Mer musikvideo än klassisk musikal

FILMEN

Gänget i "Descendants" är tillbaka och det har blivit dags för ett nytt gäng från De förlorades ö att välkomnas till Auradon. När de lämnar ön försöker Hades (Cheyenne Jackson) ta sig igenom barriären, men misslyckas. Samtidigt får Mal (Dove Cameron) den stora frågan av Ben (Mitchell Hope), om hon vill bli hans fru tillika drottning. Med ett ja kommer också den stora bördan att göra tuffa beslut som rör Auradons säkerhet. När incidenten med Hades skakar befolkningen tvingas Mal ta beslutet att stänga barriären till ön för alltid, vilket inkluderar att stänga möjligheten för alla unga att få chansen till ett bra liv.

Att för alltid stänga dörren till de som är onda visar sig dock inte hålla ondskan borta. När Mal och Ben förlovar sig inser Audrey (Sarah Jeffery) att allt hon förberett sig för hela sitt liv är borta. Detta får henne att se rött och en natt går hon till museet och tar drottningens krona tillsammans med Maleficents trollspö vilket gör henne mäktigast i världen. Det finns endast en sak som kan övervinna henne; Hades magiska sten. Mal behöver därför häva sitt förbud och än en gång bege sig till De förlorades ö. Hon har dock ett ess i rockärmen som troligtvis kommer få Hades på hennes sida, vilket det också gör. Hon får stenen och kan lämna ön, men råkar då på nästa problem. På andra sidan barriären väntar nämligen Uma (China Anne McClain) med sina lakejer och Mal inser att de behöver samarbeta för att övervinna Audrey och rädda Auradon.

Nästan direkt får vi ett stort musik- och dansnummer där våra fyra hjältar rör sig runt på ön för att hitta fyra nya ungdomar som ska få en chans till ett bättre liv. Redan där känns det väldigt överdrivet. Dessa nummer fortsätter sedan genom hela filmen och det blir aldrig riktigt bättre. Det som stör är att det känns som hitlåtar som inte skrivits med musikalgenren i åtanke. Varje gång en låt spelas hör man hur texten är väl genomtänkt och det är dansvänliga melodier. När en låt kommer tas vi dock ur filmen och in i en musikvideo i stället för att stanna kvar i filmen och fortsätta framåt. För en yngre publik kan det säkert gå hem, men jag hade gärna sett den klassiska Disneymusikalen där det ena inte utesluter det andra.

Vad gäller själva storyn har den ett väldigt fint budskap, att vi alla besitter både ondska och godhet inom oss. Dock blir detta budskap så tydligt att det nästan trycks ner i halsen på oss. De berättar vad de vill att vi ska lära oss i stället för att få oss att känna det, vilket gör budskapet tio gånger mer kraftfullt. I allt detta finns det dock en replik i slutet av filmen som träffar precis rätt tack vare minspel av Cheyenne Jackson som Hades. Den känslan hade jag önskat genom hela filmen, då hade den fått toppbetyg.

"Descendants 3" är egentligen inte dålig sett från dess tänkta målgrupp. Som trea i filmserien hade jag dock önskat något mer, speciellt då de säljer filmen som den största kampen hittills. Det känns inte så. I stället är det samma klassiska stil som dess föregångare och egentligen betydligt mindre spännande då så mycket fokus läggs på att göra snygga musiknummer. Har man sett de två första och vill få sitt avslut på sagan är filmen dock helt okej att se en fredagskväll med sina barn när man inte vill tänka så mycket.


EXTRAMATERIALET

Vi får några trailers för andra filmer, men inget extramaterial kring denna film. Det är faktiskt ganska tråkigt då jag räknat med minst några bakom scenen filmer kring bland annat dansnumren.


TRE SAKER

1. Cameron Boyce som spelar Carlos i samtliga tre filmer fick aldrig gå på premiären av "Descendants 3" då han tragiskt gick bort i juli 2019.

2. En karaktär som varit med i de två föregångarna, med en ganska stor roll i andra filmen, är Lonnie (Dianne Doan). Hon verkar dock inte existera längre i denna film, vilket enligt ryktet är på grund av att inspelningen krockade med annat för Dianne.

3. En ganska snygg grej är att karaktärerna Audrey (dotter till Törnrosa) och Evie (dotter till den elaka drottningen från Snövit) tvingas göra samma sak som sina mödrars nemisis. Audrey blir elak och gör så Auradon faller i sömn, medan Evie måste väcka sin livs kärlek med en kyss.


EMMA ÅKERLIND (2019-11-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2019
Bolag: Disney
Ljud: Dolby Digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (26/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA