Ett av årets absolut bästa tv-draman

FILMEN

Två inledande tankar: Det är härligt att tv-världen inte längre är underlägsen filmditon och det är också härligt att tv-bolagen inte är så stelbent bestämda kring att tv-produktioner ska pågå i all evighet i flera säsonger. Jag har hört berättelser om pitchar av nya serier där skaparna mötts av frågan: "Vad händer i avsnitt 100?" från bolagen.

Missförstå mig inte. Det är bra med serier som får utvecklas i säsong efter säsong också, men emellanåt är det skönt med de fokuserade miniserierna som har sitt bestämda antal avsnitt och så är det bra sen. Som "Mare of Easttown". Serien innehåller ett tydligt karaktärstall och ett välutvecklat samhälle för dem och skulle kunna vevas långt mycket längre än de sju avsnitt som utgör miniserien, men det behövs inte. Allt som behövs är det som finns.

Kate Winslet spelar titelns Mare, polis i den lilla staden Easttown där alla känner alla. Inledningsvis har Mare ansvar för en utredning av en försvunnen ung kvinna, till råga på allt dotter till en av Mares skolvänner, men efter ett helt år finns det inga förklaringar till försvinnandet. Lever kvinnan eller är hon död? Polisen får mycket kritik och Mare är den tydliga syndabocken. Snart växer en komplicerad bild kring Mare fram. Hon är separerad från Frank (David Denman) som flyttat in i ett hus precis intill Mares och är på väg att gå in i ett nytt äktenskap. Hos Mare bor hennes mamma Helen (Jean Smart), dottern Siobhan (Angourie Rice) och barnbarnet Drew som är son till Mares och Franks son Kevin. Men han lever inte längre. Plågad av psykisk ohälsa och drogmissbruk hängde han sig på vinden. Ett dödsfall som påverkat alla. Siobhan som var den som hittade sin bror bearbetar sorgen genom att göra en dokumentärfilm om honom som skolarbete. Mare är bedövad av skuld och har förvandlats till en cynisk och ganska otrevlig person som lägger energin på jobbet utan att det egentligen ger något tillbaka.

Trots att Easttown fortfarande är i chock efter det ouppklarade försvinnandet drabbas staden ännu hårdare när den unga mamman Erin (Cailee Spaeny) hittas död, brutalt ihjälskjuten. I det efterföljande polisarbetet bildas en komplex bild av Erin och hennes olika relationer. Det finns många kring henne som kan anses vara misstänkta och i och med att en annan ung kvinna försvunnit tidigare går spekulationerna snabbt till att det rör sig om samma förövare, speciellt när ytterligare en ung kvinna försvinner.

Å ena sidan är "Mare of Easttown" ett ganska typiskt kriminaldrama som i sämre sammanhang kunde ha blivit ett "Morden i Midsomer"-avsnitt eller något liknande mordfall i ett småsamhälle med många misstänkta. Å andra sidan är serien en ren uppvisning i ett karaktärsdrivet drama där vi verkligen lär känna personerna som vi ser. Det känns som det är väldigt svårt att påstå att vissa av skådespelarna bara gör "sitt jobb" och inget mer. Det är snarare tvärtom - att de faktiskt gör mycket mer än bara sitt jobb. Att Kate Winslet är kapabel att briljera kommer inte som någon överraskning, men det sprider sig vidare till de primära birollerna så väl som de sekundära.

Sammanfattningsvis kan man säga att "Mare of Easttown" är ett riktigt bra tv-drama, kanske ett av årets allra bästa, och de som ännu inte bänkat sig för att se de sju avsnitten på nästan lika många timmar har verkligen något fantastiskt framför sig.


EXTRAMATERIALET

Tre featuretter i treminuterslängd och en marginellt längre är vad som bjuds och en del information upprepas från en featurette till en annan. Här hade man kanske önskat att rubbet hade redigerats ihop till en koncentrerad film. Man kan säga att alla berättar ungefär samma sak om seriens tillkomst med lite olika fokus. På karaktärer och platser till exempel. Mest givande är det att se den längre bakomfilmen, men i det stora hela är det mest skrapande på ytan av promotionslag.


TRE SAKER

1. Idiotiskt det här med att det inte finns olika ord för mormor och farmor på engelska. Under de inledande avsnitten står det "mormor" i översättningen när det sedan ska visa sig att Mare är farmor till Drew. En gissning från översättaren?

2. Trots att serien är mörk, dyster och allvarlig, så är den faktiskt skrattframkallande kul emellanåt. Det mesta av det roliga har att göra med Mares mamma spelad av Jean Smart och relationen mellan henne och dottern. Det är vassa repliker och andra syrliga roligheter som verkligen kommer in som ett fräscht inslag. Lite mer humorbetonade scener blir det även i de som innefattar countypolisen Colin Zabel (Evan Peters) som kallas in för att hjälpa Mare.

3. Easttown är en fiktiv stad som ligger i Pennsylvania där man pratar Delco-accenten, en accent som påstås vara oerhört svår att härma, vilket ställde hårda krav på skådespelarna. I och med att serien spelades in under Covid-19 blev det efter några månaders inspelning ett längre avbrott då skådespelarna fick se till att öva i princip dagligen för att inte tappa accenten. Trots detta kunde Kate Winslet utan problem prata med sin vanliga accent mellan tagningarna och sedan trycka igång Delco när kameran filmade. Det ges exempel på accenten i den längre bakomfilmen.


ANDERS JAKOBSON (2021-09-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin kriminaldrama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Kriminaldrama, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2021
Bolag: Warner Bros.
Tema: HBO-original
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.00:1
Extramaterial:
Invitation to the Set, Welcome to Easttown, Mare of Easttown: A Closer Look, Making Mare of Easttown
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA