Från hemsökta hus till förbannelse

FILMEN

Ed och Lorraine Warren (Patrick Wilson och Vera Farmiga) är tillbaka och den här gången ska de driva ut en demon ur en ung pojke. Något de lyckas med ganska tidigt i filmen men det tar inte slut där. När demonen lämnar pojken flyttar den sig nämligen till dennes systers pojkvän Arne och nu måste de få bort den ur honom. Problemet är bara att allt är annorlunda denna gång. I stället för att demonen har tagit över Arne har någon kastat en förbannelse över honom och flyttat över demonen. Och det har tydligen stor betydelse just för utdrivningen.

Men förutom det så är filmen en ganska typisk skräckfilm. Vi får en massa jumpscares och välsminkade spöken. Man förstår rätt snart att de trots allt kommer fixa detta och jag tror jag törs säga att de gör det utan att spoila allt för mycket för er som ännu inte sett filmen. Men samtidigt är det något med Ed och Lorraine som jag gillar. Både för att jag vet att de finns/fanns på riktigt och Patrick och Vera spelar dem väldigt bra.

Det som stör lite är att man inte riktigt får reda på varför förbannelsen är utkastad men, men det får man köpa. Sist i filmen får vi se lite av det verkliga caset som filmen bygger på och ska man nu tro på det så följer filmen rätt bra vad som hände. Vi får även höra lite inspelat ljud från en utdrivning och det är ganska dramatiskt.

Sammanfattningsvis tycker jag ändå att det är en film som passar in i serien och gillar ni de andra filmerna kommer även denna att underhålla.


EXTRAMATERIALET

Tre dokumentärer och någon sorts serievariant av vad som hände Jessica bjuds vi på. Det är alltid kul att se hur filmerna spelas in och speciellt att se hur man spelade in utdrivningsscenen i början av filmen. Vi ser en väldigt vig gymnast böja kroppen i vad som verkar vara omöjliga vinklar.


TRE SAKER

1. Med denna film lämnar man "haunted house"-genren som gick som en röd tråd genom de två första filmerna.

2. Det finns små nickningar till de andra filmerna som dyker upp lite här och där.

3. När Father Gordon anländer till familjen Glatzels hus går det inte att undgå att scenen är en blinkning till "Exorcisten".


HANS-ÅKE LILJA (2021-12-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2021
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Atmos 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
The Occultist, By Reason of Demonic Possession, Exorcism of Fear, The Conjuring: The Lover #1
RECENSERAT DENNA DAG (15/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA