Säg hej till Ice Age-franchisen

FILMEN

Om ni utifrån min rubrik tror att detta är den sista filmen i "Ice Age"-franchisen så är det inte alls så, utan det jag syftar på är att denna sjätte film är den som kör den i botten. Filmsviten, inklusive några högtidsspecialer, finns nästan komplett i vårt arkiv och jag har sett och skrivit om allt. När den första filmen kom tyckte jag att den var bra, rolig och spännande. I dag går det knappt att titta på den på grund av att animeringen blivit otroligt daterad. Men jag skulle nog välja att se om den alla dagar i stället för att ägna 85 minuter igen på "Ice Age: Buck Wilds äventyr".

Filmsviten har nu lämnat biosalongerna och produceras direkt för Disney+ till följd av att Disney tagit över Fox och dess olika IP:s ("Intellectual property"). Däribland "Ice Age". Sannolikt fanns det andra planer innan köpet, men nu är det uppenbart att det är så här världen och karaktärerna ska användas framöver. Ytterligare en film är planerad till 2023 och jag är inte speciellt glad för det.

Man kan väl säga att jag växt ifrån istiden och dess skrikiga karaktärer. Det verkar även samtliga röstskådespelare gjort då ingen av huvudrollskaraktärerna görs av de etablerade namnen. Det ska dock poängteras att ersättarna gör ett bra jobb med att låta ganska lika förlagorna så det är inte som att det är helt nya röster på karaktärerna. Den enda som faktiskt är tillbaka är Simon Pegg som piratvesslan Buck Wild.

Utifrån affisch och titel kan man felaktigt dra slutsatsen att filmen verkligen är centrerad kring Buck Wild. Så är det inte utan det här är pungråttorna Crash och Eddies film helt och hållet. I recensionen av "Ice Age 2" skrev jag 2006 entusiastiskt om karaktärerna, att de var "så coola och bra att man önskar att de hade en egen film"... Be careful what you wish for, som man säger på utrikiska.

De eviga energiknippena Crash och Eddie ställer till med lite oreda i sin ordinarie flock vilket leder till att de ger sig i väg och hamnar i Den förlorade världen där deras stora idol Buck Wild finns. De hittar honom men hamnar ganska omgående i ett konflikttungt äventyr där Buck Wild ställs mot en protoceratops, Orson, som lever efter tanken på naturligt urval och som därför vill bli den stora ledaren i Den förlorade världen, vilket går tvärtemot Buck Wilds tanke om ett helt ledarlöst samhälle. Crash och Eddie måste genomgå en rejäl utveckling för att vara behjälpliga i konflikten.

Jag zonar ut efter tio minuter och sen är det bara att lida ut eländet. Okej, riktigt så illa är det inte, men det finns väldigt lite i filmen som roar mig. Det är gapigt och tråkigt och även om filmen slutar lite fint på sitt sätt kan jag inte komma ifrån att det verkligen känns som att franchisen kört totalt in i väggen när Walt Disney tagit över hela produktionen. Det är liksom inte bra någonstans länge. Till exempel tycker jag att filmen ser konstig ut.

"Ice Age"-filmerna har visserligen haft en speciell stil och det här är kanske den, men jag kan inte beskriva det på något annat sätt än att miljöerna känns strukturlösa. Lite som att man lagt mest krut på att göra karaktärerna bra men låtit miljöerna bli platta och plastiga. Disney gör ju så sjukt mycket snygga saker, men det här känns lågbudget trots att helheten är bra mycket bättre än vad lågbudgetbolagen gör.

Märkligt, men i det stora hela är det strunt samma då "Ice Age: Buck Wilds äventyrs" stora problem är att den finns över huvud taget.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Titlarna på "Ice Age"-filmerna är emellanåt väldigt konstiga. Förra filmen, som hade den utmärkta originaltiteln "Collision Course" fick den svenska titeln "Scratattack" som inte alls fungerade. Här är originaltiteln "The Ice Age Adventures of Buck Wild" men den titeln stämmer inte riktigt med innehållet. Filmen borde ha hetat "Ice Age: Crash och Eddies vilda äventyr" i stället!

2. Den film som kommer 2023 heter - åtminstone i dagsläget - "Ice Age: Adventures of Sid and Friends", vilket känns som en riktig platshållartitel.

3. Apropå ingenting så lyser nötälskaren Scrat helt med sin frånvaro i filmen. Det känns nästan som ett kardinalfel, även om det inte hade räddat filmen på något vis. Förklaringen är att rättigheterna till karaktären inte fanns när filmen gjordes, men det är löst nu och en serie med Scrat-kortfilmer kommer på Disney+ strax.


ANDERS JAKOBSON (2022-04-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Streamat
Utkomstår: 2022
Bolag: Disney+
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA