Melankolisk och kärv thriller

FILMEN

Två maskerade män utför ett rån mot en välkänd och luttrad pengatvättare. Det slutar illa då en av de maskerade männen nästan slår ihjäl pengatvättaren och det var inte alls med i grundplanen. En förare kör bort dem från platsen och får ta hand om efterspelet. Någonstans försvinner en del av bytet. Vem tog pengarna?

Ganska snart får föraren i uppdrag att hämta en av männen, en yngling som inte var den våldsamma, och köra honom till uppdragsgivaren som är övertygad om att ynglingen tog pengarna. I det stora hela är det en struntsumma, men det är en principsak som inte kan ignoreras. Men vägen för de bilburna kantas av problem. Någon har en hållhake på föraren som satt hans familj i fara och dessutom hinner pengatvättaren och hans son ikapp dem och har allt annat än goda avsikter.

Det här en sådan där film som utspelar sig helt och hållet i kriminella kretsar och avhandlar en snårig situation som bara kan sluta på ett sätt. Den första halvan av filmen handlar nästan bara om ynglingen (Jamie Costa) och föraren (Barry Pepper) när de färdas i bilen. De är två helt olika personer men den här stunden gör något med dem som får betydelse för upplösningen, inte minst efter en konfrontation med pengatvättaren som spelas stabilt som alltid av Sam Neill.

Stabil är även Rachel Griffiths, som jag inte sett så mycket sedan alla säsongen av "Six Feet Under". Hon spelar den iskalla uppdragsgivaren och det är väldigt kul att se henne i en sådan roll.

Delar av filmen är förutsägbara men i det stora hela är det en melankolisk och kärv film som också känns lite sorglig. Barry Pepper drar det stora lasset och han gör det väldigt bra.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Manuset är skrivet av britten Tom Evans som debuterar med filmen. En skaplig debut får man säga.

2. Filmen är australiensisk och det är även Rachel Griffiths som valt att använda sin naturliga accent.

3. På Munich Film Awards vann filmen Best feature film och Best director.


ANDERS JAKOBSON (2024-02-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Streamat
Utkomstår: 2024
Bolag: SF Anytime
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA