Underhållande lågbudget-Bond

FILMEN

Den italienska filmindustrin har genom åren gjort sitt absolut yttersta för att exploatera de senaste filmtrenderna till maximum, med ett minimum i budget. Efter "Mad Max" gjordes en uppsjö av "post-apocalypse"-filmer som utspelade sig i det laglösa ödelandet efter ett förödande kärnvapenkrig. Efter Sergio Leones enorma succé-westerns med Clint Eastwood flödade kopiorna ut med den ensamme, hårde hämnaren i centrum. Efter "Dawn of the Dead" rullades zombiefilmerna ut på löpande band, den ena sämre eller galnare än den andra.

1962 kom den första James Bond-filmen, och italienarna gav sig på agentfilmsgenren. Här får vi en av filmerna i serien om agent 077 (suck) Bob Fleming - och den som vet något om något, vet ju att författaren till Bond-böckerna heter just Fleming. Intressant nog är detta inte alls den första filmen om 077, då både "Agent 077 - Operation Istanbul" och "Agent 077 - Operation Bloody Mary" kom året innan.

I "077 Bob Fleming: Vår man i Casablanca" har tre vetenskapsmän uppfunnit ett nytt bränsle som kommer att omkullkasta hela oljeindustrin. Förstås sänder nämnda industri lönnmördare för att förhindra att bränslet når allmänheten. Två av vetenskapsmännen mördas, men den tredje kommer undan då han plastikopererat sig till oigenkännlighet.

077 skickas ut för att ta mannens plats, vilket går utmärkt då ingen vet hur han ser ut. Sedan följer en rad actionscener med slagsmål, skottlossning och bombattentat. Skurkarna, ledda av en Blofeld-kopia, har dubbla lojaliteter och förstås får 077 mer än en fager dam i säng innan historien är slut.

Den titulära agenten spelas av kultskådisen Richard Harrison, som senare skulle bli mest känd som färgglad, eyeliner-beprydd ninja i en rad skräpfilmer på 80-talet. Innan dess hade han faktiskt en karriär som skådis i olika europeiska lågbudgetrullar; gladiatorfilmer, westerns, piratfilmer med flera. Någon kvalitetsaktör är han ju definitivt inte, men han kan föra sig i actionscenerna och hans ariska utseende tilltalar säkert damerna.

Betraktat som en lågbudget-kopia är inte "077 Bob Fleming: Vår man i Casablanca" en dålig film alls. Även om Austin Powers-vibbarna infinner sig ibland så är storyn helt okej och det rör på sig hela tiden. Ibland blir det så dåligt att det är roligt, så förväntar man sig en sofistikerad spionthriller så blir man nog rejält besviken. Det här är bara B-underhållning, inget annat.


EXTRAMATERIALET

Trailers, samt den italienska originalintrot till filmen. Min första tanke var: Om man nu har den italienska originalversionen, varför har man inte det ljudspåret med på DVD:n? Dock visar det sig att det är precis lika illa dubbat som engelskan, så det är inget jag saknar.


TRE SAKER

1. Richard Harrison blev en gång erbjuden Clintans roll i "För en handfull dollar", men tog i stället en annan roll som gav mer pengar. Tänk så annorlunda filmhistorien kunnat se ut...

2. Den skrupellösa italienska filmindustrin importerade också ett antal andra agentfilmer och bytte namn på dem till nånting med 077 under den här tiden. Ett exempel är Sean Connery-filmen "Tidernas Agent" från 1961 som fick titeln "A 077, dalla Francia senza amore".

3. Regissören Antonio Margheriti är mest känd under sitt alias Anthony M. Dawson, och för filmer som "Cannibal Apocalypse" (1980) och "Flesh for Frankenstein" (1973).


HENRIK ANDERSSON (2012-02-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen
Extramaterial:
Trailers, italienskt originalintro
RECENSERAT DENNA DAG (30/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA