Underhållande popcorn-skräckkomedi

FILMEN

Den första man funderar på är ju varför man gör en film som heter i princip samma sak som Peter Jacksons klassiska höjdarrulle "Braindead". I det här fallet är det ju ändå så att titeln faktiskt lite går att härleda till handlingen.

Två gubbar står och fiskar i vildmarken när den ene plötsligt får en liten meteorit i skallen och dör. Meteoriten innehåller lite spännande slem som gör att gubben vaknar igen som någon sorts utomjordisk zombie och tar kål på den andra gubben.

Två fångar rymmer från en fångtransport, två tjejer är ute och vandrar, en präst och hans unga bystiga medhjälperska går från sin trasiga bil, och allihop tillsammans med en poliskvinna som letar efter fiskarmännen möts i en vildmarksstuga. Där blir de instängda när zombiegubbarna dyker upp.

"Brain Dead" är inget komplicerat. Det är däremot ganska kul, och det hela underhåller på en trevligt lågbudget-skräckisnivå med mer eller mindre lyckade specialeffekter (båda fysiska och digitala), lite tuttar och god humor. Kanske kunde tempot varit lite tightare, men för dig som gillar 80-talsrullar som "Night of the Demons"... ja just - det är ju samma regissör! Fram med popcornen.


EXTRAMATERIALET

En "behind the scenes" följer hela filmens produktion och är ganska intressant. Regissörens entusiasm går inte att ta miste på, och en av skådisarna gör en Christopher Walken-imitation som är mycket imponerande.

Det som benämns "Deleted scenes" är egentligen fyra minuter missar och feltagningar, och är milt underhållande. Några sidor text berättar om regissörens karriär och ambitioner med filmen. En del av det presenteras i så liten text att det är fullkomligt meningslöst. Trailers för filmen och andra från distributören finns också.

Det finns också ett kommentarsspår, men jag tyckte att dokumentären var tillräckligt uttömmande så det skippade jag faktiskt.


TRE SAKER

1. Dark Entertainments översättare återvänder i samma stil. Den här gången översätts nästan alla repliker.

2. B-filmsregissören Jim Wynorski dyker upp i en roll som sheriff.

3. Trots att Peter Jacksons "Braindead" från 1992 är den första filmen man tänker på när man hör denna titel, så är det 1990 års "Brain Dead" som är dess riktiga namne. Det var också 1990-filmen som gjorde att Jacksons film fick byta namn i USA till "Dead Alive" för att undvika förvirring.


HENRIK ANDERSSON (2011-06-15)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Dark Entertainment
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 16:9
Extramaterial:
Behind the screams, Outtakes, Borttagna scener, Om Kevin Tenney, Skärmsläckare, Slideshow, Kommentatorspår
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA