Tanter blir mutanter i tradig film

FILMEN

På en ståtlig herrgård samlas hela släkten Remmington för att fira familjens rika fastrars födelsedag. Ingen i släkten tål varandra och helst av allt vill de bara att fastrarna ska dö någon gång så att deras arv kan delas ut. Fast vem som ska ärva dem är oklart, så alla gör sitt bästa för att fjäska för damerna.

Inte riktigt alla är samlade. Familjens svarta får Christopher som stöts ut ur familjen har skickat ett paket och ett gråtmilt brev där han trots allt som hänt lyckönskar fastrarna på deras födelsedag. Paketet innerhåller en fin träask, men det är när damerna öppnar asken som helvetet bryter lös. De hövliga och rara tanterna förvandlas snart till demoniska mutanter som går loss på allt i deras väg.

För att ändå ha ett ganska lustigt upplägg förvandlas filmen härifrån till en traditionell splatterskräckis där en grupp överlevande ska fly från mutanttanterna. Tyvärr har damerna förvandlats så mycket att de inte är speciellt tantlika längre. De är mest monster i tantklänningar och det förtar helt klart en hel del av den komiska effekten. Det hade varit mycket roligare om tanterna hade sett ut som på omslaget.

I och för sig kan man säga att tanterna bli rätt lustiga som överdrivna monster som dregglar grönt och slafsar runt i blod och tarmar i äkta splatteranda, men jag tycker ändå att det hade varit roligare med lite mer nedtonad make-up.


EXTRAMATERIALET

I en ytterst kort intervju med producenten Johan Vandewoestijne berättar han att filmen nästan kom till av en slump. Allt var förberett för en actionfilm när den som skulle göra den filmen fick slut på pengarna, och då plockades "Rabid grannies"-idéen fram och så blev det den filmen istället. Så kan det gå.

En rad bortklippta scener och outtakes kommer sedan i ett nästan nio minuter långt block. Här är det massor av slafs som inte är med i filmen, och även en del mer eller mindre misslyckade tagningar.

Från Tromaville Café får vi ett inslag som heter "What the hell happened to you?" där en av originaltanterna intervjuas som sin rollkaraktär. Lika oseriöst som alltid.

Trailern till filmen var ganska bra, ger ett bättre intryck av filmen än vad den levererar.

Avslutningsvis finns det för entusiasterna ett kommentarspår med regissören Emmanuel Kervyn.


TRE SAKER

1. Filmen verkar vara censurerad på sina ställen. Vissa scener klipper rätt i splattret, något som inte brukar vara fallet med Troma-filmerna. Bland outtakesen ser man vissa av de scener som försvunnit.

2. Innan filmen tar fart, och till viss del även efter det, levereras i princip alla repliker i värsta snigeltempot. Kan bero på att det är en belgisk produktion, visserligen på engelska.

3. Man vet att man sett lite för mycket film när man sitter och irriterar sig på dålig ADR, men jag kan inte hjälpa det...


ANDERS JAKOBSON (2006-11-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin splatter
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Splatter
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Troma
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: 4:3
Extramaterial:
Kommentarspår med regissören Emmanuel Kervyn, borttagna scener, inslag från Tromaville Café, intervjuer, trailer.
RECENSERAT DENNA DAG (15/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA