westernfronten en massa nytt

FILMEN

Tom Hanks spelar i denna westenrulle en före detta kapten i armén som reser runt bland småstäderna och läser upp nyheter från hela världen till alla som kan betala en tiocentare. Ju mer rafflande historier, ju mer engagerat lyssnar människorna och Kapten Kidd (Hanks) vet hur man ska läsa för att få med sig sina åhörare.

På väg mellan två jobb hittar han omkullvält vagn, en hängd man, och en ung flicka (Helena Zengel). Hon är vit precis som han, men hon pratar inte ett ord engelska. Hon pratar kiowa och har uppenbart blivit fostrad av denna indianstam. Men det finns papper som påvisar att hon heter Joanna och har en biologisk släkt som enligt lagen är de som ska ta hand om henne. Kidd tar sig an uppdraget att föra henne genom farliga marker för att återförena henne med sin familj.

Inledningsvis är filmen lite långsam och det handlar mest om att Kidd och Joanna inte kan kommunicera med varandra. Men så sker det dramatiska saker som får dem att komma varandra närmare. Farliga och våldsamma situationer staplas på varandra och det är klart att det gör något med deras relation. Frågan är vad som sker när de ska skiljas åt?

"News of the World" utvecklas från en fint filmad men en lite småseg historia till en både kraftigt dramatisk och på sitt sätt varm berättelse om en oväntad vänskap som blommar upp mellan två personer som förlorat mycket på olika vis. Det finns givetvis mer i Kapten Kidd än den engagerade nyhetsförmedlaren och Joanna tvingas in i en värld hon inte känner till.

Det är en fullt godkänd film. Fint spelad men i ärlighetens namn känns det inte som en överdrivet minnesvärd film.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Detta är Tom Hanks första westernroll. Han har ju i och för sig spelat cowboyen Woody i fyra "Toy Story"-filmer, men...

2. Unga Helena Zengel hade ingen koll alls på Tom Hanks. "Jag tror att jag sett 'Da Vinci-koden', men jag visste inte vem han var. Jag trodde han bara var en skådis." har hon sagt i en intervju. Lite gulligt.

3. Paul Greengrass svarar för regin och han har skrivit manuset tillsammans med Luke Davies baserat på en roman av Paulette Jiles.


ANDERS JAKOBSON (2021-02-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin western
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Western
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA