Oförutsägbart och underbart våldsamt

FILMEN

"Preacher" bygger på en serietidning och det brukar ju öppna upp för underligheter och så är det även här. Allt börjar dock rätt vanligt. Pastor Jesse Custer driver sin kyrka som hans pappa drivit innan honom. Folk i den lilla staden är inte speciellt intresserade av att besöka honom på söndagar men han kämpar på. Vi börjar även ana att Jesse kanske inte alltid har varit en rättskaffens man. Priscilla "Tulip" O’Hare dyker upp och vill ge honom en adress. Vad det är för adress får vi inte veta men Jesse är inte längre intresserad. Så långt in i serien verkar allt rätt normalt. Vi har med en före detta smågangster som nu vill vara präst att göra...

Men så dyker Proinsias Cassidy upp. Cassidy är något så ovanligt som en vampyr. Gammal som gatan och har förmågor att läka från alla typer av skador bara han får blod. Ganska snart efter det dyker Fiore och The Cowboy upp. De letar efter Cassidy…tror de. Egentligen är det Jesse de söker. Han har nämligen, i ett sista desperat försök att inte ge upp, blivit besatt av Genesis - ett väsen som ger honom oanade krafter. Fiore och The Cowboy i sin tur är änglarna som hade som uppgift att vakta Genesis innan den rymde.

Ja, ni hör. Det låter helt galet men samtidigt är det så himla bra. Jesse tar nu chansen när han fått en kraft att påverka folk att verkligen göra ett intryck och detta samtidigt som han kämpar mot änglarna och blir vän med vampyren. Under säsongen får vi dessutom veta mer om allas bakgrund och ibland är det allt annat än man trott. Flera underbara karaktärer dyker upp under säsongens gång. Emily, den försiktiga kyrkhjälpen, Sheriff Hugo Root och hans son Eugene som efter ett självmordsförsök nu har ett rätt deformerat ansikte. Vi ser även Jackie Earle Haley som Odin Quinncannon som gjort sig rik och mäktig på boskapsuppfödning.

Dessutom får vi under kortare scener följa vad som ser ut som en revolverman. Vem han är eller vad hans öde är får vi dock inte veta förrän i sista avsnittet…


EXTRAMATERIALET

Här får vi höra Seth Rogen berätta om hur svårt det var att få chansen att filma "Preacher". Många nej blev det innan man fick OK på serien. Vi får även se hur man gjorde stuntsen i serien samt ett borttagna och ändrade scener. Intressant men lite kort.


TRE SAKER

1. Sheriffen hittar ett väldigt effektivt sätt att tortera vampyrer på…

2. Hela upplägget på serien är underbart. Jag gillar att det är så underligt, så våldsamt och så oförutsägbart.

3. Säsong två kommer under 2017.


HANS-ÅKE LILJA (2017-06-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: Universal
Tema: Vampyrer
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Deleted & extended scenes, The unfilmable pilot, The stunts of Preacher
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA