Längre men varken bättre eller sämre

FILMEN

Peter Jackson har gjort det i över tio år - nu kommer den första expanderade filmen i "X-Men"-sviten, då fjolårets "X-Men: Days of Future Past" släpps i en längre version.

Filmen har fått tilläggsnamnet "The Rogue Cut", och de invigda fansen av filmsserien vet ju att Rogue är namnet på en karaktär spelad av Anna Paquin som visserligen är med som hastigast i bioversionen av filmen, men som faktiskt var med mycket mer från allra första början. En ganska lång sekvens med Rogue, som visade sig vara oerhört enkel att klippa bort, är nu återinförd i filmen samtidigt som små tillägg gjorts i scener här och där. Ungefär 20 minuter nytt material finns utspritt, där jag egentligen enbart reagerar på den nya sekvensen. De andra tilläggen är så pass små att jag oftast inte tänker på att de saknas i den version av filmen jag redan sett.

Blir "X-Men: Days of Future Past" bättre eller sämre med 20 minuter till? Varken eller, måste jag nog säga. Kanske till och med lite sämre för sekvensen med Rogue är egentligen inte speciellt upphetsande. Det är en fritagningsdel av sekvensen som är lite kul, men sen har karaktären ingen egentlig funktion i resten av filmen. I extramaterialet pratas det om att Anna Paquin var upptagen med "sin tv-serie" och hennes scener var bland det första som spelades in. Med tanke på att det var så enkelt att klippa bort dem kan jag tycka att det var lite onödigt fanfrieri och inte så mycket riktigt mervärde när det väl kommer till kritan.

I övrigt hänvisar jag till min tidigare recension för plottsammanfattning och generella åsikter om filmen. Denna utgåva är jag både positiv och negativ till. Jag tycker nog att man kunde försökt få klart denna förlängda version till det första hemmasläppet av filmen.


EXTRAMATERIALET

Både bioversionen och denna nya långa version av filmen finns att se, dessutom med varsitt kommentarspår med olika deltagare. Perfekt för den som inte kan få nog och vill se om filmerna många gånger...

Nästan timslånga bakomfilmen "Mutant vs Machine" är även den en utökad version av det bakommaterial som fanns till den förra utgåvan. Den betar av det mesta som rör filmen på ett informativt och bra sätt. Allt från story till skådespelare, effekter och design.

Ett halvtimmeslångt samtal mellan nästan alla viktiga skådespelare i filmen samt regissören Bryan Singer och manusförfattaren Simon Kinberg ligger med som något helt nytt i sammanhanget. Detta kunde ha blivit en enda lång orgie av smörande kors och tvärs, men lyckas till större delen bli ett riktigt intressant samtal som inte enbart rör filmens story utan även hela "X-Men"-sviten och mer. Anekdoter, tankar och skämt delas och det är givande att se. Dessutom är det snudd på bisarrt att se alla dessa stora namn samlade på ett ställe. Riktigt coolt.

Några gallerier samlar storyboards, kostymer och konceptbilder, vilket känns lite överkurs att ta sig igenom, och hela rasket rundas av med en kort bakomfilm till den nya "Fantastic Four"-filmen, som delar producenter och bolag med "X-Men"-franchisen.


TRE SAKER

1. Titta noga när filmen börjar med 20th Century Fox-vinjetten. X:et i Fox-loggan hänger kvar lite extra...

2. I bioversionen är Rogue med i tre sekunder utan repliker. I den nya versionen är hon med betydligt mer, så bonustiteln "The Rogue Cut" får väl anses vara befogad.

3. Som jag konstaterade i min första recension av filmen kommer scenen med Quicksilver att gå till historien. Den åsikten förändras inte av upprepade tittar. Det är fortfarande en riktigt läcker scen och det slår mig att den här franchisen lyckades bättre med karaktären än vad Marvel gjorde i "Avengers: Age of Ultron".


ANDERS JAKOBSON (2015-08-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2015
Bolag: FOX
Tema: Superhjältar
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Theatrical version, Rogue Cut, Commentaries, Mutant vs Machine, X-Men; Unguarded, Galleries, A Sneak Peek from the Fantastic Four set
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (28/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA