Kort och gott: Lagom

FILMEN

På ytan är "Min bäste fiende" en film om vänskapen mellan en tysk och en jude som blir indragna i en förväxlingskarusell mitt under andra världskriget. Juden hamnar så småningom i tyskens SS-uniform medan tysken ikläds gamla fånglägerpaltor med stjärna på bröstet. Bara det hade säkert räckt till en långfilm, men under den här ytan lurar också en konstkupp som gör att man påminns en del om kuppfilmer som "Oceans Eleven" och "Kellys hjältar".

I centrum står en tidigare försvunnen teckning av Michelangelo. En judisk galleriägare gör allt för att gömma teckningen tills kriget är slut medan tyskarna vill lägga vantarna på den. Det hela utvecklar sig till en kamp mellan barndomsvännerna Victor och Rudi där de båda gör allt för att överleva - och komma över tavlan.

Trots några smarta vändningar i berättelsen överraskar den aldrig riktigt. Även när det ser som mörkast ut vet tittaren redan att det kommer att sluta lyckligt. Långt innan karaktärerna själva förstår det har vi räknat ut var tavlan finns. Men genom en lekfull ton och ett behagligt tempo bibehålls ändå intresset genom hela filmen.

"Min bäste fiende" är lagom spännande, lagom rolig och lagom lång. Faktum är att ordet lagom beskriver hela filmen rätt bra. Man gör inte bort sig om man hyr eller köper den, men den är heller ingen film som får någon hedersplats i hyllan, eller stannar kvar länge i minnet för den delen. Vad man får är ett knippe färgstarka skådespelare och kanske ett skratt eller två. Ibland behöver man inte mer än så.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Moritz Bleibtreu, som här spelar juden Victor, spelade 2010 nazisten Joseph Goebbels i den tyska filmen "I ondskans tjänst".

2. Filmens producenter låg tidigare bakom "Falskmyntarna" som vann en Oscar för bästa utländska film 2008.

3. Det börjar bli vardagsmat numera men återigen har vi fått en film som saknar det extramaterial andra länder får. Kolla in den engelska utgåvan om ni vill ha hela "paketet".


THOMAS HELSING (2012-06-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin krig
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Krig
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (30/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA