En själlös krigsskildring

FILMEN

Jag vet ju på förhand vad som väntar när det handlar om en film "baserad på verkliga händelser". Den här typen av filmer, särskilt när det handlar om krigsskildringar, avviker sällan från den givna mallen. Men jag hade nog hoppats på lite mer.

Filmen inleds 2001 med attacken på World Trade Center. Mitch Nelson (Chris Hemsworth) och hans team väljs ut för att inleda en motoffensiv mot talibanerna i Afghanistan. Uppdraget är förstås svårast möjliga. Redan vid inflygningen över Afghanistan får jag veta att en helikopter aldrig flugit så högt och så långt tidigare. Och det omöjliga i uppdraget präntas in om och om igen under filmens gång.

På plats i Afghanistan ska de tolv jänkarna sammanstråla med en krigsherre och tillsammans befria en stad från talibanerna. Det är lite oklart varför men det är i alla fall slutmålet för den här insatsen och vägen dit går via några delstrider, lite ytlig dialog och en hel del ridande.

Chris Hemsworth är okej som den bistre hjälten medan hans team-kamrater mest är generiska militärer som sprider one-liners omkring sig. Den som verkligen ger lite tyngd till dramat, och som fångar intresset nämnvärt, är alltid lika sevärda Michael Shannon.

Men visst är det välskrivet och regin är habil, för det mesta. Striderna, som väl får sägas vara filmens ryggrad, är dock inget vidare. Kameran filmar ömsom hukande talibaner som vandrar framåt och träffar sand och luft, och ömsom jänkarna som tålmodigt prickar taliban efter taliban. Det är lite själlöst, tyvärr.

Om vi bortser från stridsscenerna då? Då är "12 Strong" klassiskt macho-stuff med några doser av krigsromantik, kvasifilosofisk dialog om vad som krävs för att bli en bra krigare och så - närmast skohornat in - ett par scener som ändå breddar bilden av landet och befolkningen. Det är troligen ett lyckat misslyckande då scenen egentligen är där för att effektivt etablera "storskurken" inför filmens final. Nåja, du kan i alla fall göra både bättre och sämre val än detta.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Krig är idiotiskt.

2. Machokultur är idiotiskt.

3. Det finns nog många som kommit och gått i Afghanistan under de senaste 2 000 åren, men hästarna är de bortglömda hjältarna. Hur de här djuren kan gå igenom en väpnad konflikt och fortsätta vara lugna, fogliga och medgörliga är ett under i mina ögon.


THOMAS HELSING (2018-07-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin krig
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Krig
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2018
Bolag: Nordisk film
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA