Jättebläckfisken och mannen i turbanen

FILMEN

Många av Ed Woods filmer skryter med Bela Lugosi i rollistan men i förbluffande många fall är det mest för att sätta ett stort namn på filmen, då Lugosis roller inte ofta är speciellt stora. "Bride of the monster" är dock ett undantag - här gör Lugosi den stora rollen som vetenskapsmannen Dr Vornoff, en man vars mystiska experiment satt skräck i folket i hans omgivning.

Vornoff har köpt ett gammalt övergivet hus vid en sjö och experimenterar med atomkraft. Hans ambition är att skapa en armé av supermänniskor, förstorade till jättar och med enorm styrka. Han har haft några lyckade experiment med djur och i sjön simmar nu en jättebläckfisk som stoppar i sig en och annan människa vid behov, men experimenten med människor har gått sämre. Hans assistent/slav Lobo - en stum jätte som han hittat i Tibet (!) - hjälper till att kidnappa folk som dock inte överlever länge i Vornoffs våld.

I och med att folk försvunnit sprider sig ett rykte om ett monster i sjön, mycket på grund av journalisten Janets artiklar. Polisen tvekar, men när även Janet kidnappas av Vornoff reagerar de.

Dock har det blivit fullt kaos i vetenskapslabbet. Lobo har blivit kär i Janet och Vornoff har själv hamnat under sin atomkraftsstråle och växer faktiskt i storlek (de enorma platåskorna han plötsligt har på sig hjälper dock till lite...) och det hela ebbar ut i en slutstrid där Vornoff slutligen faller offer för sitt eget bläckfiskmonster.

I tyvärr vanlig ordning är det här en rätt bedrövlig film. En sorts Frankenstein-variant som aldrig blir speciellt spännande, och de uppenbara felen i filmen är mest tröttsamma. Lobo är stum, men ändå vrålar han till när han blir pryglad - bara en sådan sak, eller att 6-7 poliser avfyrar hur många skott som helst på Vornoff utan att han träffas och först efter att en polis vält ett enormt stenblock på honom, ramlar han på ett ögonblick 10-15 meter vågrätt (!) för att hamna i bläckfiskens tentakler...

Bläckfisken förresten - Ed Woods flitiga användande av "stock footage" är mycket tydligt här. När bläckfisken simmar omkring är den levande och fin, men när den agerar med människorna är det en stendöd gummiklump med helt andra tentakler.

Ja, jag säger då det...

"Night of the ghouls" är en sorts uppföljare till "Bride of the monster", gjord fyra år senare (1959) men släppt först 1983 (!) efter att Wade Williams (som fick rättigheterna till Ed Woods filmer efter hans död) betalade en urgammal räkning för framkallningen av filmen. Bildkvaliteten är därefter väldigt bra, vilket är tur det för filmen är rena skämtet så klart.

Lite betoning på skämt för här det nog meningen att det ska vara lite komediaktigt med fumliga poliser (i och för sig ett återkommande tema i Ed Woods filmer) och uppspeedade scener. Ett annat tydligt tecken på filmens lätt oseriösa attityd är att skurkens namn är Dr. Acula...

Dr. Acula (med turban på huvudet) är den nya ägaren till huset vid sjön som nu blivit ett tillhåll för en massa spöken som skrämmer upp folket. Nu är Dr. Aculas spöken inte verkliga på något sätt för han är ett fejkat medium, men det finns riktiga spöken i huset som i slutändan dyker upp för att göra processen kort med bedragaren. Den klassiska "den som gräver en grop åt andra"-plotten som också är ett återkommande tema i Ed Woods filmer.

Jag gillar inte riktigt att "Night of the ghouls" ska verka rolig, för den är inte tillräckligt kul för att bli en renodlad komedi, så de komiska partierna skadar istället filmen. Fast frågan är om det är meningen att den ska vara rolig över huvud taget eller om det bara är ett rejält felskär Ed Wood tagit någonstans längs med vägen?

Till filmens fördel måste jag säga att den är förvånansvärt välgjord med ganska bra effekter. Till exempel är Lobo tillbaka, nu sönderbränd och jävlig. Här måste jag säga att make-up-artisten har gjort ett riktigt kanonjobb - Tor Johnson ser väldigt bra ut.

Filmen är gjord samma år som "Plan 9 from outer space" (oklart om den är gjord innan eller efter - uppgifterna går isär) men det är ganska tydligt att Ed Wood måste haft en ganska bra budget till filmen.

Det finns också en inbakad historia om återvändade polisen Bradford och den skräck han känner för huset. Bra psykologisk känsla i vissa scener. Dessutom är det roligt att återse Crimwell som presentatör till filmen.

Men det hjälper inte så mycket.


EXTRAMATERIALET

DVD:n har inget extramaterial, men faktum är att efter "Bride of the monster" rullat klart kommer en gammal trailer till filmen.


TRE SAKER

1. Ed Wood stal tydligen gummibläckfisken från ett konkurrerande filmbolag. Klart punkigt gjort.

2. Titeln "Bride of the monster" är något märklig. Vem bruden är, är solklart men vem/vad är monstret? Lobo, jättebläckfisken eller Vornoff själv?

3. Det är en skådespelare med i "Night of the ghouls" som jag nu sett i ett par Ed Wood-filmer och han ser prick ut som Hasse Alfredsson ser ut idag. Kusligt lik!


ANDERS JAKOBSON (2007-03-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Njutafilms
Ljud: Stereo
Bild: 4:3 1.33:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA