Ungdomar glid

FILMEN

Hur påverkas man av film? I min hemstad har det nyligen varit en debatt till följd av en filmfestival på en kommunalt ägd biograf. Festivalen hette "Äckelfest" och bjöd på obskyra filmer av det mer magstarka slaget. Arrangören menade att det var främjande av smal kultur medan kritikerna tyckte att det var bedrövligt att kommunen indirekt sponsrade festivalen. En kritiker menade att filmerna påverkade folk negativt och drog kopplingar till Virginiamassakern där det påstods att mördaren triggats av våldsfilmer.

Sådant här händer gång på gång. Är det inte videovåld så är det hårdrock eller dataspel eller böcker. Min mening är att om någon får en knäpp och börjar avrätta folk eller bete sig på ett märkligt sätt så har det sannolikt djupare förklaringar och att skylla på en film eller en låt är bara att söka en enkel lösning.

"Over the edge" totalförbjöds på bio i USA av bolaget Orion som producerat den. De menade att den kunde inspirera till anarkistiska kravaller bland ungdomarna som såg den. Ändock visades filmen på HBO två år senare, så vad var grejen egentligen?

Filmen tar upp en situation som är rykande aktuell än i dag, snart 30 år senare. Bristen på sysselsättning hos ungdomar. I den lilla förorten New Granada har samhället helt glömt bort att det finns ungdomar och situationen har blivit ohållbar. När ungdomarna inte hänger på fritidsgården så är de ute och gör djävulskap. Polisen gör vad de kan för att hålla ordning, men samtidigt blundas det för problemen. Staden har inte växt på det sätt som önskats och stämningen är minst sagt bräcklig.

Carl (Vincent Spano) är egentligen en schysst kille men han har hamnat lite snett på grund av bristen på sysselsättning. Hans bästa kompis Richie (Matt Dillon) är en krånglig typ som inte är populär bland polisen. Hans förmåga att hamna i klistret drabbar även Carl som får problem hemma.

Situationen blir inte bättre när utegångsförbud införs och en upphittad pistol gör att Carl och Richie hamnar djupare ned i klistret. Ett plötsligt dödsfall förvärrar allting ytterligare och det hela eskalerar i full anarki bland stadens unga.

På sätt och vis kan jag tycka att filmen enbart skrapar på ytan och bara visar upp problemen och inte kommer med några lösningar. Finalen är en direkt besvikelse och stundtals kan jag känna att filmens vuxna personer känns som karikatyrer som mest levererar styltig dialog.


EXTRAMATERIALET

Som vanligt skrapar Studio S ihop vad de kan till extramaterialet och det betyder ett bildgalleri, en trailer, trivia om filmen och biografier på regissören Jonathan Kaplan samt skådespelarena Matt Dillon och Vincent Spano.

Intressant läsning, men snabbt avklarat.


TRE SAKER

1. Det här var Matt Dillons debut, som egentligen inte var planerad. Han åkte till provspelningen för att slippa skolan.

2. Omslaget citerar Kurt Cobain som menar att "Over the egde" var hans favoritfilm. Detta bekräftas av Nirvana-biografin "Come as you are" och tydligen ska den anarkistiska videon till "Smells like Teen Spirit" varit inspirerad av filmen.

3. Stundtals väldigt cool musik i filmen, med Van Halens cover av "You really got me" på ett lämpligt ställe i filmen.


ANDERS JAKOBSON (2007-06-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Studio S
Ljud: Dolby Digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen
Extramaterial:
Biografier med Matt Dillon, Vincent Spano, Jonathan Kaplan, Tim Hunter, Andrew Davis, Originaltrailer, Trivia om filmen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA