Dags att dräpa franchisen nu

FILMEN

Det är snart 30 år sedan den första "Scream"-filmen kom och gav skräck- och slashergenren, i synnerhet, en fräsch omruskning genom att göra en metaaktig och snudd på parodisk hyllning till sin egen genre samtidigt som den ändå var en allvarligt gjord, ruskig och spännande film. Något sådant. Jag minns att jag gillade den då, men det betyder inte att jag sett alla filmer i den nu sex filmer långa sviten. "Scream 2", absolut, "Scream 3" och "Scream 4" ... kanske... Men "Scream" (det vill säga 5:an), nej.

"Scream VI" tar rygg på sin föregångare och återanvänder fyra karaktärer som överlevde Ghostface sist och det är systrarna Sam (Melissa Barrera) och Tara Carpenter (Jenna Ortega) samt tvillingarna Mindy (Jasmin Savoy Brown) och Chad Meeks-Martin (Mason Gooding), som jag alltså inte har någon som helst relation till, men det kommer fram viss information ändå eftersom Sam lämpligt nog går hos en psykolog. De fyra överlevde Ghostface senast och de var utvalda då Sams biologiska far är Billy Loomis (Skeet Ulrich), en av de två första Ghostface-mördarna. Den skyldige var hennes egen pojkvän Richie som slutligen stoppades genom att Sam högg ihjäl honom. Dock figurerar det ett rykte om att det var Sam som var den verkliga mördaren och att hon satte dit Richie.

Nu har de fyra lämnat Woodsboro och flyttat till New York. Sam ältar det som hänt hos psykologer medan Tara bara vill glömma det. Men när nya mord av en ny Ghostface sker måste de och sin närmaste vänkrets vara på sin vakt, speciellt eftersom det finns ett speciellt "filmmönster" som Ghostface verkar efter, och den här gången är det mer intrikat och direkt kopplat till det förflutna än vad det någonsin varit tidigare.

En sak som jag tyckte var kul i den absolut första filmen var att det fanns en karaktär (spelad av Jamie Kennedy) som var expert på skräckfilmer och därför kunde förutspå hur mördaren skulle agera. Unikt nog (...) finns det precis en sådan karaktär fortfarande, nämligen ena tvillingen Mindy. Hon gör en analys vid något tillfälle där hon beskriver situation som en sequel där allting blir större, värre och våldsammare. Och det är precis så "Scream VI". Det hinner inte gå många minuter innan det första brutalt grafiska mordet och sen ytterligare några minuter innan nästa och så fortsätter det på samma vis.

Det är brutalt, slafsigt och ganska finesslöst. Det känns inte speciellt kul att se ännu en "Scream"-film för det är samma-samma som det alltid varit. Jag hade hellre lagt två timmar på något annat än det här för det känns som tåget har gått för hela konceptet. Vem behöver mer av det här? Inte jag i alla fall.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Neve Campbell som spelat Sidney Prescott i alla tidigare filmer valde att inte vara med i den sjätte filmen av den enkla anledningen att hon skulle få så pass uselt betalt i förhållande till vad hon gjort för franchisen. Hon har fått väldigt mycket stöd från kollegor som helt och hållet står på hennes sida.

2. Däremot är Courteney Cox med och spelar journalisten Gale Weathers för sjätte gången. Det gör Cox unik då ingen annan aktris spelat samma roll i sex biofilmer under fyra decennier (90-talet, 00-talet, 10-talet och 20-talet).

3. En annan återkommande skådespelare och karaktär är Hayden Panettiere som Kirby Reed. Hon var med i "Scream 4".


ANDERS JAKOBSON (2023-08-07)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Streamat
Utkomstår: 2023
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA