Andra mjuka omstarten med ny form

FILMEN

Det har gått över tio år sedan min relation med den omåttligt populära bokserien "Dagbok för alla mina fans" startade. Eller, ja, böckerna har jag inte läst, men den första filmatiseringen kom 2011. Två filmer till blev det med samma skådespelarstall innan barnen hade blivit för gamla och en mjuk omstart gjordes för tre år sedan. Den gav inte ringar på vattnet så när filmserien nu kommer tillbaka är vi tillbaka på ruta ett - bokstavligt talat.

Men vi lämnar också liveactionvärlden för en animerad film och det är ju förstås ett smart val. Då slipper man dras med 12-13-åringar som växer upp alldeles för snabbt. Nya röstskådespelare går ju att hitta som låter ungefär likadana.

Bokserien skapades av Jeff Kinney 2007 och i oktober i år kom den 16:e boken. Böckerna är illustrerade av Kinney i en enkel och effektiv stil som fanns med som animerade inslag i de tidigare filmerna. Nu har denna stil färglagts och förts över till 3D, ganska snarlikt hur de senare "Snobben"-filmerna sett ut. Jag tycker att det är smart sätt att sätta en ny form på materialet som bibehåller karaktärsdesignen och känslan men tar det vidare. Så långt allting väl.

Historien handlar om huvudpersonen Greg Heffley som precis börjar "middle-school" (i översättningen tolkad som "högstadiet" men enligt Disney+ egen beskrivning "mellanstadiet" - i själva verket något mittemellan motsvarande årskurs 6-8) och kämpar med vad detta steg från barnstadiet innebär. Plötsligt ställs det nya krav på hur man ska vara för att anses vara cool och speciell. Detta har Gregs bästa kompis Rowley helt missat och kör på som det alltid har varit, vilket är besvärligt för Greg.

Under detta första år i "middle-school" sätts kompisarnas vänskap på spel och det blir en lärorik läxa för Greg att tugga i sig.

För tio år sedan när jag skrev om den första filmen, som handlade om exakt det här också, poängterade jag att jag inte hörde till målgruppen och tio år senare är jag kanske ännu längre bort, men jag vet i fanken om jag skulle gillat det här om jag var runt tolv heller. Nu finns alla böcker i serien översatta till svenska så moderna barn läser ju det här och lär gilla det, men för mig känns innehållet väldigt amerikanskt i sin humor där det lite äckliga ska vara roligt. Äckligt som i någon gammal ostskiva och kladdiga snorkråkor.

Oavsett form är "Dagbok för alla mina fans" inget för mig. Jag uppskattar att serien börjar om i det här formatet och jag uppskattar att den klockar in på mindre än en timme. Men jag skippar kommande filmer. Det är inte värt tiden jag lägger på det och sammanlagt fem produktioner på tio år får räcka.


EXTRAMATERIALET

Inget. Det ska sägas att filmen går att se med svenskt tal. Jag slog på det som hastigast för att få en känsla av hur det lät och jag tyckte det faktiskt lät riktigt bra.


TRE SAKER

1. Nästa film kommer redan 2022 och det är en adaption av den andra boken i serien. Jeff Kinney har sagt att han har för avsikt att alla böcker ska bli animerade filmer. Helvete, vilken terror...

2. Planer på att göra animerade filmer av serien har funnits sedan 2012.

3. Lite lätt orelaterat, men om man tittar på IMDB-sidan till den första liveactionfilmen så kan man se att barnen vuxit upp och är tio år äldre (förstås) och väldigt långt från de barn de var då.


ANDERS JAKOBSON (2021-12-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: Disney+
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.00:1
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA