Band Aid, Live Aid och LemonAid

FILMEN

Säga vad man vill om U2 men de bjuder på en sjuhelsikes show. De har förmodligen ett av de största scenbyggena som gjorts. Det är bågar, det är jättecitroner och det är bildskärmar som är så stora att man nästan har svårt att uppfatta vad det visas på dem.

Som tur är, kan de också backa upp scenen med bra musik. Det är lätt att tro att man slår på stort för att dölja något annat, till exempel att man inte kan spela, men så är inte fallet här. Hits efter hits levereras tillsammans med klassiker som "Pride (In The Name Of Love)" och "I Still Haven’t Found What I’m Looking For".

Det man kommer på sig med att fundera lite på när man ser konserten är hur människorna som var där kunde se något över huvudtaget. Visst det är mycket känslan av att faktiskt vara där men ändå, lite vill man väl se? Eller duger det med att se Bono och kompani på jätteskärmar som de som stod lite längre bak måsta ha fått nöja sig med? Hur som helst får vi här se allt väldigt tydligt och det är verkligen en fröjd. Både visuellt och musikaliskt.

Konserten är inspelad i Mexico City, Mexico och sågs av 55 000 människor. Man kan bara gissa hur det känns att uppträda inför så mycket människor men Bono och de övriga i U2 verkar gilla det och vi bjuds på en spelglädje utöver det mesta. Samspelet mellan framförallt Bono och Edge känns väldigt äkta.

Allt detta blir inte direkt sämre av att själva utgåvan i sig är väldigt snygg i det silvriga fodralet. Med finns också en liten bok i med små recensioner av DVD:n tillsammans med bilder på gruppen.

Menyerna i DVD:n är gjorda som om man går in i en affär och på hyllorna ligger nu extramaterialet istället för matvaror. Mycket snyggt och genomtänkt gjort.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet har man valt att lägga på en egen skiva och man har verkligen inte snålat med det. Här finns det lite bonuslåtar från konserter i Rotterdam och Edmont, lite webbonusmaterial så som skärmsläckare, wallpapers och länkar. Vi får även ett gäng dokumentärer där den mest intressanta helt klart handlar om U2:s besök i Sarajevo under krigsslutet. Här ser man verkligen bandets engagemang för folk som har det kämpigt. Bono berättar att han blivit intervjuad av en tidning från Sarajevo och att reportern då frågat varför de inte kom och spelade i just Sarajevo. Då Bono inte kunde ge ett bra svar var det bara att ge sig dit och spela…

De andra dokumentärerna handlar mycket om det visuella. Vi får se hur "Last night on Earth, Last night in Hell" i helvetet kan se ut. Vi får även se en underbar version av "One".

Sen får vi en dokumentär om varför de har en stor citron hängandes i taket under konserten. Ingen i gruppen kan direkt förklara varför de valt just en citron men som berättarrösten säger, de har gjort Band Aid, Live Aid och nu LemonAid…

Vidare får vi även en mycket intressant dokumentär som tar oss med bakom kulisserna på turnén där vi får se lite mer än det vi ser under själva konserten.

Utöver allt detta har man även slängt in ett spel där man får se en massa matvaror åka på ett band och där det sen gäller att välja ut den vara som inte åkte förbi. Lite som ett memoryspel.


TRE SAKER

1. En kul sak med själva förpackningen DVD:n ligger i är att när man öppnar den hoppar en popup version av Edge ut mot en.

2. Vad som också är kul med denna utgåva är att det nästan är roligare att se på bonusdisken än konsertdisken. Visst det är kul att se konserten men allt extramaterial de klämt in på bonusdisken är så bra och så mycket att det känns som om man kan sitta hur länge som helst och kolla.

3. Det finns även en standardutgåva men den innehåller bara konserten från Mexico och inte någon bonusdisk så givetvis är det dubbelutgåvan ni ska köpa och inget annat!


HANS-ÅKE LILJA (2007-09-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: Universal music
Ljud: DTS 5.1
Bild: 4:3
Extramaterial:
Bonus tracks, dokumentärer, wallpapers, länkar och skärmsläckare.
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA