Anders Jakobsons blogg

hurra för dvdkritik.se! 13 år!
Postad: 2019-10-16 17:27:17I dag är det exakt 13 år sedan DVDKritik.se slog upp sina digitala dörrar för att pytsa ut recensioner nästan dagligen. Under de senaste åren har vi kört med en ny recension fem dagar i veckan. När det var som värst kunde vi trycka ut två per dag - varje dag.

Dagen till ära har vi 5313 publicerade recensioner. Det är inget speciellt med den siffran. Den känns som en typisk kod till ett betalkort. Det enda speciella med den är att i morgon ökar den ett snäpp och så vidare.

DVDkritik.se må ha blivit en tonåring och än är det långt kvar till pensionen. Tack för att du läser.


anders jakobson

marvel presenterar phase 4
Postad: 2019-07-23 22:16:41

Under helgens Comic-Con utannonserade Marvel Studios hela sin Phase 4 i sitt filmiska universum (MCU). Det var en del väntat och en del oväntat. Totalt tio titlar finns i fasen som sträcker sig över 2020-2021 och därefter kommer Phase 5 som redan är en god väg på planeringsstadiet. Det man kan konstatera är att det är en rejäl omskakning i universumet sedan ”Avengers: Endgame” och att det saknas en ny Avengers-film i slutet av fasen. Sannolikt är Avengers så som vi är vana att se dem ett minne blott.

Viss spoilervarning, då det händer en hel del i ”Avengers: Endgame” som borde göra vissa av de titlar som utannonserats omöjliga.”Black Widow” (1/5 2020) och ”The Eternals” (6/11 2020)

Att Scarlett Johansson skulle få sin egen solofilm har varit känt länge. Nu fick vi reda på att den utspelar sig efter "Captain America: Civil War" och många av de frågetecken som funnits kring Black Widows bakgrund kommer nu förhoppningsvis att rätas ut.

The Eternals är namnet på några uråldriga gudaliknande figurer som funnits på jorden i 35 000 år och alltså funnits med någonstans i bakgrunden i allt de vi sett redan. Här är ett rejält kliv in i den kosmiska aspekten av Marveluniversumet och jag känner mig en smula orolig. Men det gjorde jag när Guardians of the Galaxy kom på tal för några år sedan och det blev ju bra. Skådespelarna i filmen är spännande: Angelina Jolie, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Salma Hayek, Brian Tyree Henry och Lauren Ridloff för att nämna några.”The Falcon and the Winter Soldier” (hösten 2020) och ”Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings” (12/2 2021)

”The Falcon and the Winter Soldier” är den första originalserien för Disney+ som Marvel pytsar ut - av många! Det känns spontat som det som är mest gamla Avengers av det som bjuds då jag antar att serien tar vid där ”Avengers: Endgame” slutade, det vill säga när Falcon fick en viss present… I dagsläget vet jag inte om eller hur Disney+ kommer att kunna ses i Sverige men jag håller tummarna för att det är på ett enkelt vis.

Shang-Chi är en 70-talsserie som skapades i efterskvalpet av ”Enter the Dragons” framgångar och kommer alltså att vidga MCU österut. Filmen kommer att innehålla den riktiga Mandarin ("Iron Man 3" och titelns ”Ten Rings” är en terroristorganisation som nämndes redan i första "Iron Man".”WandaVision” (våren 2021) och ”Loki” (våren 2021)

Ytterligare två Disney+-original som spinner vidare på ”Avengers: Endgame”. Här är det dock lite knepigt eftersom vissa av karaktärerna inte finns för tillfället. Som Vision, och Loki är ju den onda varianten av karaktären från en annan tidslinje. Spännande. I ”WandaVision” kommer även en karaktär från "Captain Marvel" att medverka och Wanda Maximoff/Scarlet Witchs utveckling i serien kommer att ha en direkt koppling till nästa långfilm…”Doctor Strange and the Multiverse of Madness” (7/5 2021) och ”What if…?” (sommaren 2021)

Den andra Doctor Strange-filmen beskrivs som MCU:s första otäcka film i vilken Scarlet Witch alltså kommer att medverka. Riktigt intressant och lovande, vilket jag inte kan säga om Disney+-serien ”What if…?” som är en animerad serie med ”tänk om”-scenarion med ”roliga alternativa händelser”. Känns måttligt kul. Det som dock är roligt är att 25 Marvelskådisar kommer att vara med med sina röster, vilket kan göra att vi träffar vissa gamla bekanta på nytt.”Hawkeye” (hösten 2021) och ”Thor: Love and Thunder” (5/11 2021)

Ytterligare en post-Avengers-serie för Disney+ med bågskytten Hawkeye. Kan fungera för den karaktären. I den fjärde Thor-filmen kommer dock något intressant att hända - Thor kommer att bli kvinna, och det är Natalie Portmans Jane Foster kommer på något vis att vara värdig att lyfta Mjölner. Denna storyline är plockad från serievärlden och känns som en kul vändning i franchisen. Det spekuleras i att Guardians of the Galaxy kommer att vara med i filmen i och med att senast vi såg Thor så var han tillsammans med dem.

Och där slutar Phase 4 med totalt fem biofilmer och fem streamingserier. Marvel utannonserade fler titlar där en reboot på Blade-franchisen med Oscarsvinnande Mahershala Ali i huvudrollen stack ut lite extra. Annat på gång är ”Black Panther 2”, ”Captain Marvel 2”, ”Guardians of the Galaxy Vol. 3” och ett MCU-omtag på ”Fantastic Four” som ska ”ta upp Marvels första familj till den plattform och den nivå de förtjänar” som Kevin Feige uttryckte det. Även ”X-Men” kan vara på väg in i MCU på något vis i Phase 5.

Mycket kan ju hända. En tredje Spider-Man-film borde vara given och om man tittar tillbaka på utannonseringen av Phase 3 för fem år sedan blev det en del omstuvningar och förändringar. Hur det än blir är det ett stadigt kliv in i framtiden Marvel tar med sitt maffiga Phase 4-program.


anders jakobson

doctor sleep-trailern är mycket lovande
Postad: 2019-06-13 20:37:17

Väntan har varit lång men i dag släpptes äntligen trailern till "Doctor Sleep" och den ser oväntat bra ut. Det är alltså årets tredje Stephen King-filmatisering för biograferna (efter "Jurtjyrkogården" och "Det: Kapitel 2") och romanen med samma namn är hans uppföljare till "The Shining".

De som kan sin Stephen King vet att han inte var speciellt glad i Stanley Kubricks filmatisering som blivit en skräckfilmsklassiker på egna meriter men är en tämligen usel tolkning av romanen. Det är så pass betydande skillnader att Mike Flanagan som står för manus och regi till "Doctor Sleep" fått jobba hårt för att få till en film som är en uppföljare till två olika källor - Kings originalroman och Kubricks film.

Men banne mig om det inte ser ut som om han lyckats! Genom att noggrant återskapa Kubricks miljöer och stil har han gjort egna scener i "The Shining"-världen (blodhissen i trailern är dock från Kubricks original) och sedan gjort finfina passningar i de moderna bilderna för att knyta ihop det ytterligare. För mig känns detta väldigt lovande.

Storyn går i grova drag ut på att Danny Torrence vuxit upp och använder sina krafter för att guida människor på äldreboenden in i livet efter detta. Han får kontakt med en ung flicka med samma typ av kraft men betydligt starkare, vilket gör henne till ett hett villebråd för en samling psykiska vampyrer ledda av Rose the Hat. Hon spelas av svenska Rebecca Ferguson och den vuxna Danny görs av Ewan McGregor. Flanagan stod härom året för den utmärkta Netflix-filmatiseringen av "Geralds lek".

Svensk premiär, sannolikt under bokens svenska titel "Doktor Sömn", blir det 8 november. Här är trailern:anders jakobson

träskmannen-pepp!
Postad: 2019-06-05 11:33:33Sommaren kommer definitivt att gå i tv-seriernas tecken. Det är extremt många serier jag följer som kommer i sina andra eller tredje eller ännu senare omgångar ("Dark", "Stranger Things", "Big Little Lies", "The Handmaid’s Tale" med flera med flera) samtidigt som det kommer nytt.

Jag peppar för "Swamp Thing", DC Universe-filmatiseringen av favoritserien "Träskmannen". Den hade amerikansk premiär härom veckan och hittills vet jag inte om den kommer hit, men i och med att DC Universe-originalen "Titans" kom till Netflix och "Doom Patrol" till HBO ser sannolikheterna för en svensk distribution av "Swamp Thing" goda ut.

Här är trailern:anders jakobson

2500 recensioner
Postad: 2019-05-31 10:46:15I dag publiceras min 2500:e recension på DVDKritik.se, vilket råkade bli "Hans Arnold - Penselns Häxmästare". En snabb titt i bloggarkivet och antalet 2000 nåddes strax innan jul 2015. Alltså har det behövts ungefär 3,5 år att plita ned 500 recensioner.

2500 är ju en riktigt rejäl siffra oavsett vad det gäller, men i och med att vi hållit på och drivit den här sidan i över tio år så är det förstås inte så konstigt. Det totala antalet publicerade recensioner just nu är 5200 jämt. Det är ju lite lustigt att rent siffermässigt liknar antalet varandra. 2500, 5200.

Nåväl, DVDKritik.se kommer att fortsätta tuffa på och antalet recensioner kommer givetvis att öka. Över helgen ska jag i alla fall gotta mig i att jag för tillfället ligger på 2500 jämt. Nästa vecka ändras siffran.


anders jakobson

sonic the hedgehog-gate
Postad: 2019-05-24 17:59:22I mitt gamla yrkesliv jobbade jag emellanåt med redesigner av stora webbsidor. Det var långa projekt som ledde fram till en lanseringsdag samt ljudliga protester. "Gör om! Ta tillbaka det gamla!" och liknande åsikter var vanligt förekommande från de som sett sidan och inte känt igen sig under de första minuterna. Så är det - ibland förändras saker och man behöver tid att vänja sig.

Det är dock sällan som protesterna ger någon omvälvande effekt. Men så har det blivit i fallet med den kommande filmen "Sonic the Hedgehog" baserad på det klassiska SEGA-spelet, här i en kombinerad CGI/liveaction-mix. Trailern ramlade ut för en månad sedan ungefär och har 31 miljoner visningar på YouTube och visar delar av en film som inte kommer att se ut så när den väl kommer på biograferna. Protesterna på designen av huvudkaraktären, den blåa och idiotsnabba igelkotten, var näst intill 100-procentiga och premiären har nu skjutits fram med ungefär tre månader för att allt ska rättas till.

Regissören Jeff Fowler twittrade bara några dagar efter trailerns premiär: "Tack för er support. Och er kritik. Meddelandet är klart och tydligt... Ni är inte nöjda med designen och ni vill ha förändringar. Det kommer att ske. Alla på Paramount och Sega är totalt inställda på att göra karaktären så bra han kan bli..." och i dag la han upp en bild på filmens nya premiärdatum (14/2 2020) och texten "Tar lite mer tid för att göra Sonic helt rätt".

Det här är ju rätt intressant och givetvis fullt görbart eftersom det handlar om en digital karaktär. Det är även en fin gest mot fansen som annars hade hatat filmen. Nu är det förstås spännande att se hur mer lik förlagan karaktären blir.

Jag har spelat spelet några gånger och kan inte påstå att jag blev speciellt förskräckt av att se den animerade karaktären. Det är ju ändå en blå igelkott, men han har kanske lite väl mänskliga drag, i alla fall i kroppen. Titta själva:anders jakobson

spoilerfri kommentar till avengers: endgame
Postad: 2019-04-25 09:31:20I går var det premiär för "Avengers: Endgame" och jag var givetvis på plats i den lokala biosalongen och såg filmen. Eftersom Russo-bröderna varit angelägna om att alla ska ha samma chans till filmupplevelsen har de "lanserat" hashtagen #DontSpoilTheEndgame och det tänker jag förstås inte göra. Bara några få kommentarer:

1. Gör dig beredd på att skratta, gråta och golvas av filmseriens mest episka scener.

2. Filmens trailer och annat förhandsmaterial visar egentligen INGENTING av "Avengers: Endgames" huvudsakliga story.

3. Har man inte sett "Captain Marvel" är det vettigt att leta rätt på dess "post credits scene" på YouTube då den knyter ihop "Avengers: Infinity War" med "Avengers: Endgame".

Så, mer säger jag inte just nu, även om jag skulle vilja diskutera massor kring filmen...


anders jakobson

star wars i perspektiv
Postad: 2019-04-08 18:30:42

Det här är ju rätt fiffigt: Någon/några skickliga animatörer har gjort modeller av kända farkoster från "Star Wars"-filmerna och satt in dem i miljöer vi känner igen för att få ett tydligare bild av hur stora de faktiskt är. Smart.

Killen som leder inslaget är lite för speedad för min smak och uttalar vissa namn fel med flit, vilket känns som en onödig snackis. Men det fungerar ju - jag tar ju upp det nu.

Hur som helst, kul grej och snyggt genomfört.anders jakobson

trailer: joker
Postad: 2019-04-03 17:10:14

Okej: Jag är rätt så besviken på inkonsekvensen i DC:s filmsatsningar. Försöket att skapa ett eget universum likt Marvels har gått si så där. Det kommer några filmer som hör ihop lite halvsvagt och så kommer det annat som inte alls hör ihop. Som till exempel "Joker". Det finns redan en Joker i filmuniversumet, spelad av Jared Leto i "Suicide Squad", men han är inte Joker i filmen som bär karaktärens namn.

Och tur det, säger jag lite halvt om halvt emot mig själv. Joaquin Phoenix har bra kvaliteter för karaktären och ju mer jag hört av förhandssnacket ju mer har jag blivit peppad på den här filmen som berättar en variant av Jokers ursprung.

Skit i inkonsekvensen - här har vi en film att verkligen se fram emot. Premiär i höst.anders jakobson

shazam!-lins i snapchat
Postad: 2019-04-02 14:54:11Inte för att jag själv är en brukare av Snapchat, men det är faktiskt riktigt kul att det från och med biopremiären av "Shazam!" i morgon onsdag kommer att finnas en lins i appen som ger "användaren – precis som filmens hjälte Billy Batson – en möjlighet att förvandlas till sin inre superhjälte."

Linsen kommer dessutom vara röststyrt vilket samspelar med filmen. Genom att säga "Ok, Shazam!" så ska linsen aktiveras.

Filmen som är regisserad av svenske David F. Sandberg ser på förhand ut att var en kul film inom DC-universumet och har stora chanser att bli en rejäl succé.


anders jakobson

<< Oktober 2019 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (18/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA