Rolig men väldigt tragisk

FILMEN

I "Isdraken" får vi träffa Mik som har det jobbigt. Hans mamma är död, hans pappa är en alkoholiserad medelålders man som tror att han ska slå igenom med sitt band vilken dag som helst, och hans storebror är Miks trygghet, tills han gör bort sig och hamnar i fängelset.

Mik tvingas flytta till pappans syster i Norrland och han känner direkt att han inte hör hemma där. Allt går till en början snett och han är fullt bestämd i att han ska med nästa buss hem. Problemet är bara att den inte går förrän om en vecka. Och det är tur det för under den tiden lyckas han trots allt smälta in, få kompisar och börjar till sin förvåning trivas. Då kommer nästa mardröm. Socialen har bestämt att han ska till en fosterfamilj. Och som om det inte vore nog så är det en riktigt elak familj som egentligen inte vill ha något extrabarn…

"Isdraken" är en riktigt bra film och jag gillar den. Den är underhållande och riktigt kul emellanåt men samtidigt rätt sorglig och tragisk och man kan inte låta bli att lida med Mik och hans situation. Som familjefilm fungerar den perfekt och det finns något för alla åldrar i den. Man skrattar åt Mik och hans kompisars bus och man får en klump i halsen över hur Mik behandlas och jag tycker det är perfekt med en familjefilm som inte bara är rolig och guld och gröna skogar. "Isdraken" känns dessutom väldigt realistiskt och det gör den ännu bättre.

Sen är skådespelarna i filmen riktigt bra. De kan inte vara mer än runt tio år men de gör ändå väldigt bra insatser. Jag gillar dem och speciellt Philip Olsson som spelar Mik. Jag blir inte förvånad om vi ser mer av dem snart. Snyggt jobbat!


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en bakom kulisserna-film och det som gör denna lite annorlunda är att det bara är barnskådespelarna som är med i den. Det berättar om hur det var att spela in filmen och det är kul att se det ur deras perspektiv. De är inte alltid samma som när man hör de vuxna berätta.


TRE SAKER

1. Titeln kommer från den isdrake Mik och hans kompisar bygger.

2. Hans Alfredsson dyker upp i en liten roll som vaktmästare och berättarröst.

3. Valar är ett genomgående tema i filmen.


HANS-ÅKE LILJA (2012-09-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA