Ethan Hawke i sin livs roll

FILMEN

"The Black Phone" bygger på en kortnovell av författaren Joe Hill (son till Stephen King). Historien är kort så när man nu gör film på den så har man fått utöka den med ytterligare handling. Något som brukar betyda en sämre film. Så är dock inte fallet här. Här har man lyckats att få med det som finns i kortnovellen och sen utökat det men ändå behållit stilen och känslan på ett mycket lyckat sätt.

Filmen handlar om syskonen Finney och Gwen som bor med sin alkoholiserade pappa Terrence i en liten amerikansk stad där barn har börjat försvinna. Den okände gärningsmannen går under namnet The Grabber och lyckas hålla sig undan upptäckte medan fler och fler lappar med försvunna barn dyker upp. Inte helt oväntat är det en dag Finney som råkar ut för The Grabber. Finney förs till en ljudisolerad källare och med tanke på hur många som försvunnit innan honom inser han att det blivit hans tur att försvinna, även om The Grabber hävdar att han inte vill skada honom.

Det som skiljer Finney från de andra barnen är dels att hans syster Gwen ser saker när hon drömmer. Saker som huset där Finney hålls fången, trädet utanför, numret på huset och så vidare och dels att han får hjälp från ett väldigt oväntat håll. Jag tänker inte gå in närmare på det här dock för jag tror att ni kommer uppskatta det mer om ni ser det ovetandes.

The Grabber spelas av Ethan Hawke som kanske gör sin bästa roll här. Trots att han spenderar merparten av filmen med en mask för ansiktet eller i alla fall för delar av ansiktet förstår man vilken hemsk människa han är. Han njuter av att psyka Finney och man inser snart att han inte har några som helst planer på att låta honom gå…


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. En liten vink till Joe Hills pappa Stephen King får vi när Gwen har på sig en gul regnjacka som i stort sett är identisk med den Georgie Denbrough har i "Det".

2. Bara att titta på Ethan Hawke på affischen ger mig kalla kårar.

3. Filmen skulle fått biopremiär i januari 2022 men efter en oväntat bra testvisning flyttades den till juni för att fler skulle kunna se den.


HANS-ÅKE LILJA (2022-11-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2022
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA