En apa och en man i en jättegul hatt

FILMEN

Vem minns inte Nicke Nyfiken från sin barndom? Jag gör det i alla fall och nu har jag återigen fått stifta bekantskap med honom och mannen i den gula hatten. Här i filmatiseringen finns även Hundis med som jag inte minns från barndomens böcker.

Nu släpps fyra DVD:er med vardera knappa en och en halv timmes speltid. De släpps även i en box där alla fyra filmerna ingår och det är den jag tittat närmare på. Nästan sex timmar "Nicke Nyfiken" och jag gillar det fortfarande.

Nicke är nämligen perfekt som barnprogram då handlingen är relativt enkel men samtidigt logisk. Det är inte bara så att Nicke drar omkring utan mål utan i stort sätt varje avsnitt (för övrigt åtta på varje DVD) har en rätt välgenomtänkt handling.

Ofta råkar Nicke, just för att han är så nyfiken, ställa till det för sig och måste sen ordna upp allting innan Mannen med den gula hatten upptäcker vad han gjort. Naturligtvis lyckas han.

Som jag sa läste jag historier om Nicke Nyfiken redan som liten (vilket är mer än 30 år sen) och det är med glädje jag kan konstatera att dessa DVD:er innehåller nytecknat material som känns fräscht och dessutom verkligen är framtaget för filmversionen. Det är inte frågan om några avfotograferade böcker här inte.

Med andra ord får vi inte mindre än 32 klockrena avsnitt med en gammal barndomskamrat i denna otroligt gula DVD-box. Kan det bli bättre?


EXTRAMATERIALET

Filmen saknar extramaterial.


TRE SAKER

1. Det finns en sak jag retar mig lite på och det är Nickes apljud. Jag vet att han förväntas låta som en apa men det blir lite enerverade efter några avsnitt.

2. Tyvärr finns inte originalspråket med på DVD:n. Där är det nämligen William H. Macy som agerar berättarröst och det hade varit kul att höra.

3. De av er som trodde att Mannen med den gula hatten förutom en jättehatt också hade fått ett namn i och med filmatiseringen kommer tyvärr att bli besvikna. Han heter fortfarande Mannen med den gula hatten.


HANS-ÅKE LILJA (2007-12-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2007
Bolag: Universal
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
RECENSERAT DENNA DAG (24/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA