Finurlig deckargåta med allvar i botten

FILMEN

Fredrik Backmans roman "Folk med ångest" är en sorts deckargåta i dramakomisk skrud. Den är finurlig och listig och i skriven form är den på alla sätt underhållande, från Backmans snärtiga språk till den ganska invecklade plotten som knyts ihop otroligt snyggt. Den sexdelade filmatiseringen är en bra variant och underhåller den med, men det är absolut inte samma sak som läsupplevelsen.

Två småstadspoliser inte jättelångt från Stockholm springer rakt in i en bankrånare som tar sin tillflykt till en lägenhetsvisning och skapar därmed en gisslansituation. När gisslan sedan så småningom släpps är rånaren helt försvunnen. Poliserna, far och son - Jim (Dan Ekborg) och Jack (Alfred Svensson) får ett knepigt jobb att lösa fallet, speciellt som gisslan inte verkar minnas speciellt mycket.

Under berättelsens gång får vi veta mer om personerna på lägenhetsvisningen och hur de hör ihop med varandra eller inte. Det finns medvetna och omedvetna band mellan dem som vävs samman på ett tjusigt sätt. De spelas av Leif Andrée, Marika Lagercrantz, Per Andersson, Lottie Ejebrant, Anna Granath, Carla Sehn, Petrina Solange och Sofia Ledarp.

Jag vill inte vara för detaljerad kring handlingen för som den deckargåta den ändå är vill man att pusslet ska presenteras bit för bit. Det är en smart konstruktion helt klart. Men det är ju också en berättelse av Fredrik Backman, vilket innebär att under det roliga och absurda finns det allvar. Berättelsen heter inte "Folk med ångest" utan anledning. Samtliga karaktärer har bagage av det tyngre slaget som de bär på. Ibland helt fristående men i vissa fall samma bagage som någon annan, utan att de vet om det. Det läckra med berättelsen är hur alla trådar vävs ihop.

Det är FLX som förvandlat boken till en bra serie. Felix Herngren har hamnat i registolen och det är ju en genre som han kan bra och jag tycker också att det blir bra. Inte lika bra som boken, men ändå!


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Jag tycker det är härligt att för första gången (för mig i alla fall) se vad Alfred Svensson går för som skådespelare. Han är mest känd för "Leif och Billy" som är vad det är, men här är han mer eller mindre huvudpersonen och klarar uppdraget bra.

2. Det är väldigt kul att rånsituationen sker precis när Svenssons polis håller på att bli klippt eftersom han släpper allt för att göra sitt jobb. Den halvfärdiga frisyren är verkligen bedrövlig och det blir en komisk effekt i situationen.

3. Det figurerar en sorts lokalreporter i folkmyllret som är en riktig liten kuf. Det känns som en person som Herngren bara hittat och valt att ha med. Jag hade gärna sett mer av honom.


ANDERS JAKOBSON (2022-01-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.00:1
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA