Hans-Åke Liljas blogg

hej då 2019!
Postad: 2019-12-31 10:15:12

Ytterligare ett filmår är till enda och när jag tittar på statistiken som min kollega Anders har satt ihop ser jag att 2019 blev väldigt likt 2018. Vi har sett en handfull fler filmer detta år och jag har sett en handfull färre filer i år jämfört med 2018 men i stort är det ganska likt. Anledningen till att det blivit lite färre titlar i år är att det blivit fler TV serier. Så med andra ord har jag egentligen sett mer trots att det är färre titlar…om man räknar minuterna jag spenderat framför TVn. Hela 50% av de titlar jag sett var TV serier. En ganska intressant svängning från film till TV.

En annan trend är allt mer streamas idag. 2015 var första året vi recenserade streamade filmer (3%). 2016 var det 8%, 2017 12%, 2018 24% och nu 2019 hela 35%. Lite motsvarande har DVD formatet minskat och är nu nere på 13%. Blu-ray är fortfarande det starkaste mediet med lite drygt 50% av de titlar vi recenserar men det finns helt klart trender som tyder på att allt mer blir streamat.

Vad 2020 för med sig får vi vänta och se men jag hoppas det blir många bra filmer och TV serier. Bland annat kommer ”The Outsider” som är baserad på Stephen Kings bok som TV serie på HBO med start i januari. Den ser jag fram emot. Sen hoppas jag på en hel del överraskningar också under året. Filmer som man inte förväntar sig speciellt mycket av men som sen visar sig vara fantastiska.

Just ja, jag höll ju helt på att glömma att man enligt traditionen också ska ju välja årets bästa och sämsta filmer. Här kommer mina val:

Bäst under 2019 var avslutningen på "The Americans" (den serien måste ni se om ni inte redan sett den), "Chernobyl" och "The Spy".

Sämst var "Between Worlds" (jag hävdar fortfarande att Nicolas Cage borde förbjudas att skådespela mer), "The First Purge", "Jurtjyrkogården" och "Us" (mest för att jag förväntade mig så mycket mer av den).

Med det sagt vill jag önska er alla ett riktigt Gott Nytt År!
Lilja


hans-Åke lilja

de bortglömda serierna...och ett par filmer
Postad: 2019-08-12 00:00:00

Något som jag ogillar är när ett filmbolag börjar ge ut en serie och sen av någon anledning inte fortsätter. En del senare säsonger dyker upp på någon av alla de streamingtjänster som finns eller så får man jaga dem i amerikanska utgåvor. Inte kul. Några serier som jag följer har råkat ut för detta. Jag har sett dem online, skrivit en recension men sen dyker de inte upp på DVD eller Blu-ray. Ibland försvinner de till och med från streamingtjänsterna. Recensionerna blir liggande. Nu har jag dock gått igenom lite liggande recensioner och här kommer de.

Första säsongen av ”Nurse Jackie” släpptes av SF men sen hände det inget mer och vill man nu se de resterande sex säsongerna får man snällt köpa amerikanska utgåvor.

"Nurse Jackie - Säsong 1"
"Nurse Jackie - Säsong 2"
"Nurse Jackie - Säsong 3"
"Nurse Jackie - Säsong 4 "
"Nurse Jackie - Säsong 5"
"Nurse Jackie - Säsong 6"
"Nurse Jackie - Säsong 7"

En annan serie som drabbades av samma öde är “Bates Motel”. De tre första säsongerna släpptes av Universal men sen tog det stop. De två sista finns dock som tur är på Netflix.

"Bates Motel - Säsong 1"
"Bates Motel - Säsong 2"
"Bates Motel - Säsong 3"
"Bates Motel - Säsong 4"
"Bates Motel - Säsong 5"

Och sist men inte minst är en series om svenska filmbolag verkar ha missat helt, ”American Crime”. Nu finns dock alla tre säsongerna på HBO.

"American Crime - Säsong 1"
"American Crime - Säsong 2"
"American Crime - Säsong 3"

Den första filmen heter "Intruders" och den andra "Keeping up with the Joneses". Båda får man söka sig utanför Sveriges gränser om man vill äga. "Keeping up with the Joneses” finns dock att köpa online.

Sist blir det en TV serie om jag faktiskt inte minns var eller hur jag såg men nu verkar den ramlat av jordens yta. Titeln är "Dead of Summer"

Se nu till att njuta av dessa “bortglömda” serier och filmer.


hans-Åke lilja

en livslånga jakt på sanningen
Postad: 2019-05-17 10:10:10

Det börjar bli en vana för mig att skriva några rader här när det kommer en ny bok om KISS i Sverige (vilket för övrigt händer allt för sällan) och nu har det blivit dags igen. Jag har just läst färdigt en i mitt tycke väldigt intressanta bok om KISS.

”KISS - Parteners in Crime” är en perfekt KISS bok och jag ska berätta varför. Om vi börjar med författarna Alex Bergdahl och Carl Linnaeus så kompletterar de varandra väldigt bra. Alex är den som har alla, och jag menar verkligen alla, detaljerna. Det är han som rättar medlemmarna själva när de felaktigt uppger att saker hände ett visst datum eller på en viss plats, och han har rätt varje gång. Carl kan även han detaljer men har en lite mer avslappnad approach till dessa, det är han som gjort de djupdykande intervjuerna med medlemmarna och ställt de där frågorna som bara ett fan ställer. Tillsammans blir de en oslagbar duo som slår alla andra.

Dessa två herrar har nu skrivit en bok tillsammans och det som gör den så bra är framförallt sättet den är skriven på. Den formligen dryper av nostalgi och oblyg dyrkan för ett band som funnits med dem hela deras liv. Och jag känner igen mig i väldigt mycket. Jag är några år äldre än Alex och Carl men när de beskriver sina upplevelser från 80-talet känner jag igen mig till 100%. Jag var där, jag var en av dem som inte tyckte att KISS kunde göra något fel. Jag var en av dem som dyrkade marken de gick på och inte ifrågasatte detaljer. Jag var en av dem som fick höra ”KISS och BAJS haha (infoga elak killen från The Simpsons röst här)” så mycket att man bara ville kasta upp den som sa det på närmsta skoltak. Jag minns hur det var att se första bilden på avsminkade KISS, jag minns hur det var när de dök upp på TV (jag känner till och med igen de inslag de pratar om i boken) och jag minns väldigt bra hur största delen av veckopengen hamnade hos Melody Line i utbyte mot deras VHS filmer med KISS.

I boken har de fått till ett väldigt bra upplägg och flyt. Vi har dels huvudtexten som de skrivit tillsammans och som berättar om just det som det aktuella kapitlet handlar om. Det varvas sen med personliga kommentarer från Alex och Carl och det är kul att se hur de ganska ofta har olika uppfattningar om saker och ting…vilket bara gör det hela än mer intressant. Ämnesmässigt täcker boken allt från scenbygge, Genes filmkarriär och Peters 80-tal till Alex och Carls personliga relationer till bandmedlemmarna och andra personer kopplade till gruppen. Och jag kan inte låta bli att le när Alex berättar hur han åker till platsen där KISS gjorde sin första konsert och bara står där och njuter trots att byggnaden nu är riven. Jag ler både för att jag tycker det är en underbar grej att göra och för att jag faktiskt skulle kunna göra samma sak själv…

Jag kan inte annat än rekommendera ”KISS - Parteners in Crime”. Det är en bok om KISS men lika mycket en bok om två KISS fans och deras resa från dyrkande, blåögda småkillar till vuxna, analytiska män precis som bokens undertitel säger ”Vår livslånga jakt på sanningen”. Läs den!hans-Åke lilja

se till att lära känna hieronymus bosch
Postad: 2019-01-30 00:01:00

Idag lägger jag ut min recension av säsong fyra av "Bosch" jag hoppas ni inte missat denna serie. Jag såg säsong ett för ganska länge sedan men bestämde mig nu för att titta ikapp och det ångrar jag verkligen inte. Jag har sett de tre sista säsongerna på bara några veckor och jag längtar redan efter säsong fem som kommer senare i år. Så, gör er själva en tjänst och lär känna Hieronymus Bosch (döpt efter konstnären med samma namn) genast.

"Bosch - Säsong 1"
"Bosch - Säsong 2"
"Bosch - Säsong 3"
"Bosch - Säsong 4"


hans-Åke lilja

dags för mer sopranos?
Postad: 2019-01-23 14:00:36

Har ni inte sett "Sopranos" än så är det dags. Nyligen så hade man ett 20-årsjubileum där många av skådespelarna återförenades och talade om serien. Ni kan se inslaget här:Samtidigt så kommer nu nyheterna att de avlidne James Gandolfinis son Michael ska spela en ung Tony Sopranos i filmen ”The Many Saints of Newark”. Filmen ska utspela sig 1967 och än så länge finns inga uppgifter om när filmen får premiär men förmodligen nästa år.hans-Åke lilja

en blick i backspegeln
Postad: 2019-01-03 09:23:44

Ytterligare ett år är till enda. DVDKritik har funnits sedan 2006 (alltså 12 år) och vi har fört statistik över hur många filmer vi recenserat varje år. Och det har blivit en del. Totalt har jag recenserat 1,650 titlar. Allt från TV serier till filmer till dokumentärer. Mitt mest produktiva år var 2008 då jag recenserade 191 filmer. Det blir i genomsnitt en film varannan dag under hela året. Galet mycket film!

När jag nu summerar 2018 verkar det som om det kommer bli ett år långt ner på listan. ”Endast” 70 titlar har jag recenserat i år. Det är en film var femte dag under hela året och endast första året, 2006 var sämre. Då kom jag upp i 68 filmer.

Nu är ju dock som tur är inte höga siffror allt. Kvalité är ju också en viktigt när man ser filmer och som tur är har jag sett en hel del bra filmer under året. Några av dem är "The Haunting of Hill House", "Maniac", "The Good Place" och "The Americans". Men sen har jag sett filmer som "Hereditary" och "All Inclusive" som man bör hålla sig borta från.

Men i stort har 2018 varit ett bra år och nu är det dags att blicka fram emot 2019 och vad vi kommer bjudas på där. En av filmerna jag ser fram lite extra emot är ”Stan & Ollie”, filmen om Helan och Halvan.

Gott Nytt År!


hans-Åke lilja

tänk om detta kunde bli bra...
Postad: 2018-10-19 08:52:10

I går fick jag en länk till en artikel där man konstaterade att TV kanalen ABC get okej på ett pilotavsnitt som ska nystarta serien ”På Spaning i New York” eller ”NYPD Blue” som den heter i original. Min första tanke var, ”är detta verkligen görbart?”.

När jag sedan läste vidare insåg jag att det nog inte kommer bli det ”NYPD Blue” jag älskar. Dels kommer inte Andy Sipowitz tillbaka. Det känns riktigt surt då han var serien. Men å andra sidan kan jag inte säga att jag är speciellt förvånad över att Dennis Franz tackat nej. Han spelade Sipowitz i 12 säsonger och har sedan serien slutat dragit sig tillbaka och lagt skådespeleriet på hyllan.

Nu låter man istället hans son Theo ta över och vi får följa honom när han försöker göra rätt för sin polisbricka och arbeta i det 15:e polisdistriktet med att försöka lösa mordet på Sipowitz. Man hintar även att man kan komma att plocka in karaktärer från förr i serien, antingen som fasta roller eller som gästinhopp. Detta låter bra. Jag gillar att man knyter ihop den nya versionen med den gamla och att det finns en tråd som knyter dem samman.

Men, det som i slutändan kommer att avgöra om detta blir bra och om jag kommer känna lika starkt för denna version som originalet är hur bra man lyckas fånga stämningen i serien. I originalserien hade man fått till en stil som var lite ”skitig” i brist på ett bättre ord. Det fanns inga mobiltelefoner och allt var ganska rakt och rätt fram. Det i kombination med sättet serien filmades men snabba klipp gjorde den speciell. Fångar man det tror jag man kan ha en succé på gång. Gör man den för modern med snygga unga poliser som springer runt och drar one-liners och liknande tror jag inte serien bli långvarig.


“Very few of us say Freekin instead of Fucking you know. We say what we mean.”
- Dennis Franz om att folk ville censurera serien på grund av dess språk och nakenhet.

Medan vi väntar på att få se detta kanske det är läge att se om originalserien? Ni kan se var jag tycker om den här.

Här kan ni också läsa en intervju jag gjorde med Dennis Franz 2013.


hans-Åke lilja

jag får börja med att be om ursäkt
Postad: 2018-06-28 11:20:33

Jag får börja med att be om ursäkt. Detta är nämligen min första bloggpost för 2018. Sex månader in på året. Ingen vidare närvaro om ni frågar mig. Men så blir det ibland om nu är jag här och tänkte ta upp lite saker som jag ser fram emot.

Sista säsongen av "House of Cards" kommer snart till Netflix och jag törs nästan slå vad om att Kevin Spacys karaktär mördats (nu när han sparkats från serien) och frun tar nu över. Hur som helst är det skönt att man ser till att serien får ett avslut.John Ajvide Lindqvists “Gränsen” har blivit film och vi har fått se några trailers. Ser verkligen lovande ut.Jag väntar även på att säsong 2 av "The Good Place" ska komma till Netflix. Ser ut att dröja men på plussidan så är det redan klart med en tredje säsong.På tal om Netflix så kommer äntligen säsong 2 av "Ozark" den 31 augusti.Med andra ord finns det lite att se fram emot och förhoppningsvis dröjer det inte lika länge tills mitt nästa blogginlägg. Vi hörs snart igen.


hans-Åke lilja

hej då 2017
Postad: 2017-12-31 20:00:00

I min sammanfattning av 2016 så konstaterade jag att jag sett väldigt mycket TV serier under 2016 och jag förutspådde att det under 2017 skulle bli ännu mer TV. 2016 var 32 av 84 titlar TV-serier. I procent blir det 38%.

2017 var 31 av de 79 titlarna jag recenserade TV-serier. Det gör en procent på 39% för TV serier. Min gissning på att det skulle bli mer TV stämmer alltså om man räknar procentuellt. Rent antalsmässigt såg jag en säsong mer under 2016. Favoriterna under 2017 var tredje säsongen av "Fargo - Säsong 3" och andra säsongen av "Ash vs Evil Dead". Bottennappet var den första och enda säsongen av "Dimman" som inte alls levde upp till förväntningarna.

Jag tänker inte ge mig in på att rangordna filmerna jag sett under året men ska ni bara se en film från 2017 så måste ni se "Geralds lek" som Anders recenserade under året. Den finns på Netflix och är ett måste. När det gäller 2018 så kan jag inte annat än att gissa på att det kommer bli ännu mer TV. Förmodligen också mer filmer gjorda direkt för streamingtjänster som Netflix och HBO.


hans-Åke lilja

beck is back
Postad: 2017-12-08 14:13:46

Nu kommer det ytterligare fyra "Beck" filmer. Den första heter "Ditt eget blod" och får premiär på nyårsdagen. De övriga tre är:

1 januari ”Ditt eget blod”
3 februari ”Den tunna isen
3 mars ”Utan uppsåt”
7 april”Djävulens advokat”

Här är trailern för "Ditt eget blod".Här hittar ni recensioner av de tidigare filmerna.


hans-Åke lilja

<< December 2019 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV HANS-ÅKE LILJA:
RECENSERAT DENNA DAG (23/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA