Värme och glädje i mörkret

FILMEN

I Galenskaparna After Shave-sketchen "Sport som finns" i "En himla många program" avslutades inslaget med en lista på sporter som inte finns - än: Speedwayskytte, Navelskådning, Hopp med hög hatt, 100 meter häck för skäggapa, Freestyle i schack, Utomhus-SM inomhus, Segelrally, Gymnastikslalom, Rockwool, Audiens, Sekret samt Skolgång. Hade "Fotbolls-VM för hemlösa" varit med i listan så hade jag inte tänkt något speciellt om det, men det är något som faktiskt finns på riktigt. "Homeless World Cup" har existerat i 20 år. Upplägget är seriespel med 4-mannalag i klasserna herrar/mixed och damer. En match består av två sjuminuters halvlekar.

"The Beautiful Game" handlar om Englands lag som leds av den forna ungdomscoachen Mal Bradley (Bill Nighy). Den egentliga huvudpersonen är Vinny Walker (Micheal Ward), ett före detta fotbollsproffs som blev snuvad på en längre karriär. Han vägrar att erkänna att han är hemlös, men det är precis vad han är. Han är också vansinnigt skicklig på fotboll och precis en sådan spelare som England behöver för att ha framgångar i det stundande världsmästerskapet i Rom.

Mal bjuder in Vinny till laget som motvilligt går med. Han vill spela och distanserar sig från sitt lag, vilket är dumt när de gör resan tillsammans. Men Vinny ska växa in i gemenskapen samtidigt som han plågas av hur hans liv har blivit.

Filmen är lite konstig, men samtidigt kan jag inte låta bli att tycka om den. Delar av den är som en stor kärleksförklaring till staden Rom och påminner lite tonmässigt om vissa andra Netflixfilmer som jag sett som varit rena beställningsuppdragen av olika turistnäringar ("Falling Inn Love" och"Like Father"). Jag klagar dock inte då jag gillar Rom och Italien.

En annan stor bit är fotbollsturneringen som känns lite konstlad och tillgjord men det vägs tack och lov upp av bra och genuina fotbollsscener som fångar farten i 4-manna. Det är alltså inte som i "Åshöjdens BK" där korpfotboll bryts av av märkliga närbilder och repliker.

I slutändan gillar jag ändå filmen. Den har värme och glädje även om den grundar sig i ett mörker. Därför är jag glad att Fotbolls-VM för hemlösa är en sport som finns.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det är inte jättemånga kända ansikten i filmen för mig, vilket förstås är en poäng. Men jag känner igen Valeria Golino som spelar vad jag tolkar som den italienska arrangören Gabriella som är lite tjenis med Bill Nighys karaktär. Hon har en lång karriär men är för mig mest sammankopplad med 80-talsfilmer som "Rain Man" och "Hot Shots"-duon.

2. Micheal Ward (ja, "ea" ska vara i den ordningen!) är i det privata ett stort Arsenal-fan. I filmen var Vinny kontrakterad spelare för West Ham.

3. Filmen skulle ursprungen filmats redan 2012 men det dröjde närmare tio år innan den faktiskt blev gjord, i nära samarbete med Homeless World Cup Foundation.


ANDERS JAKOBSON (2024-05-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Streamat
Utkomstår: 2024
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud:
Bild:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA