En timme med vardagshumorns kung

FILMEN

Jag har lagt några för många timmar på komedispecialer på Netflix. Det är väldigt sällan de levererar någonting som gör det värt tiden. Det finns förstås några undantag och Jerry Seinfelds senaste är ett sådant. Det är inte så att jag gapskrattar tills jag ligger dubbelvikt eller får magknip, utan det är bara god, trygg underhållning. En trevlig timme med vardagshumorns okrönte kung.

Man kan beskriva Jerry Seinfeld som en väldigt mild komiker. Han håller sig ovanför bältet och svär i princip inte alls. Det grövsta han säger i den här timmen än "en pöl med piss" som är rena barnspråket jämfört med vad många andra ståuppare drar till med. Allt har sin charm och Jerrys är att han är pricksäker på att fånga vardagens små detaljer och irritationsmoment. Det gör det väldigt enkelt att se showen. Det finns garanterat något som man kan relatera till i myllret av välskrivna skämt som staplats på varandra.

För relativt många år sedan köpte jag DVD:erna "I am telling you for the last time" och "Comedian" från amerikaner på eBay. Båda finns nu att se på Netflix som blivit något av ett inofficiellt hem för Seinfeld efter att den stundtals väldigt sevärda intervjuserien "Comedians in Cars Getting Coffee" ligger där. Hur som helst - den första DVD:n var en show likt denna där Seinfeld "begravde" alla sina skämt för att kunna börja om på nytt. Det gjorde han i "Comedian" som var mer av en dokumentär.

Nästan 20 år senare är den numera 65-åriga Seinfeld i fin form. Skämten sitter där de ska och trots att vi vet att han är rik som ett troll, lyckas han ändå visa upp någon sorts jordnära sida där han är en "vanlis" som uppskattar en uselt tillagad varmkorv på en baseballmatch snarare än lyxrestaurangernas bästa rätter.

Att gå in mer ingående på innehållet är onödigt. Det man kan säga är att den första hälften är yttre observationer av livet medan den andra är mer fokuserat kring honom själv. Det finns som sagt massor av saker att relatera till så att välja att se "23 Hours to Kill" är en väl investerad timme


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. I introt till showen får vi se ett avancerat stunt. Under eftertexterna får vi veta om det vi sett faktiskt är det vi tror oss har sett.

2. Jag kan verkligen rekommendera "Comedians in Cars Getting Coffee". Det är måhända en lite väl snäll intervjuserie men är man intresserad av komedi och komiker finns det många guldkorn att hitta. Avsnitten med Ricky Gervais är till exempel riktigt kul.

3. Det slår mig att vissa av de observationer Jerry Seinfeld gör skulle kunna ha blivit väldigt bra inslag i tv-serien "Seinfeld". Vår samtid har ändrats mycket sedan "Seinfeld" gick i mål och det hade varit kul att se hur något så numera etablerat som sociala medier hade tacklats av Kramer, George, Elaine och Jerry.


ANDERS JAKOBSON (2020-05-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 2.0
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA