Tillbaka igen! Igen!

FILMEN

Min rubrik är självklart snodd från säsongens tagline som syns på bilden härintill. David X. Cohen och Matt Groenings framtidsserie "Futurama" verkar ha lika många liv som en katt. Det här är tredje gången som serien börjar om sedan den ursprungliga starten 1999. Först säsongerna på Fox (1999-2002), sen de fyra originallångfilmerna (2007-2008), vidare till omstarten på Comedy Central (2010-2013) och nu 2023 på Hulu/Disney+. "Futurama" vägrar att dö!

Det här är en serie som har roat mig mycket i nästan 25 år, men denna elfte säsong - beroende på hur man ser på det (se Tre saker) - är liksom Comedy Central-omgångarna lite ojämn. En del avsnitt håller helt enkelt inte måttet medan det emellanåt blixtrar till och vissa avsnitt matchar seriens högsta toppar.

Det tar ju tid att göra animerade avsnitt av det här slaget och det gör att man märker en viss ämnesbetonad fördröjning trots att serien utspelar sig om 1000 år. Med andra ord finns det några avsnitt som berör sådant som var i ropet för ett tag sedan. Som Bitcoin och kryptovalutor, som Amazons växande verksamhet (här självklart kopplat till mogulen Mom och därför heter företaget förstås Momazon), som pandemi och vaccin och som cancelkulturen (som drabbat seriens mest sexistiska karaktär). Allting Futuramaiserat på sitt eget speciella sätt.

Och det är kul som vanligt om än ojämt som sagt, men lyckligtvis har man sparat ett riktigt höjdaravsnitt till det tionde och sista avsnittet på säsongen, till min glädje skrivet av självaste David X. Cohen. Det här avsnittet känns verkligen som det plockats från en best of. Det handlar om att professor Farnsworth skapat en simulation av hela universum i miniatyrstorlek, vilket leder fram till tanken om de själva lever i en simulation. Det är vetenskapligt och roligt som "Futuramas" bästa stunder.

Inför den här comebacken var det lite oklart om alla röstskådespelare skulle komma tillbaka. Den som tog fajten kring ersättningsfrågan var John DiMaggio som först och främst gör rösten till Bender. Men allting ordnade upp sig och alla huvudkaraktärer låter som de ska. Utseendemässigt ser det också ut som det ska. Inga förändringar alls och det är ju skönt.

Så "Futurama" är tillbaka igen - igen, och det är som inget speciellt har hänt. Skönt det, men jag hoppas på fler avsnitt framöver som touchar seriens toppar lite oftare.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. En tolfte säsong med tio avsnitt är listad, till och med med episodtitlar, på IMDB. Inget datum än men en hyfsat rimlig gissning är att de kommer till sommaren 2024.

2. Apropå säsong 12 så är säsongsindelningarna för "Futurama" riktigt komplicerade och underliga. Det talas om produktionsäsonger och sändningssäsonger och sedan har vi de helt fristående fysiska säsongssläppen som ställer till det ytterligare. Häng med här: Seriens första 72 avsnitt (Fox-åren) sändes som fem säsonger, men producerades som fyra och släpptes även som fyra DVD-boxar. De fyra långfilmerna räknas som produktionssäsong 5 men blev uppdelade på 16 avsnitt som sändningssäsong 6 på Comedy Central. Sen blir det riktigt besvärligt: Produktionssäsong 6 delades upp i två delar och blev därför sändningssäsong 7 och 8 och givetvis släppta som säsong 5 och 6 i en DVD-box. Produktionssäsong 7 delades även den upp två delar och blev sändningssäsong 9 och 10, det vill säga 7 och 8 på DVD. Och denna säsong är förstås första delen av produktionssäsong 8 och sänd som 11. Om den släpps fysiskt så borde den rimligtvis bli 9 då. Men det är skrivet i stjärnorna.

3. Vinjetten är lite förändrad denna gång. Under de första avsnitten kan man som hastigast läsa "Hulurama" innan bokstäverna blir rätt. Dessutom låter det som om musiken är lite klippt precis när Planet Express-skeppet åker igenom loggan, något som justerades till senare avsnitt.


ANDERS JAKOBSON (2023-09-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2023
Bolag: Disney+
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA