Trög fortsättning som oroar inför framtiden

FILMEN

Ungefär fyra månader efter "Rebel Moon - Part One: A Child of Fire" kommer fortsättningen på Zach Snyders scifiäventyr som i väldigt mycket är en tolkning av "De sju samurajer". Men "Rebel Moon" startade en gång i tiden, om man ska tro på ryktena, som en tänkt Star Wars-film och den här gången känns det lite mer så än sist.

Sist gav sig Kora (Sofia Boutella) och Gunnar (Michiel Huisman) i väg från sin by på månen Veldt för att samla ihop ett antal krigare för sedermera stå pall när Modervärldens imperium hotade om att ta hela byns skörd. Äventyret, som tog det allt mer manstarka gänget runt om i filmens universum, kulminerade i ett batalj mot Modervärlden där Kora till synes dödade motståndarledaren amiral Atticus Noble (Ed Skrein). Så var förstås inte fallet, för Nobles kropp samlades upp och läkte inom Modervärldens vård.

Men det är med tron om en avgörande seger i bakfickan som Kora och hennes krigare återvänder till byn i början på den här filmen. Hotet är förstås inte över och den planerade utbildningen av byborna inleds. Parallellt vaknar Noble till liv på annat håll och planerar för sin attack, för Kora är ju trots allt "Ärrgivaren" som är en eftertraktad person av Modervärldens stora ledare senator Balisarius, faktiskt värd mer än någon skörd och Noble ämnar göra allt han kan för att få med sig Kora hem.

Förra filmen sammanfattade jag med rubriken "Inte perfekt men en start i alla fall" och här skulle man kunna säga "Inte perfekt nu heller, men en fortsättning i alla fall". Jag går inte riktigt i gång på detta. Jag hade hoppats på att känna mer för karaktärerna och storyn med förra filmen i bagaget på något vis, men det blir dessvärre stundtals väldigt sömnigt. Faktiskt så att jag bokstavligt talat somnar framför tv:n och får spola tillbaka. Inte bara en gång, utan flera. Just det kanske har med andra faktorer att göra, men det är ändå något som gör att "Rebel Moon" inte griper tag. Det kan vara faktumet att storyn är inspirerad av en mängd olika historier som redan berättats och Snyders enorma kärlek för slow motion gör att tempot går upp och ner och slutar i en film som känns för lång.

Jag skrev inledningsvis att den här filmen kändes mer Star Wars än den första. Det grundar jag helt i att det figurerar en hel del fajter där personer slåss med glödande svärd i olika färger. Det är väldigt lätt att tolka dessa som lasersvärd à la Star Wars, men med tanke på att Snyder lånat friskt från höger och vänster är det inte så att en sådan detalj automatiskt gör "Rebel Moon" till en Star Wars-kopia.

Det görs lite tappra försök att ge karaktärerna lite mer kött och blod och liv, men detta kommer fram i ganska träiga konversationer som varken är speciellt välskrivna eller välspelade. Jag har svårt att ta in filmens mytologi och den sammanfattande känslan är att filmen mest känns trög, tyvärr.

I den bästa av världar skulle jag vilja se om filmerna back to back och vara pigg och alert och engagerad. Men det kommer inte att hända, speciellt inte om de utlovade ocensurerade och förlängda versioner som ska komma faktiskt kommer. "Rebel Moon" behöver verkligen inte bli längre och jag hoppas att kommande filmer i universumet kommer att vara bättre, men just nu är jag väldigt orolig för att det inte kommer att bli så utan att det är mer av samma trötta vara som vi kommer att få.


EXTRAMATERIALET

I samband med denna film släpptes en halvtimmes lång bakomfilm på Netflix. En välgjord sak som göra känslan av filmerna bättre än vad de är.


TRE SAKER

1. Det kommer att bli ytterligare två eller fyra filmer i den här serien. Det har och göra med om filmerna delas upp två delar som "Rebel Moon" eller inte. Lite enklare förklarat: Serien består av tre filmer, eventuellt uppdelade på två delar var, där "Rebel Moon" är den första.

2. Även om filmen är lite av en besvikelse för mig så gillar jag ändå det episka anslaget och designen. Den här robotriddaren Jimmy, med röst av Anthony Hopkins, är något jag hoppas få se mer av framöver.

3. Den sammanlagda budgeten för båda filmerna är 166 miljoner dollar. En bra slant för något som inte visas på bio.


ANDERS JAKOBSON (2024-04-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: Streamat
Utkomstår: 2024
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 2.76:1
Extramaterial:
Ett universum blir till: Bakom kulisserna på Rebel Moon
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA