Genuint rolig, smart och tidlös komedi

FILMEN

Det är inte ofta de kommer, men ibland gör de det, de där komedierna som fortsätter att vara roliga i all evighet. Man kan väl sammanfatta de som "tidlösa", och även om "Rivierans guldgossar" har 21 år på nacken så är det oerhört lite som daterar den till 1988. Tidlös, som sagt.

Det är en perfekt film. Smart, rolig, oväntad, fylld med en magisk kemi och tajming mellan de olika skådespelarna och med rappa repliker och dråpliga scener man kan skratta åt gång på gång.

Filmen har en väldigt speciell plats i mitt hjärta, vilket gör att jag gärna ser om den när andan faller på, och den är fortfarande nästan lika briljant som första gången jag såg den.

Sol-och-vårare från olika klasser möts på ett tåg mellan Zürich och Beaumont Sur Mer på den franska rivieran. Michael Caine spelar playboyen Lawrence Jamieson som tjänar sitt uppehälle genom att lura av stora summor pengar av förmögna damer som tror att de finansierar någon sorts frihetskamp i ett främmande land. Steve Martin, å sin sida, skaffar sig gratis måltider och småpengar genom att dra en snyfthistoria om sin sjuka mormor. Freddy Benson, som Martins karaktär heter, tror att han är makalöst skicklig och berättar för Lawrence - ovetande om att han är snäppet värre - om sin felfria metod och hamnar slutligen i Lawrence hemstad och jaktmarker.

Lawrence och hans närmaste män tror att Freddy är den beryktade Jackalen som lurat till sig pengar över hela Europa och utnyttjar sina kontakter för att få honom avslöjad och hemskickad. Men på USA-planet stöter Freddy ihop med en av Lawrence förmögna damer och plötsligt trillar poletten ned. Väl tillbaka i Beaumont Sur Mer utför han lite klassisk utpressning och tvingar Lawrence att lära honom allt han kan, och tillsammans - under Lawrence ledning - jobbar de på. Men Lawrence har mer eller mindre beslutat sig för att tråka ut Freddy och när han inte orkar längre spricker samarbetet.

Lawrence tycker dock att staden är för liten för de båda och föreslår ett vad, ett vad som går ut på att hitta en kvinna och få loss 50 000 dollar ur henne. Lotten faller på Janet Colgate (Glenne Headly) och vips börjar en maktkamp utan dess like. Förloraren måste lämna Beaumont Sur Mer medan vinnaren får stanna kvar.

Det som är bra med filmen är att den har så tydliga akter. Vi har den trevande inledningen, vi har utbildningen, vi har tiden efter utbildningen - där Freddy får nöja sig med att spela Lawrence minst sagt speciella bror Ruprecht, och vi har utmaningen med mängder av oväntande vändningar och roliga situationer, och så har vi även en formidabel slutkläm i två steg som verkligen sätter den där extra guldstjärnan på storyn.

Jag blir glad bara av att tänka på filmen medan jag skriver recensionen, för det är verkligen en film som stannar kvar, tack vare sitt smarta upplägg och genuint roliga innehåll.


EXTRAMATERIALET

Den svenska, numera utgånga utgåvan bjuder bara på en trailer som extramaterial, men den mystiska Region 1 & 4-utgåva som jag har innehåller även kommentarspår, en making of och något så oväntat som filmens teasertrailer med valbart kommentarspår.

Anledningen till att det är så är att teasertrailern innehåller en specialfilmad sekvens som inte är med i filmen. En väldigt originell teaser måste jag säga.


TRE SAKER

1. Filmen är regisserad av Frank Oz, kanske mest känd som Yodas röst. En annan "Star Wars"-koppling är att Ian McDiarmid (Palpatine/Emperor) spelar Lawrence betjänt.

2. Det är förmodligen dött lopp mellan scenerna med Ruprecht och scenen där Lawrence ska undersöka Freddys känsel i benen när det gäller vad som är absolut roligast i filmen. Men det är också mycket detaljer att upptäcka, som till exempel att Freddy använder ett bokmärke i sitt exemplar av Mad Magazine...

3. Oroväckande nog ser jag att en film med exakt samma namn som originalet - "Dirty Rotten Scoundrels" - annonserats för 2012. En helt onödig remake som jag inte hoppas blir gjord.


ANDERS JAKOBSON (2003-09-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2003
Bolag: SF
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Trailer
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA