
Postad: 2019-03-05 10:46:41Det var en tuff dag i går när Luke Perry inte överlevde den massiva stroke han drabbades av härom dagen. Ett snopet sätt att dö på och med tanke på att han bara var 52 år gammal så kan man väl säga att det var alldeles för tidigt.

Jag var ett extremt stort fan av "Beverly Hills, 90210" under de år serien gick på tv i Sverige. Kanske var jag lite för gammal för att egentligen fastna för serien, men det var något speciellt med den som ändå gjorde att jag investerade väldigt mycket tid i den. Och spelade in varenda avsnitt på VHS. Med "longplay" gick det att få in runt elva avsnitt på ett 240-minutersband.

Bara under de senaste dagarna har jag sett reklam för att serien ramlar ut i sin helhet på Viasat Play och det har dessutom pratats om en reunion som nu inte blir av. Det har varit tufft för vissa av skådespelarna i gänget. Jason Priestley (Brandon) var nära döden när han kraschade med sin Indy Lights-bil 2002 och Shannen Doherthy diagnostiserades med bröstcancer 2015, från vilken hon nu är friskförklarade.

Men det var Luke Perry, allas vår Dylan, som strök med först. Dylan var väl den i serien som med sitt hänsynslösa leverne var närmast döden inom seriens ramar - tuffingen som vann Brendas hjärta (men pappa Jims hat...).

Jag skulle kunna prata hur länge som helst om "Beverly Hills, 90210" men det får bli en annan gång, eller aldrig.

Luke Perry hade en ganska omfattande karriär utan några riktiga topproller. Postumt kommer han medverka i Quentin Tarantinos kommande "Once Upon a Time in Hollywood" och han hade nyligen spelat in sina scener till säsong 3 av "Riverdale".

Jag minns honom från "Det femte elementet", tv-serien "Oz" och "John From Cincinnati". Vila i frid, Luke Perry!


anders jakobson

<< Juni 2019 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA